fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

2017 – un an dezastruos pentru primarul Adrian Dobre

Citește Și

- Reclamă -

2017 s-a dovedit a fi un an dezastruos pentru primarul Adrian Dobre, dar și pentru ploieștenii care sunt conduși de acesta. Mulți spun că Ploieștiul nu a mai avut un primar atât de slab de foarte mulți ani. Iar „performanțele” lui Dobre din anul care tocmai s-a încheiat dau dreptate acestei opinii.

Încă din primele zile ale anului trecut, primarul Adrian Dobre a fost prins într-un scandal, după ce fiul fostului director TCE Cristian Iancovici a declarat că Dobre i-a cerut șpagă 10.000 de euro pentru a-l păstra pe tatăl său în funcție. În loc să nege afirmația, Dobre a ales să atace reporterii ziarului Incomod care au prezentat subiectul. Deși nu a răspuns la telefon când a fost sunat pentru un punct de vedere, din acel moment edilul-șef a început să atace publicația noastră pe pagina sa de Facebook. Detalii aici!

- Reclamă -

În februarie 2017, Adrian Dobre s-a ales și cu o plângere penală, din partea unui ploieștean care își caută dreptatea de ani de zile, pentru un imobil pe care societatea sa îl deține pe strada Democrației din Ploiești, dar deși autoritățile nu îi permit să îl folosească, Finanțele Locale îi percep anual impozit și, mai mult decât atât, au fost demarate procedurile de executare silită.

După ce că finanțările private și sponsorizările sunt și așa o raritate în Ploiești, primarul Dobre a reușit anul trecut să își bată joc de una din fundațiile care au ajutat primăria. Este vorba de reabilitarea teatrului de copii Ciufulici, pentru care primăria condusă de Adrian Dobre și-a asumat inițial meritele integral, deși lucrările au fost finanțate de Fundația Timken. Vreme bună edilul-șef a uitat acest aspect și se lăuda că lucrările au fost făcute integral din fondurile municipalității. După ce și-a dat seama de gafa făcută, edilul și-a editat postările de pe Facebook. Detalii aici!

De departe poate cea mai mare gafă este cea a pierderii finanțării PNDL! Din 104 localități prahovene, Ploieștiul a fost singura care nu a primit fonduri de la Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Locală pentru că documentația nu a fost livrată la timp. Deși actele au fost întocmite cu multe zile înainte de termenul final, nepăsarea sau incompetența Executivului a făcut ca documentele să nu ajungă în timp util și să nu fie luate în considerare. Citește aici mai multe detalii!

- Reclamă -

Este deja un lucru de notorietate că de când Adrian Dobre este primar, licitațiile nu mai sunt finalizate în timp. Astfel, Ploieștiul a reușit să rămână pe rând fără mentenanță la sistemul de semaforizare și fără mentenanță la iluminatul public. Să nu ții o evidență a contractelor pentru mentenanța utilităților publice și să nu-ți pese că lași cartiere întregi în beznă și intersecții importante fără semaforizare este o „performanță” pe care niciun edil nu a mai reușit-o până acum.

Același lucru se întâmplă și în cazul serviciilor DDD (deratizare, dezinsecție, dezinfecție). 2017 a fost al doilea an în care Ploieștiul nu a avut servicii DDD. Culmea, 2017 a fost al doilea an de mandat al lui Adrian Dobre. Punctul culminant a fost când, în luna mai, un angajat al Parcului Memorial Constantin Stere a murit după ce a fost înțepat de o viespe. În luna august, un copil a fost înțepat la rândul lui de o viespe la Parcul Bucov și a ajuns la spital. Cu toate acestea, în luna septembrie s-au împlinit doi ani de când ploieștenii nu mai beneficiau de servicii DDD.

În luna mai a ieșit la iveală și prima minciună electorală a primarului Adrian Dobre. Este vorba de achiziționarea de material rulant, proiect cu care Dobre se lăuda în campania din 2016 că va fi implementat în Ploiești! După un an de zile, Dobre o dat-o cotită și a spus că este cam greu să obții fonduri prin programul la care făcea atunci referire. Detalii aici!

Parcul Municipal Vest este de asemenea o investiție care luni de zile a fost dată uitării. După ce s-au tocat milioane de euro pentru un obiectiv care nu aducea nicio bucurie ploieștenilor, s-a întâmplat o tragedie: un copil s-a înecat în lacul artificial din parc. Hectare întregi de parc lăsate în paragină erau nesupravegheate – asta a rămas singura explicație pentru faptul că un copil de 14 ani s-a aruncat în lac și s-a înecat fără ca nimeni să-l oprească înainte să intre în apă. La momentul respectiv Dobre s-a rezumat la a spune că se va face o anchetă pentru a se verifica dacă paznicii au respectat procedura, apoi subiectul a fost dat uitării.

