bolnavi hiv 740x360

bolnavi hiv 740x36011 lei pe zi- atât oferă statul român pentru hrana copiilor bolnavi de SIDA! În cazul adulților, suma crește cu doi lei. Practic, persoanele infestate cu virusul HIV ar trebui să își asigure trei mese sănătoase pe zi, cu mai puțin de 15 lei. Și cum în România, deși există o lege care îi ajută să se integreze în societate și să își găsească un loc de muncă, puțin sunt cei care reușesc să mai obțină venituri extra acestei indemnizații pentru a se întreține.

Ce mâncare ar trebui cumpărată cu cei 13 lei

Organizația Mondială a Sănătății a declarat la începutul anului că din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească făină integrală, pâine cu tărâţe, varză, ficat de porc, macrou, telemea, ceapă, morcovi, cartofi, sfeclă, mălai. Desigur, pentru o viață cu adevărat sănătoasă, mai ales în cazul persoanelor care au o imunitate scăzută, cum sunt bolnavii de SIDA, ar trebui adăugate merele, orezul, prazul, alte organe animale şi o varietate mai mare de peşte. Totul cu numai 13 lei/zi. Asta în condițiile în care un iaurt costă aproape 2 lei, carnea de porc este 17 lei/kg, cașcavalul ajunge și la 30 lei/kg, laptele mai costă încă 5 lei și tot așa.

În Prahova, 279 de adulți și 12 copii beneficiază de indemnizație lunară de hrană, conform datelor puse la dispoziție de AJPIS Prahova.

Cum poți obține această indemnizație

Pentru a beneficia de acest ajutor, trebuie formulată o cerere la sediul AJPIS, care să fie însoțită de copia actului de identitate și a certificatului medical eliberat de medicul specialist. În cazul minorilor, este necesară o copie după certificatul de naștere și copia actului de identitate al reprezentantului legal, precum și actul care dovedește calitatea acestuia. Dreptul la indemnizația de hrană se stabilește începând cu luna următoare înregistrării cererii.

Ce drepturi au bolnavii de SIDA

Peersoanele infectate cu virusul HIV pot obține certificat de încadrare în grad de handicap și, prin urmare, pot beneficia de drepturile prevăzute de Legea 448/2006.

Persoanele infectate beneficiază de protecție socială, de tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește dreptul la învățătură, la muncă și la promovare profesională, iar starea sănătății lor nu poate constitui un criteriu de concediere.

În funcție de stadiul infecției, beneficiază de orientare profesională ori pensionare, stabilită prin expertiza medicală de specialitate.

Singura veste bună

Bolnavii nu își pierd dreptul la indemnizație de hrană dacă se angajează! Aceasta se plătește indiferent dacă sunt salariați sau nu, fiind acordată pentru asigurarea unei alimentări corespunzătoare, care să ajute la eficiența tratamentului medicamentos.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here