fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

55 de școli și grădinițe nu au autorizație de securitate la incendiu! Conferință ISU Prahova

Citește Și

- Reclamă -

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova au susținut astăzi o conferință de presă pe tema unităților de învățământ care nu au autorizație de securitate la incendiu, deși școlile au început deja. Totodată, s-a vorbit despre procedura pe care unitățile trebuie să o urmeze, dar și despre sancțiunile pe care le riscă dacă nu intră în legalitate.

Astfel, potrivit reprezentanților ISU Prahova, în județ sunt 55 de unități fără autorizație de securitate la incendiu, dintre care 24 de grădinițe, 24 de școli primare și gimnaziale și 7 licee.

- Reclamă -

Vezi mai jos lista unităților școlare fără autorizație dar și celelalte informații prezentate în cadrul conferinței de presă:

  1. Legislație avizare/autorizare

 

Pentru a clarifica unele aspecte din domeniul avizării/autorizării privind securitatea la incendiu, trebuie avut în vedere cadrul legal de eliberare a acestor documente.

- Reclamă -

Avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcţii noi sau pentru dezvoltarea (extinderea), modernizarea ori pentru schimbarea destinaţiei celor existente (art. 30, alin. 1 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările ulterioare).

În conformitate cu prevederile art. 1, alin. 2, lit. a) şi b) din Legea 307/2006, autorizaţia de securitate la incendiu este actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren şi a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinţei esenţiale securitate la incendiu – la construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări; autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei esenţiale – securitate la incendiu, iar avizul de securitate la incendiu este actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinţei esenţiale – securitate la incendiu – a construcţiilor, instalaţiilor şi altor amenajări.

Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, sunt aprobate prin Hotărâre a Guvernului (art. 30, alin. 4 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările ulterioare).

Hotărârea de Guvern în vigoare care aprobă aceste categorii de construcţii şi amenajări în vigoare este H.G.R. nr. 571 din 16 august 2016.

- Reclamă -

Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu se stabilesc în funcţie de categoria de importanţă, regimul de înălţime, destinaţie, suprafeţe construite desfăşurate, număr de utilizatori, etc.

Pentru prima dată în legislaţia românească, categoriile de construcţii s-au supus avizării/autorizării privind securitatea la incendiu prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 2285/1969 care cuprindea doar clădiri înalte şi foarte înalte, hoteluri, spitale, cămine pentru copii, bătrâni sau a alte clădiri destinate persoanelor ce nu se pot evacua singure.

Se observă că această categorie de construcţii este destul de limitată. Cele mai multe clădiri ale instituţiilor (şcoli, spitale, sedii ale autorităţilor publice, spaţii de producţie şi depozitare, etc.), au fost construite până în anul 1990.

Proiectele pentru aceste construcţii erau întocmite de către Societăţi de Proiectare de Stat, ai căror angajaţi aveau bine definite competenţele din punct de vedere legal şi profesional (arhitect, proiectant, desenator, verificator de proiect, controlor STAS).

După anul 1990 au apărut societăţi de proiectare private, care nu respectau întotdeauna toate prevederile legislaţiei în vigoare, apărând astfel nevoia unui control mai riguros.

Datorită evoluţiei societăţii şi a dorinţei de a asigura siguranţa vieţii populaţiei, bunurilor materiale şi a mediului, criteriile pe care se stabilesc aceste categorii de construcţii şi amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu sunt într-o continuă schimbare.

 

  1. Prorogarea termenului de obținere a autorizației

 

Vă informăm asupra faptului că, recent, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 146/2017 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 17/2016 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevede că termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu prevăzut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la data de 30 septembrie 2017. Iar beneficiarii care depun până la data de 30 septembrie 2017 documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanțare sunt exceptați de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depășește 31 decembrie 2017.

 

  1. Amenda

 

Punerea în funcțiune a construcțiilor fără obținerea autorizației de securitate la incendiu constituie contravenție si se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.

