UPDATE 2: Pilotul Tarom Cezar Osiceanu a explicat ce se întâmplă. Acesta a spus că piloții și secunzii au salariile asemănătoare cu cele din 2007 și cer creșterea veniturilor. ”Ne-a ajuns cuțitul la os”, a menționat acesta. El a spus că salariul unui pilot Tarom poate ajunge la 4.500 de euro/lună, mult mai puțin decât veniturile a circa 10.000 de euro/lună oferite de majoritatea companiilor private.
”Se va ajunge la un efect în cascadă, cu anularea unor chartere. De exemplu, s-a anulat cursa București – Baia Mare, care trebuie să ducă la Baia Mare și piloții pentru două chartere spre Antalya. Cum piloții nu vor mai ajunge la Baia Mare, nici charterele turistice din Baia Mare nu vor mai pleca”, a declarat Cezar Osiceanu, pilot Tarom.
Osiceanu a menționat că, potrivit Codului aerian, personalul navigant are dreptul să își ia liber 48 de ore pe motive de sănătate, transmite G4Media.
UPDATE 1: Tarom a anunțat anularea a 10 zboruri din cauza ”indisponibilității temporare a membrilor echipajului de zbor”. Potrivit reglementărilor internaționale de aviație și politicilor interne stricte referitoare la siguranța zborurilor, cursele respective au fost anulate deoarece un membru din echipajul fiecăreia s-a declarat ”inapt de zbor”, conform comunicatului. Acestea sunt cursele anulate:
ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni,
ROT167/8 Otopeni -Beirut- Otopeni,
ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni
ROT701/2 Otopeni – Iași-Otopeni
ROT621/2 – Otopeni – Oradea-Otopeni
ROT261/2 – Otopeni – Istanbul-Otopeni
ROT231/2 – Otopeni – Budapesta-Otopeni
ROT 301/2 – Otopeni – Frankfurt-Otopeni
ROT361/2 – Otopeni – Amsterdam – Otopeni
ROT 381/2 – Otopeni – Paris-Otopeni.
Articol inițial: Mai multe zboruri ale companiei Tarom au fost anulate luni după ce piloții au anunțat că ar fi bolnavi. Sindicatul nu a menționat public un conflict de muncă, însă surse din interiorul companiei au declarat că e posibilă anunțarea unei greve. Protestul Tarom a dus la anularea cursei cu care miniștrii de Externe, Apărării și șeful Armatei trebuiau să plece la summitul NATO la Washington, Luni dimineața, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a dat un ultimatum conducerii companiei, transmite G4Media.
Sindicatul companiei Tarom nu a transmis încă o listă de cereri, dar sindicaliștii au cerut creșteri de salarii în ultimul an.
Anularea curselor a avut loc în plin sezon turistic, când mii de pasageri își planificaseră concedii și depind de plecarea cu avionul.
Compania Tarom înregistrează scăderi financiare de 16 ani consecutivi, reprezentând o pierdere semnificativă pentru bugetul României. Pierderile sunt acoperite de taxele și impozitele plătite de contribuabili.
Potrivit ultimelor date disponibile, în 2023, Tarom avea 1.182 de angajați, și a încheiat anul 2022 cu o pierdere de 274 de milioane de lei, menționează G4Media.
Printre zborurile anulate se află și cursa către Paris în care urma să se afle o delegație guvernamentală ce trebuia să plece ulterior spre Washington, către summitul NATO. Membrii guvernului au plecat cu o aeronavă militară spre Paris.
Printre cei aflați în delegație se numără și miniștri Apărării, de Externe și șeful Statului Major, general Vlad Gheorghiță.
În plus, figurează ca anulate curse care ar trebui să decoleze de pe Aeroportul ”Henri Coandă”, din Capitală spre Istanbul, Oradea, Budapesta, Bruxelles, Madrid, Frankfurt, Amsterdam.
”Am solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situația actuală. Echipa managerială, selecționată în baza prevederilor Ordonanței privind managementul corporativ, are toate pârghiile legale să ia decizii administrative necesare pentru evitarea unor astfel de blocaje și pentru a preveni repetarea lor. De aceea, echipa managerială trebuie să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a companiei TAROM. Accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant și nu pe menținerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuție la buna funcționare a TAROM. Aștept o comunicare publică aplicată și detaliată a Directorului General al TAROM prin care să anunțe soluțiile identificate”, a scris Grindeanu pe o rețea de socializare.
Luni, Tarom a anulat zboruri către Cairo, Amman și Beirut după ce câte un membru din fiecare echipaj s-a declarat ”inapt de zbor”.
Pentru a salva compania de stat faimoasă pentru ineficiență și nepotism, în luna mai, guvernul a aprobat un ajutor de stat pentru Tarom de aproape 100 de milioane de euro.
Compania Tarom e condusă de directorul general Costin Iordache.