Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești a aplicat, în anul 2018, 36 de sancțiuni operatorului de salubritate Rosal! Dintre acestea, 35 au fost amenzi în cuantum total de 27.000 lei. În luna mai, RASP a aplicat un avertisment.

 

Două dintre amenzi au fost aplicate pentru încălcări la contractul de curățenie căi publice, încheiat între Rosal și primăria Ploiești, una în iulie 2018, iar cea de-a doua în decembrie 2018. Restul de 34 de sancțiuni au fost aplicate de RASP pentru abateri la contractul de colectare a deșeurilor menajere încheiat de ADI Deșeuri cu Rosal.

Interesant este, însă, când anume au fost date cele 36 de sancțiuni. Prima a fost aplicată în mai 2018, fiind vorba de un avertisment pentru necolectarea la timp a deșeurilor menajere din cartierul Triaj. Ulterior, RASP nu a mai găsit niciun fel de nereguli în ceea ce privește salubritatea, până în iulie 2018, când au fost aplicate trei amenzi, una pe contractul de CCP, două în baza contractului cu ADI Deșeuri.

Următoarele amenzi au fost aplicate tocmai în luna decembrie, când primarul Adrian Dobre a coordonat controale în timpul nopții cu privire la activitatea operatorului de salubritate.

Cele trei amenzi din luna iulie au fost aplicate de Ștefan Grozea, la acel moment șef Serviciu Salubritate și Verificări Căi Publice din cadrul RASP. Coincidență sau nu, la finalul aceleiași luni, Ștefan Grozea a fost scos din schemă printr-o “inginerie administrativă”, chiar după ce a amendat societatea Rosal pentru că nu își îndeplinește obligațiile contractuale. Pe data de 31 iulie, Consiliul Local Ploiești a votat favorabil o nouă organigramă a RASP. Din noua schemă lipsea chiar postul de șef serviciu, cel ocupat de Ștefan Grozea, rămânând doar cel de șef birou și cele ale inspectorilor. După ce Ștefan Grozea nu a mai lucrat în RASP, nici unul din inspectorii de salubritate nu a mai găsit nereguli până în luna decembrie, când primarul a mers personal în control, alături de angajații RASP și de cei ai Poliției Locale Ploiești, fapt care ridică mari semne de întrebare. Luni de zile inspectorii RASP nu au găsit nicio abatere la cele două contracte de salubritate, apoi, în luna decembrie, au aplicat 32 de amenzi în patru zile.

Reamintim că înlăturarea lui Ștefan Grozea din RASP nu a fost primul moment când votul consiliului local a protejat interesele Rosal. În luna februarie a anului trecut, când s-a votat bugetul local, bugetul pentru salubritate (pentru curățenie căi publice) a fost majorat cu aproximativ 5 milioane de lei. La acel moment, deși în proiectul inițial era prevăzută suma de 20 de milioane de lei pentru Rosal, peste noapte în proiectul înaintat la ședința Consiliului Local a apărut suma de 25 de milioane de lei.

La acel moment, primarul Adrian Dobre a cerut explicații și a întrebat din ce motive a crescut această sumă și chiar i-a cerut directorului RASP, Raul Petrescu, să explice punctual pentru ce se alocă aceste sume, acuzând că sunt inspectori care nu își fac treaba așa cum ar trebui atunci când monitorizează activitatea societăților care au contract cu primăria și “atunci dacă noi dăm o sumă mai mare, ei se vor întinde cât îi ține plapuma”, a spus edilul-șef.

Potrivit unor surse, însă, un politician de la ALDE a făcut lobby pentru ca suma de la salubritate să crească peste noapte cu 5 milioane de lei. Aceleași surse spun că directorul societății care se ocupă de salubritate, Cătălin Ioniță, a negociat acest lucru cu mai mulți reprezentanți ALDE. După ce ar fi bătut palma cu aceștia, suma prevăzută la salubritate în proiectul de buget a fost majorată.

De altfel, în 2018, Rosal a încasat de la primăria Ploiești facturi record pentru curățenia căilor publice, facturi care au însumat un total de peste 23 milioane, adică aproape tot bugetul alocat, exact cum previziona primarul Dobre în februarie 2018: “se vor întinde cât îi ține plapuma”. Culmea, în tot acest timp, ploieștenii au acuzat că Ploieștiul a fost mai murdar ca niciodată. Dar iată că nici un inspector de salubritate nu a “deranjat” Rosal cu sancțiuni la contractul de CCP.

Vezi mai jos situația sancțiunilor date de RASP către Rosal în anul 2018:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here