Totodată, unitățile de învățământ nu intră sub incidența H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționarii ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, în sensul în care nu poate fi dispusă măsura complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

 

  1. Exerciții derulate, lecții de informare preventiva, controale, sancțiuni, cuantum

 

În fiecare an, se execută controale, inspecții și verificări la toate unitățile de învățământ din județ, unde identificăm neconformitățile pe linia apărării împotriva incendiilor și protecției civile, depundem eforturi, împreună cu factorii de răspundere de la nivel local, pentru remedierea acestora cât mai rapid cu putință și, acolo unde este cazul, aplicăm măsura sancționării contravenționale a responsabililor.

Unităţile de învăţământ reprezintă o categorie aparte, prin prisma faptului că aceste categorii de obiective sunt frecventate de acelasi public. Prin activităţile de informare preventivă pe care instituţia noastră le desfăşoară, s-a încercat ca  beneficiarii (preşcolarii, elevii, studenţii şi personalul) să cunoască specificul clădirii, unde sunt amplasate mijloacele de apărare împotriva incendiilor, căile de evacuare, locul de întâlnire în caz de incendiu etc.

De menţionat este faptul că deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii. Acest aspect nu exclude necesitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, I.S.U. Prahova fiind într-o continuă activitate de actualizare şi identificare a clădirilor care necesită autorizaţie de securitate la incendiu şi îndrumarea şi controlul  administratorilor acestora în ceea ce priveşte securitatea la incendiu.

 

În anul 2017 au fost verificate toate unitățile de învățământ de pe teritoriul județului Prahova, ocazie cu care au fost constatate  321 nereguli, din care au fost soluționate 132, cu 321 de sancțiuni, din care 21 de amenzi în cuantum de 24.000 lei și 300 avertismente. Totodată s-au realizat 56 activități de informare preventivă și 45 de exerciții în caz de evacuare la care au participat 8923 persoane.

 

Toate aceste activități, desfășurate sub coordonarea cadrelor unității noastre, au ca scop asigurarea climatului de siguranță în școli, dar și instruirea copiilor, tinerilor și personalului din cadrul unităţilor de învăţământ cu privire la modul corect de comportare în cazul producerii unei situații de urgență.

 

  1. Activități desfășurate de către ISU Prahova pentru asigurarea climatului necesar respectării prevederilor reglementărilor privind intrarea în legalitate a obiectivelor/instituțiilor ce se încadrează în hotărârea de guvern privind categoriile de construcții și amenajări care fac obiectul avizării/autorizării;

 

  • Asistenta tehnica de specialitate acordată de personalul specializat
  • Colaborarea cu inspectoratele școlare pentru intrarea in legalitate
  • Notificări către primăriile pe teritoriul cărora au fost identificate clădiri care nu au autorizație de securitate la incendiu
  • S-au organizat și desfășurat 4 întâlniri cu reprezentanții autorităților publice județene și locale, în scopul informării asupra aspectelor relevante referitoare la necesitatea obținerii autorizației de securitate la incendiu.
  • ISU Prahova împreună cu Consiliul Județean și Instituția Prefectului au elaborat un plan de măsuri privind acțiunile și măsurile întreprinse premergător termenului de prorogare pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu.

 

  1. AVIZARE/AUTORIZARE unități de învătământ

 

Unitatea noastră este într-o perioadă de reevaluare şi identificare a construcţiilor din unitatea  administrativ teritorială din competenţă, pentru a stabili apartenenţa acestora la noile categorii de construcţii şi amenajări aprobate prin Hotărâre de Guvern.

Din evidenţele actuale, la nivelul judeţului Prahova funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu un număr de 55 clădiri cu destinaţia unitate de învătământ, după specificul acestora fiind structurate astfel:

–           Grădiniţe – 24 clădiri;

–           Şcoli primare şi gimnaziale – 24 clădiri;

–           Licee – 7 clădiri;

 

De la începutul anului până în prezent au fost 28 solicitări de emitere a avizului  de securitate la incendiu și 29 solicitări de emitere a autorizației de securitate la incendiu, pentru construcții cu destinația de învățământ

 

