fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

20 de polițiști terorizați de către șeful direct. Reacția conducerii Poliției: „Nu era cazul să se ajungă la presă”

Citește Și

- Reclamă -
 - Ziarul INCOMOD
Click pentru a mări imaginea

UPDATE Poliția Prahova a transmis o adresă ziarului Incomod în care ni se spune că „în urma verificărilor efectuate, nu au rezultat aspecte care să se circumscrie unor deficiențe în activitatea polițistului semnalat” (foto dreapta).

Cu toate acestea, polițiștii Biroului Rutier Ploiești susțin că au fost chemați la psihologul unității, unde au povestit tot ce se întâmplă în structură, faptele pe care ni le-au spus și nouă și pe care le regăsiți în articolul de mai jos. În schimb, aceștia susțin că nu au fost chemați la Biroul Control Intern, care este responsabil cu cercetările interne.

- Reclamă -

ȘTIREA INIȚIALĂ

”Ne cere să facem lucruri ilegale!”
”Nu avem voie să mâncăm în birou!”
”Suntem terorizați psihic!”
”Ne amenință cu evaluarea de final de an!”
”Ne cercetează abuziv!”
”Intervine personal în cercetări atât la birou cât și în teren, la fața locului!”

Peste 20 de polițiști, ofițeri și agenți, toți încadrați la aceeași structură, susțin că nu își pot desfășura activitatea din cauza presiunilor și a unor presupuse abuzuri comise de șeful lor direct, unele dintre ele posibil din sfera penală. În total sunt 30 de cadre în același birou, plus șeful respectiv.

- Reclamă -

Ca și în alte dăți, au ales să scrie ziarului Incomod pentru că nu au altă variantă. Nu este prima dată când polițiștii nu au găsit susținere în rândul conducerii Poliției, atât structura municipală, cât și cea județeană. Nu a fost luată nicio măsură, deși situația tensionată a ajuns de ceva vreme și la urechile șefilor. Așa că nu este prima dată când oamenii vin către noi în speranța că astfel vocile lor vor fi auzite.

Inspectoratul de Poliție al județului Prahova a transmis că s-a declanșat o anchetă internă, după ce am trimis o solicitare pentru informații despre acest caz. Am cerut și un punct de vedere al șefului din Poliție vizat de acuzații, prin intermediul IPJ Prahova, acum mai bine de două săptămâni. Nu am primit niciun răspuns din partea acestuia.

La scurt timp după ce reporterii Incomod au pus întrebări despre acest caz, la o ședință cu mai mulți polițiști, unul dintre șefii Poliției municipiului Ploiești a transmis un fel de avertisment: ”nu era cazul să se ajungă la presă…”.

Șeful acuzat de subalterni este Laurențiu Drăghici, cel care conduce Biroul Rutier Ploiești și care a mai „făcut subiectul” unor articole apărute în ziarul Incomod. Iată ce ne-au povestit oamenii:

- Reclamă -

Favorizarea unora care amenință polițiști, avize de lucrări date „doar pe vorbe”, dispoziții antedatate și amenințări adresate subalternilor sunt doar câteva dintre acuzațiile pe care mai mulți polițiști din cadrul Biroului Rutier Ploiești le aduc față de șeful structurii, Laurențiu Drăghici.

Polițiștii care au contactat redacția noastră pentru a ne da detalii despre „domnia” lui Drăghici la Biroul Rutier, atât agenți cât și ofițeri, spun că sunt în punctul în care doresc să ceară transferul la alte Servicii din cadrul Inspectoratului, doar pentru a nu mai lucra în subordinea șefului de la Rutieră Ploiești.

Reamintim că nu este prima dată când polițiști ai Biroului Rutier Ploiești fac acuzații la adresa lui Laurențiu Drăghici. În luna iunie 2021, un polițist a fost „tras pe linie moartă” după ce l-a fugărit pe un bărbat pe străzile Ploieștiului, după ce acesta nu a oprit la semnal. Bărbatul era un apropiat al lui Drăghici, susțin cei care ne-au povestit cazul. Detalii aici:

După o urmărire ca-n filme pe străzile Ploieștiului, pentru că și-a făcut treaba, un polițist a fost “tras pe linie moartă”

Polițiștii care au discutat cu reporterii noștri spun că sunt supuși unei „terori psihice”, dar le este frică să își dezvăluie identitățile de teama unor răzbunări din partea lui Drăghici. Câțiva dintre ei au mers la șefii Poliției municipiului Ploiești, Florian Vlădan și Marcel Bălan și au povestit ce se întâmplă în Biroul Rutier, solicitând o ședință la care să participe toți lucrătorii Biroului, în care aceștia să povestească ce se întâmplă, fără ca Drăghici să fie de față tocmai pentru a putea vorbi liber. Însă, cei doi ar fi refuzat să țină ședința fără ca Drăghici să fie de față. Așa că ne-au rugat să transmitem Inspectoratului că doresc o discuție cu psihologul unității, în care să completeze chestionare anonime, în care să aibă curajul de a spune ce li se întâmplă.

