fbpx
miercuri, octombrie 4, 2023
22.7 C
Ploiești
spot_img

România cumpără drone Bayraktar TB2, coșmarul rușilor în războiul din Ucraina

Citește Și

- Reclamă -
Ministerul Apărării cere acordul parlamentului pentru achiziția de sisteme Bayraktar TB2, evaluate la 300 de milioane de dolari, se arată într-un document înaintat legislativului. Dronele turcești au băgat spaima în ruși, în războiul din Ucraina, având o eficacitate foarte mare împotriva vehiculelor blindate și – foarte important – împotriva sistemelor anti-aeriene.

 

”Achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.

- Reclamă -

Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată în documentul justificativ al solicitării publicat de G4Media.ro.

MApN vrea să achiziționeze 3 sisteme complete UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.

”Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, bară a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, susține Ministerul Apărării.

- Reclamă -

Valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane USD, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

Potrivit siteurilor specializate în tehnică de luptă, dronele Bayraktar TB2 au un preț estimativ care pleacă de la un milion de dolari în sus (majoritatea costă între 1 și 2 milioane de dolari, în funcție de dotări, dar ajung și 6 milioane de dolari).

Este un raport calitate-preț foarte bun, iar turcii au solicitări uriașe pentru vânzarea acestei aeronave.

Drona turcească este perfectă pentru genul de război din Ucraina, unde nu au nevoie de o rază foarte lungă de acțiune și sunt specializate pentru lovirea blindatelor și a sistemelor anti-aeriene.

- Reclamă -

Prin comparație, MQ-9 Reaper, o dronă mai performantă de fabricație americană, costă 32 de milioane de dolari, potrivit Forbes.

TB2 a jucat un rol atât de important și în Siria, Irak, Libia și în războiul scurt dintre Armenia și Azerbaijan, dându-le azerilor posibilitatea să nimicească forțele mecanizate și să obțină o victorie spectaculoasă și rapidă.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Un bărbat a atacat mascații de la SAS cu maceta. A fost încătușat si coborât pe brațe, pe scări

Polițiștii din București au fost nevoiți să intervină în forță pentru anihilarea unui individ extrem de violent care refuza...