Nr. crt. Clădire neautorizată pentru care este obligatorie obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiuLocalitatea
1.Grădinița Negoieșticomuna Brazi
2.Grădinița Brazicomuna Brazi
3.Școala gimnazială Brazicomuna Brazi
4.Liceul tehnologic Bălțești (2 corpuri)comuna Bălțești
5.Școala gimnazială Călineșticomuna Florești
6.Grădinița cu program normal Călineșticomuna Florești
7.Grădinița cu clasele I-VIII Valea Dulcecomuna Podenii Noi
8.Grădinița Beliaorașul Breaza
9.Liceul tehnologic energetic Câmpina –  corp Bmunicipiul Câmpina
10.Școala gimnazială centrală nr. 2municipiul Câmpina
11.Școala gimnazială Alexandru Popescucomuna Telega
12.Grădinița George Enescuorașul Sinaia
13.Grădinița Floare de Colțorașul Sinaia
14.Școala Bordenicomuna Scorțeni
15.Școala gimnazială Scorțeni – (3 corpuri)comuna Scorțeni
16.Grădinița Mireșu Marecomuna Sângeru
17.Grădinița Țărculeșticomuna Gornet Cricov
18.Școala gimnazială Gornet Cricovcomuna Gornet Cricov
19.Școala gimnazială și grădinița sat Vărbilacomuna Iordăcheanu
20.Grădinița cu program normal Gura Vadului –Gura Vadului
21.Școala gimnazială Boldești – (2 corpuri)comuna Boldești Grădiștea
22.Școala gimnazială Cireșanu –comuna Baba Ana
23.Școala gimnazială Dârvaricomuna Valea Călugărească
24.Școala gimnazială prof Mihail Dinu sat Magulacomuna Tomșani
25.Grădinița cu program prelungit Bucov –comuna Bucov
26.Liceul teoretic Grigore Tocilescuorașul Mizil
27.Liceul tehnologic agricol Bărcăneșticomuna Bărcănești
28.Școala primară Miroslăveșticomuna Puchenii Mari
29.Grădinița cu program normal Poienarii Apostolicomuna Gorgota
30.Școala cu clasele I – VIII Potigrafucomuna Gorgota
31.Școala cu clasele I – VIII Budacomuna Râfov
32.Școala cu clasele I – VII Mălăieșticomuna Râfov
33.Școala gimnazială cu clasele I – VIIIcomuna Olari
34.Grădinița Apostolachecomuna Apostolache
35.Grădinița Bătrânicomuna Bătrâni
36.Școala gimnazială Bătrânicomuna Bătrâni
37.Grădinița Starchiojdcomuna Starchiojd
38.Școala gimnazială Dumbrăveșticomuna Dumbrăvești
39.Grădinița Predeal Săraricomuna Predeal Sărari
40.Grădinița cu program normal Drajna de Joscomuna Drajna
41.Grădinița cu program normal Ogretincomuna Drajna
42.Grădinița Frunză de Stejarorașul Plopeni
43.Școala gimnazială Mihai Viteazul –orașul Boldești Scăieni
44.Grădinița Micul Prințcomuna Măgurele
45.Colegiul Național Nicolae Iorgaorașul Vălenii de Munte
46.Școala Primară atelier școală Miroslăveștiorașul Vălenii de Munte
47.Liceul Tehnologic Agromontan Romeo Constantinescuorașul Vălenii de Munte
48.Grădinița nr. 1orașul Vălenii de Munte
49.Liceul Tehnologic de Transporturi – anexă Elena Doamnamunicipiul Ploiești
50.Școala gimnazială Sf Vineri – corp Stadionuluimunicipiul Ploiești
51.Școala gimnazială Sf Vasilemunicipiul Ploiești
52.Grădinița nr. 28municipiul Ploiești
53.Grădinița Crai Nouorașul Comarnic
54.Grădinițaorașul Comarnic
55.Școala gimnazialăComuna Secăria

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Stații de autobuz noi în Ploiești

În Ploiești vor fi montate noi stații de așteptare pentru călătorii care folosesc autobuzele, tramvaiele și troleibuzele din sistemul...
Sari la conținut