frauda

fraudaProcurorii DIICOT au dispus reținerea a 13 persoane care făceau parte dintr-o grupare specializată în săvârșirea de infracțiuni informatice și spălare de bani. Între persoanele reţinute se află şi fotbalistul Bogdan Ghiceanu de la echipa CS Otopeni. Anchetatorii susţin că în mai puţin de o lună, cu ajutorul cardurilor clonate, infractorii au făcute 34.000 de retrageri de la bancomate din ţară şi străinătate. Prejudiciul adus astfel marilor corporaţii se ridică la peste 15 milioane de dolari.

Procurorii DIICOT şi ofiterii de politie judiciara din cadrul BCCO Bucuresti au efectuat duminică 42 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor București, Bîrlad, Bacău, Pitești, Galați și Constanța în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în savarsirea de infracţiuni informatice si spalare de bani.

Procurorii suspectează că în perioada februarie 2013 – decembrie 2013, grupul infractional organizat, format din peste 52 de persoane, cetateni romani si straini, a efectuat retrageri frauduloase de numerar ( peste 34.000 de operațiuni ), în 24 de state, respectiv S.U.A., Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de USD.

În activitatea infractională au fost vizate banci din SUA (Puerto Rico) si OMAN (MUSCAT).

Potrivit DIICOT, liderii grupării au accesat în mod neautorizat sistemele informatice ale unor instituții bancare obtinand astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporatii, iar ulterior respectivele date erau inscriptionate pe carduri clonate și distribuite către alti membrii ai grupării.

Operatiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua în mod organizat, intr-un interval de timp stabilit, in zilele nelucratoare ale bancilor. Membrii gruparii efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor institutii bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia și România.

Grupul infractional a acționat în același mod la data de 2 decembrie 2013, în România, reușind să efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, în valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor instituții bancare din 15 orașe. Totodata, la data de 20.02.2013 a fost retrasa din Japonia de către aceeași membrii ai grupării suma de 9.000.000 USD.

Cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost gasite si ridicate 16 laptopuri si telefoane mobile folosite in activitatea infractionala, 2 kg. de aur in lingouri, tablouri si suma de 150.000 euro.

De asemenea, liderii gruparii au investit sumele de bani provenite din savarsirea infractiunilor in bunuri mobile si imobile asupra carora se vor institui masuri asiguratorii.

La sediul DIICOT- S.T.Bucuresti au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 25 de persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, Directia Operatiuni Speciale si Departamentul de Informatii si Protectie Interna.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Sursa: www.romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here