fbpx
joi, mai 30, 2024
spot_img

19 traseiști politici din Prahova și-au pierdut mandatele de aleși locali. Printre ei sunt și trei primari

Citește Și

- Reclamă -

Prefectura Prahova a emis ordin de încetare a mandatului înainte de termen pentru trei primari prahoveni, după ce aceștia au decis să se înscrie în alte partide față de cele pentru care au candidat și au fost votați la alegerile locale din 2016.

Concret, vorbim despre primarul orașului Băicoi – Marius Constantin, primarul orașului Mizil – Silviu Negraru și primarul comunei Bărcănești – Valeriu Lupu.

- Reclamă -

Totodată, în cadrul unui comunicat de presă se precizează că, prin Ordin al prefectului județului Prahova, Cristian Ionescu, au încetat de drept, înainte de expirarea duratei normale, și mandatele a doi consilieri județeni și a 14 consilieri locali din următoarele unități administrativ teritoriale (UAT): Albești Paleologu (3), Măgurele (3), Scorțeni (2), Iordăcheanu (4) și Posești (2).

Iată comunicatul de presă:

În perioada 25.08.2020 – 08.09.2020, mai mulți aleși locali din Prahova și-au pierdut mandatul înainte de expirarea duratei normale, ca urmare a înscrierii în alte partide față de cele pentru care au candidat și au fost votați la alegerile locale din 2016.

- Reclamă -

Astfel, în perioada amintită, prin Ordin al prefectului județului Prahova, Cristian Ionescu, au încetat de drept, înainte de expirarea duratei normale, mandatele a doi consilieri județeni și a 14 consilieri locali din următoarele unități administrativ teritoriale (UAT): Albești Paleologu (3), Măgurele (3), Scorțeni (2), Iordăcheanu (4) și Posești (2).

De asemenea, o decizie similară a fost luată și în cazul primarilor UAT-urilor: Băicoi, Mizil și Bărcănești.

Ordinele au fost emise în baza prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, coroborate cu prevederile Legii nr.14/2003 – Legea partidelor politice, republicată.

Conform legislației în vigoare, în situația în care mandatul primarului ales la alegerile locale din anul 2016 a încetat înainte de termen, atribuțiile acestuia sunt preluate de către viceprimarul ales, care devine viceprimar cu atribuții de primar

- Reclamă -

 

          Totodată, vă comunicăm că, verificarea  apartenenței politice a unei persoane care candidează la alegerile locale din anul 2020, pentru funcția de primar, consilier local sau consilier județean se realizează de către birourile electorale de circumscripție care adoptă hotărâri de acceptare a candidaturii pentru persoanele participante, având la bază declarația persoanei de acceptare a candidaturii în cadrul căreia declară pe propria răspundere sub sancțiunea legii penale, apartenența sa politică, precum și lista cu propuneri de candidați a partidelor politice sub semnătura conducerii acestora care confirmă calitatea de membru al partidului politic respectiv pentru persoanele care sunt cuprinse în listă.

Față de prevederile legale în vigoare, respectiv la: art. 160, alin.(1), lit. h, alin. (7), (9), (10), art. 204, alin. (2), lit. j, din Codul Administrativ, art.46, 47 și 52 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorității publice locale și la art. 8, alin. (1), (2) și (3) din Legea nr.14/2003Legea partidelor politice, republicată,  apartenența politică a unei persoane care candidează la alegerile locale din anul 2020 e certificată de :

–        Persoana în cauză care a completat și semnat declarația de acceptare a candidaturii

–        Partidul care certifică calitate de membru al persoanelor din lista cu propunerile de candidați

–        Hotărârea de acceptare a candidaturii a Biroului electoral de circumscripție, care garantează îndeplinirea condițiilor legale de către o persoană care și-a depus o candidatură pentru o funcție de ales local în cadrul alegerilor locale din anul 2020.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. Prefectura actioneaza ,, pe sprinceana ,,.
    La Mizil , in situatia in care s-a aflat primarul se afla si …. viceprimarul .

    Ca sa nu mai spun ca si in consiliul local sint cel putin 5 consilieri in aceeasi situatie .

    Prefectura mimeaza legalitatea .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Ce a găsit Poliția în casa bărbatului mort după ce o bombă pe care o construia i-a explodat în faţă

Un bărbat de 44 de ani a murit în timp ce încerca să facă o bombă artizanală. Materialele folosite...