Șeful Biroului Rutier Ploiești este acuzat că le cere polițiștilor ca în unele cazuri să nu sancționeze persoane pe care le cunoaște, ci să dea doar avertisment. Ba mai mult, potrivit acestora, Drăghici merge personal pe teren, unde sunt lucrători care opresc șoferi și le spune să lase în pace diferite persoane recalcitrante, pe care le cunoaște. Un exemplu este aceșa când un șofer amenința polițiștii cu acte de violență, lucrătorii au solicitat prin stație întăriri, iar la fața locului ar fi venit Drăghici care i-ar fi spus șoferului să plece fără să-i fie aplicată nicio sancțiune, deși era vorba despre un caz de ultraj. În plus, lucrătorii au văzut diverse persoane cercetate în dosare penale intrând în biroul lui Drăghici, în audiență și susțin că șeful Biroului vorbește cu aceștia prin bilețele scrise pe birou pentru a nu se auzi ce discută.

Polițiștii ar fi fost instruiți de către Drăghici ca șoferilor cu ITP și RCA expirat să nu le dea amenzi, nici măcar avertisment scris, în schimb, să le rețină taloanele fără niciun document, lucru care este ilegal. Potrivit legii, dacă se reține talonul, aceasta este o măsură complementară, prin urmare este necesar să fie emisă și o amendă sau un avertisment scris.

Dispozițiile sunt date de către șef pe un grup de whatsapp, lucrătorii sunt trimiși la acțiuni și de abia după ce se finalizează acțiunile face dispozițiile scrise, le antedatează ca să poată scrie în ele intervalul orar exact în care s-a desfășurat. Tot prin dispoziție dată pe whatsapp, polițiștii sunt chemați din liber să meargă la acțiuni, iar orele suplimentare sunt programate la recuperare după bunul plac al lui Drăghici, fără ca oamenii să fie consultați.

Polițiștii au fost în câteva rânduri cercetați de Biroul Control Intern la sesizarea lui Drăghici. „Suntem cercetați în mod abuziv, ori de câte ori unul dintre noi îl deranjează”, povestesc oamenii. De exemplu, un politist a fost cercetat de BCI pentru că ajuns la un accident rutier provocat de un tânăr i-a spus soferului „ce ai făcut, tinerețe?”. Drăghici ar fi sesizat BCI că polițistul ar fi jignit șoferul, iar polițistul a primit mustrare scrisă pentru acest lucru. Un alt polițist a fost cercetat de BCI după ce Drăghici ar fi sesizat că polițistul are un scris urât pe procesele verbale, susținând că nu se înțelege ce scrie.

Când societățile contractate de municipalitate efectuează lucrări pe domeniul public, își dă acordul doar verbal, nu și în scris, mai susțin oamenii. De exemplu, într-o seară, la oră de trafic de vârf, s-a blocat traficul pe strada Cantacuzino pentru că se efectuau lucrări pe ambele sensuri ale străzii, iar polițiștii rutieri au mers pentru fluidizare și au întrebat muncitorii daca au autorizație. Aceștia ar fi răspuns că șeful poliției rutiere a aprobat lucrările. „Din verificări, am descoperit că nu era emisă nicio autorizație, ci doar un acord verbal dat de Drăghici către reprezentanții primăriei, pe care îi asigurase că totul e în regulă în acte. De abia după ce colegii au întrebat de documentație, Drăghici a întocmit autorizația. Iar acest lucru se întâmplă la toate la toate lucrările care se efectuează în oraș: Drăghici își dă acordul verbal, asigură primăria că nu e nicio problemă, deși nu întocmește documentele aferente și nu ține cont de valorile de trafic când este de acord cu lucrările și doar dacă cineva întreabă ulterior de autorizații le face și le antedatează”, mai povestesc polițiștii.

Teroarea psihică despre care vorbesc oamenii are mai multe cauze- aceștia spun că sunt amenințați constant că dacă nu respectă ordinele vor avea un calificativ prost la evaluarea anuală, vorbind despre el însuși la persoana a treia: „acum o să vedeți la sfârșit de an, o să se vadă cine l-a luat în zeflemea pe șeful de birou și cine nu. Mulți nu merită calificativ de foarte bine”, le-ar fi spus Drăghici în timpul unei ședințe de la finalul anului trecut. De altfel, oamenii susțin că polițiștii promovați în grad nu sunt nicidecum cei cu rezultatele cele mai bune din birou, fapt care ar dovedi că nu neapărat rezultatele reale contează la evaluare, ci alte aspecte, mai subiective.