- Reclamă -

Tot 2017 a fost anul în care primarul Adrian Dobre s-a remarcat prin numirea și ulterior înlăturarea unor persoane din funcții-cheie. Unele dintre aceste numiri nu au fost lipsite de scandal, cum a fost și detașarea consilierului personal al primarului Dobre Silviu Crângașu în funcția de director al Clubului Sportiv Municipal. Gestul l-a determinat pe președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, să dea buzna în biroul primarului Dobre și să-i ceară socoteală pentru decizia luată.

Citește și: Ce ascunde conflictul dintre președintele CJ, Bogdan Toader, și primarul Ploieștiului, Adrian Dobre

În tot acest timp, Dobre părea mai preocupat de „sabotări politice”. După ce Donald Constantin a fost înlăturat de la conducerea Societății de Gospodărire Urbană Ploiești, unde director interimar a rămas Ovidiu Negulescu (ALDE), Dobre îndemna oamenii să-i scrie pe Facebook ce nereguli ale SGU descoperă în oraș. Din toate societățile și deconcentratele subordonate primăriei Ploiești, lui Dobre îi păsa doar de neregulile de la SGU. A avut grijă și de Donald Constantin și imediat după ce acesta a plecat de la SGU l-a numit consilier personal și l-a detașat director la Parcul Municipal Vest. Asta după ce în urmă cu numai un an spunea că este incompetent și-i cerea să-și dea demisia. La scurt timp însă după acele declarații, Constantin devenise brusc în ochii lui Dobre un „om de calitate, corect”. Ce se schimbase? Donald Constantin își dăduse demisia din funcția de vicepreședinte PSD Ploiești și venise la PNL Ploiești, unde președinte este chiar primarul.

Sub conducerea lui Dobre, se pare că în primăria Ploiești au loc multe ilegalități. Reporterii noștri au descoperit anul trecut una dintre acestea și anume faptul că societatea Kober construise în Ploiești un depozit fără a avea autorizație de construire. Dobre promitea că va verifica cum a fost posibil acest lucru, însă, până la urmă, nimeni nu a fost tras la răspundere, iar depozitul este și în ziua de astăzi ridicat la intersecția străzilor Mihai Bravu și Apelor. Citește mai multe detalii aici!

A mai fost însă un lucru cu care edilul-șef a ieșit în evidență anul trecut. Ploieștiul s-a transformat într-un oraș al spectacolelor și al festivalurilor, de parcă asta îi făcea pe oameni să uite de cartierele care nu aveau canalizare sau petic de asfalt. De parcă toate problemele erau deja rezolvate, edilul-șef cheltuia banii publici pe divertisment, lucru care a atras critici din partea PSD-ALDE. 

Revenind la numirile îndoielnice ale primarului Adrian Dobre și la Silviu Crângașu, omul numit de edil la conducerea CSM a reușit să provoace mai multe scandaluri la club. Achiziția unei simple pompe pentru stadionul Ilie Oană a scos la iveală că Silviu Crângașu reziliase un contract cu o societatea doar pentru ca în scurt timp să cumpere pompa la urgență, prin încredințare directă, de la firma Paulus SRL, cea mai nouă “favorită” din Ploiești în ceea ce privește contractele pe bani publici, unde printre acționari și administratori se numără și Lucian Iustin Nedelcu, nașul de cununie al primarului Adrian Dobre.

Citește și: Directorul Silviu Crângașu confirmă: lucrare cu dedicație pentru Paulus SRL

Că la CSM banii sunt la limită este un lucru de notorietate. Cu toate acestea, în timp ce banii și așa nu ajung pentru sportivi, directorul Silviu Crângașu are grijă de apropiații săi. Este și cazul baschetbalistului Cătălin Burlacu care încasează nu unul, ci două salarii de la club.

Cum se scurg bani din CSM Ploiești pentru apropiații directorului Silviu Crângașu

Și ce făcea Adrian Dobre în tot acest timp? Absolut nimic! Nu răspundea la apelurile reporterilor care doreau puncte de vedere și nici măcar la informările viceprimarului Cristian Ganea, care are în subordine CSM Ploiești. Cristian Ganea s-a arătat nemulțumit în repetate rânduri de numirea făcută de Dobre la CSM și i-a cerut edilului-șef să preia atribuțiile de la club din moment ce este condus de „omul său”. Ba chiar a cerut ca Silviu Crângașu să fie băgat în comisia de disciplină după ce ziarul Incomod a publicat o înregistrare în care Crângașu o amenință pe o angajată cu plângeri la DNA dacă nu demisionează. Dobre a lăsat și acest scandal să moară de la sine, fără a lua măsuri.

O altă „performanță” greu de egalat, pentru orice primar din țară, este greva angajaților operatorului public de transport în comun. Mai bine de 48 de ore transportul public a fost paralizat, iar primarul nici măcar nu a mers să vorbească personal cu angajații TCE, să le afle doleanțele și să găsească o soluție. În schimb, trimitea comunicate de presă în care anunța că Smiley va cânta la Ploiești.

