fbpx
marți, aprilie 23, 2024
spot_img

Târg de joburi „pe brânză” la Spitalul Județean Ploiești. Cu cât s-a vândut postul de infirmieră în plină pandemie

Citește Și

- Reclamă -

Ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova care a avut în vedere modul în care s-au făcut angajările în cel mai mare spital din judeţ a scos la iveală un adevărat târg de locuri de muncă vândute ca la piaţă, doar că pe bani grei.

Oricine dorea să se angajeze pe un post de infirmier, brancardier sau îngrijitor negocia ca la tarabă şpaga pe care trebuia să o dea intermediarilor şi în cele din urmă şefei Serviciului Resurse Umane.

- Reclamă -

Conform actului de acuzare al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, instituţie care a instrumentat acest dosar, o persoană ajungea să dea 2.000 de euro dacă îşi dorea neapărat să lucreze pentru un post de personal auxiliar în Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Se dusese zvonul în judeţ că „pe secţia COVID se fac bani frumoşi“, astfel că miile de euro erau mai degrabă o investiţie bună.

În toamna acestui an, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti se pregătea pentru valul patru al pandemiei. Pentru că se preconiza un număr foarte mare de internări, spitalul avea nevoie de forţă de muncă specializată, dar de care angajaţii cu experienţă din unitatea medicală fugeau de teama bolii.

Informaţia că se fac angajări la Judeţean nu a fost făcută publică pe site-ul spitalului, posturile, peste 30, fiind împărţite, pe bani, de către o mână de oameni coordonaţi de şefa Serviciului Resurse Umane din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Florica Preda, arată procurorii.

- Reclamă -

Patru oameni, Florin Tomis Matei – brancardier, Sebastian Pancu – instalator, Ecaterina Crăciun – îngrijitoare şi Mirabela Dumitraşcu – îngrijitoare au dezvoltat împreună o reţea de racolare printre cunoscuţi. Se căutau oameni în putere dornici ”să se bage” pe secţia de COVID. Amatorii nu au fost deloc puţini, atraşi de mirajul unor sporuri salariale, astfel că nivelul şpăgilor contra angajare a crescut enorm, până la câteva mii de euro de persoană.

„Reiese astfel fără echivoc, pe de o parte, faptul că pentru angajarea numitei Bercu Elena pe postul de infirmieră în cadrul Spitalului Judeţean Ploieşti (care a avut loc începând cu data de 11.10.2021), aceasta a oferit în total suma de 2.000 de euro, sumele de bani fiind împărţite astfel: 500 de euro către Şefa Serviciului Resurse Umane, Preda Florica, 300 de euro către Dumitraşcu Mirabela Florica, 200 de euro către Matei Tomis şi restul de 1.000 de euro fiind însuşiţi de numitul Pancu Sebastian”, se arată în referatul de acuzare al Parchetului.

Cei patru dezvoltaseră inclusiv un limbaj codat în timpul negocierilor pentru angajare purtate la telefon. Femeile care doreau să se angajeze ca infirmiere sau îngrijitoare erau sfătuite să vină cu „brânza“ în parcarea spitalului, de unde erau preluate şi conduse în clădirea administrativă unde erau aşteptate de şefa Serviciului Resurse Umane, care era, culmea, persoana care primea cel mai puţin din toată această tranzacţie: doar 500 din cei 2.000 de euro.

„C.E: Da, mă, el vine acolea, i-a dat brânza, la revedere. Am plecat…

- Reclamă -

B.E: Da, mă…

C.E: N-avem nicio treabă!. Voi i-i daţi, nu mi-i daţi mie! Voi i-i daţi lui, ne întâlnim acolo.

B.E: E, ce, nu puteam să ţi-i dau ţie să i-i dai, da…

C.E: Nu, nu, nu, nu tu trebuie să vii să vorbeşti!

B.E: Când i-a dat brânza lui fata aia, ştii… aia… zic, Doamne! S-a întors, zice, <Hai, du-te la uşă!>. Băi, deci m-am luminat la faţă, crede-mă!”

Aceasta este doar o mică parte din discuţiile telefonice interceptate de către procurori. Deseori, în discuţiile dintre intermediarii angajărilor în Judeţean şi viitorii angajaţi apar aceste termene codate „kilograme de brânză” şi „buchete de flori”, cu referire la necesitatea unei cadou în bani care trebuia să ajungă, o parte la şefa de la Resurse Umane şi restul – la intermediari.

De altfel, procurorii reţin în actul de acuzare că acest limbaj codat a creat chiar confuzii în rândul protagoniştilor, apărând momente când oamenii nu înţelegeau despre ce este vorba şi ce trebuie să aducă. „Cu o zi înainte de întâlnirea stabilită, Pancu Sebu îi transmite lui Matei Tomis aspectele discutate cu Crăciun Ecaterina, făcând referire la 8 kilograme de brânză, ceea ce stârneşte iniţial nedumerirea interlocutoriului care îşi dă seama repede de intenţia lui Sebi de a evita discuţiile despre bani prin intermediul telefonului”, potrivit procurorilor.

În ziua în care a mers să discute despre angajarea în spital, Elena Bercu a fost surprinsă de către anchetatori intrând în curtea spitalului având în mână „o sacoşă mică de hârtie ce a fost plasată funcţionarei Preda Florica, sacoşă în care nu puteau încăpea 8 kilograme de brânză şi raportat la ansamblul convirbirilor telefonice de cei implicaţi, este evident că referirile la 8 kilograme brânză vizează în fapt 800 de euro pretinşi numitei Bercu Elena”, arată anchetatorii.

În urma efectuării percheziţiilor domiciliare au fost găsite în locuinţa şefei HR sume mari de bani atât în lei, cât şi în valută, ce nu pot fi justificate prin veniturile licite. La domiciliul Floricăi Preda au fost găsiţi: 149.400 lei, 45.380 euro, 300 lire, 1.500 forinţi ungureşti, 100 coroane ceheşti, precum şi numeroase cadouri constând în obiecte de uz casnic, parfumuri, produse alimentare în cantităţi neobişnuit de mari. O parte au fost ridicate în vederea instituirii de măsuri asiguratorii, întrucât există indicii că provin din săvârşirea infracţiunii de corupţie. În biroul şefei de la HR au fost identificate, pe lângă alte produse, şi un număr de 207 pungi de cadou din hârtie.

Florica Preda este cercetată în continuare sub control judiciar, fiindu-i interzisă exercitarea profesiei. În aceeaşi situaţie sunt şi complicii şefei HR, fiind şi ei plasaţi în control judiciar.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. Situatia respectivă era cunoscută de fostul Manager(angajat din nou pe funcția de Director financiar)și de actualul Manager care a angajat și el diferite persoane….Așa încât caracatița angajarilor a fost facuta sub obladuirea managementului@

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Copil de opt ani surprins de incendiu izbucnit într-un apartament din Ploiești. Băiatul este în stop cardio respirator

 Un copil în vârstă de opt ani este în stare critică după ce s-a intoxicat cu fumul provocat de...
Sari la conținut