Oamenii nu au voie să mănânce în incinta biroului și nici să poarte fes în timpul programului. „Ministerul a emis un ordin în acest sens în care a decis că se permite purtarea fesului iarna. Șeful de birou acceptă ca polițiștii să poarte doar cascheta, indiferent de cât de frig este afară. De asemenea, vara nu avem voie să purtăm tricourile, deși și acestea fac parte din uniforma aprobată de minister. Mai mulți colegi s-au revoltat pentru aceste lucruri în timpul ședințelor, dar nu s-a schimbat nimic”, mai spune unul dintre polițiști. „Nu acceptă nicio opinie din partea noastră, dacă vreunul sugerează o idee devine recalcitrant și îi spune că el este șeful și el decide absolut tot, având tot timpul dreptate. Au fost polițiști cărora le-a modificat fișa postului de trei ori doar pe parcursul anului 2022, pentru a le da noi atribuții, în funcție de cum are el chef”, mai povestește unul dintre agenți.

Preponderent, acțiunile pe linie rutieră au loc în centrul orașului, în zona Consiliului Județean Prahova, pentru a fi văzuți de șefi și de autoritățile locale și județene susțin oamenii, însă, în același timp li se pune în vedere să fie atenți să nu amendeze persoane din primărie sau din Palatul Administrativ. În timp ce mare parte dintre polițiști sunt la acțiuni, la accidente este trimis câte un singur polițist să cerceteze și să întocmească documentele, pentru a nu fi nevoit să le dea altor polițiști ore suplimentare.

Redacția Incomod a solicitat un punct de vedere din partea Inspectoratului Județean de Poliție Prahova cu privire la toate aceste nereguli, inclusiv din partea lui Laurențiu Drăghici, în măsura în care acesta voia să aibă o reacție. IJP Prahova ne-a transmis un răspuns în care ne-a spus că s-au demarat verificări cu privire la aceste aspecte, fără alte comentarii.

În schimb, în cadrul Inspectoratului au început să se agite apele în urma solicitării redacției noastre. Solicitarea a fost transmisă pe data de 11 ianuarie, iar după acest moment toți polițiștii Biroului Rutier Ploiești, cu excepția unui agent încadrat din sursă externă care încă nu are toate drepturile aferente meseriei de polițist, au primit calificativul „FOARTE BINE”.

Totodată, la ședința de bilanț anual Marcel Bălan, șeful Poliției municipiului Ploiești, l-a scos din sală pe Laurențiu Drăghici iar apoi Florian Vlădan, adjunctul acestuia, i-a întrebat pe lucrători ce probleme au pentru că „nu era cazul ca informațiile să ajungă la presă”, susțin oamenii că ar fi spus acesta. Însă, oamenii nu au vorbit liber de teamă că Drăghici îi putea auzi de pe hol.

În schimb, așa cum oamenii au cerut, în urma solicitării transmise de redacția noastră au fost chemați de către psihologul unității care le-a dat chestionare anonime. Numai că în ziua când trebuiau să meargă la psiholog, Laurențiu Drăghici le-ar fi spus că „cei aflați în medical nu au ce căuta la întâlnirea cu psihologul”. În medical se aflau, potrivit surselor, trei polițiști care au fost dintre cei care au avut curajul de a i se opune, inclusiv cei doi polițiști din echipajul care a fugărit pe străzile Ploieștiului un apropiat al său și încă un polițist care ar fi fost agresat fizic de Cristian Manea, actualmente șef al Poliției Prahova, tocmai pentru că „îndrăznise” să depună o sesizare la Biroul Control Intern împotriva lui Laurențiu Drăghici.

Detalii despre cazul polițistului care ar fi fost agresat de Cristian Manea citiți aici!

Este a doua oară când suntem contactați de polițiști ai Biroului Rutier Ploiești care îl acuză pe Laurențiu Drăghici, șeful structurii, de grave nereguli. Și în vara anului 2021, ziarul nostru a publicat un articol cu acuzații asemănătoare pe care polițiștii i le aduceau superiorului lor:

SURSE Șeful Biroului Rutier Ploiești le cere polițiștilor să evite să amendeze persoane importante

Șeful Biroului Rutier Ploiești, Laurențiu Drăghici, cercetat în două dosare penale

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – George Ionescu: ”Pentru binele prahovenilor, Dumitrescu și gașca trebuie să plece!”

Deputatul George Ionescu, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova, a acordat un interviuiarul...
Sari la conținut