Ulterior, după ce și-a luat angajamentul că primăria va vira banii către TCE, căuta tot felul de portițe pentru a nu-și asuma răspunderea. A întrunit trei ședințe de Consiliu Local pentru pasarea deciziei de a vira banii, iar într-una din ședințe directorul economic Viorel Boștină, adus în funcție tot de Dobre, a spus că nu este necesar nici votul consiliului, nici viză CFPP, ci că Dobre poate da o dispoziție ca plata să fie efectuată. Acela a fost momentul în care Boștină a devenit „persona non grata” pentru primarul Dobre. Boștină și-a luat concediu medical dar continua să vină la serviciu, medicalul fiind un paravan pentru cazul când i-ar fi fost cerut să semneze pentru banii TCE. Circ și bătaie de joc pe spatele tuturor ploieștenilor, fie angajați TCE, fie cetățeni care în cazul unei noi greve ar fi rămas, din nou, fără o utilitate publică. Iar Boștină, deși a fost adus de Dobre în primărie, are numărate zilele la conducerea Direcției Economice. Pe 15 ianuarie îi expiră detașarea și nici acesta, nici Dobre, nu-și doresc o prelungire din spusele angajaților din primărie.

De altfel, a devenit o obișnuință pentru Dobre să numească oameni pe care apoi să nu-i mai vrea în funcțiile respective. Viorel Boștină, Anabelle Măntoiu și Cristina Herția sunt doar trei exemple în acest sens.

Atât Boștină, cât și Herția, au fost aduși în primăria Ploiești anul trecut, Boștină chiar spre final de an. Deși au fost aduși cu girul primarului Adrian Dobre (despre Herția reamintim că a fost propunerea consilierului primarului Eugen Prună, pentru care city-managerul Teodora Marin și-a dat acordul), la scurt timp după numirile în funcție au intrat în conflict cu edilul-șef Dobre.

Cristina Herția se pare că nu se mai află în grațiile primarului Adrian Dobre, după cum a sugerat și viceprimarul Cristian Ganea într-o declarație pe care a dat-o ziarului Incomod, când vorbea despre oameni aduși de Dobre care acum sunt “aruncați” de colo-colo, dând-o exemplu în acest sens și pe șefa de la Urbanism.

Citește și: Viceprimarul Cristian Ganea lansează acuzații la adresa conducerii primăriei Ploiești: “organigrama să rămână așa cum este și să punem oamenii să muncească”

Asta deși la scurt timp după ce a adus-o pe Herția, atunci când mai mulți angajați o criticau pentru felul în care conducerea Direcția, în replică Dobre a atacat redacția ziarului Incomod.

În luna mai a anului trecut, mai mulți angajați de la Urbanism spuneau că Herția vrea să-i dea afară pe cei care nu-i ascultă ordinele și că oameni se simt “vânați”. Detalii aici!

La scurt timp de la acest incident, în loc să ofere un punct de vedere obiectiv despre situația vehiculată, primarul Dobre a ales să atace publicația Incomod, care scrisese despre nemulțumirile angajaților Direcției de Urbanism. Printr-o postare pe Facebook, Dobre îi lua apărarea lui Herția și ataca ziarul Incomod.

De altfel, este o practică obișnuită pentru primarul Adrian Dobre să nu răspundă solicitărilor ziarului Incomod sau să încerce să împiedice documentarea anchetelor jurnaliștilor noștri.

Citește și: Primarul Adrian Dobre nu răspunde solicitărilor ziarului Incomod

Un alt om pe care Adrian Dobre l-a adus în administrație iar apoi l-a înlăturat este doctorul Bogdan Nica. Deși îl numise consilierul său personal și se ocupa de implementarea proiectului viitorului spital municipal cu care Dobre s-a lăudat în repetate rânduri, Nica a fost dat la o parte. Odată cu plecarea acestuia din rândurile consilierilor personali ai lui Dobre, a murit și promisiunea unui spital municipal. De atunci, nimeni nu a mai rostit un cuvânt despre pașii efectuați pentru realizarea proiectului.

Cam asta ar fi o sinteză a dezastrului pe care Adrian Dobre a reușit să-l orchestreze în 2017. Iar 2018 se anunță a fi un an în care ploieștenii nu trebuie să spere la cine știe ce îmbunătățiri. Deja primăria condusă de Dobre a „început cu stângul” și trebuie să dea zeci de milioane la stat, bani care ar fi putut fi cheltuiți pentru investiții. Dar cum Primăria nu a reușit să termine licitațiile, potrivit Noului Cod Fiscal, banii pleacă acum la Guvern, deși fuseseră alocați în buget pentru proiecte importante, cum ar fi refacerea Pieței Centrale.

Citește și: Primăria condusă de Adrian Dobre pierde zeci de milioane de lei care ar fi putut fi cheltuite pentru investiții

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Sondaj: Majoritatea partidelor scad în sondaje. Intenţii de vot pentru consiliile locale: PSD – 28%, PNL – 26%, AUR 14%

PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu...
Sari la conținut