32 de camere de supraveghere în curtea școlii, pe hol, dar și în sălile de clasa reprezintă soluția pe care conducerea unei unități de învățământ din Câmpina a găsit-o în speranța că va putea stopa actele de huliganism care se petrec aici în ultima perioadă.

Agresorii sunt foști sau actuali elevi ai școlii, în general copii instituționalizați, care nu au reușit să se integreze în comunitate și care nu se feresc să intre cu arme albe în incinta unității de învățământ. Fără un motiv anume, aceștia își terorizează colegii de vârstă mai mică, dar și profesorii care nu au găsit până în acest moment sprijin nici de la Primărie și nici de la Poliție în rezolvarea acestei situații care tinde să degenereze. Nu va mai dura mult până să se întâmple ceva grav, este semnalul de alarmă tras de conducerea Școlii Gimnaziale Alexandru Ioan Cuza, care solicită ajutor financiar pentru angajarea unui gardian. În prezent, singurii care asigură paza în școală sunt…elevii de serviciu din clasele a VII-a și a VIII-a, femeia de serviciu și profesorii care nu sunt la ore.

Felicia Turosu, directorul școlii (foto jos), a explicat că au fost cazuri în care un fost elev, recunoscut pentru actele sale de violență, a intrat în incinta unității de învățământ chiar înarmat cu un cuțit. Singura soluție pentru a mai potoli puțin furia acestor adolescenți agresivi – în mare parte copii instituționalizați – este angajarea unui gardian care să asigure paza în școală măcar pe timpul orelor de curs.

Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza din Câmpina are un caracter aparte, în sensul că aici învață mulți copii care provin din centrele de plasament. Sunt 60 în total, 20 de la Sf. Filofteea, 12 de la Casa speranței, 2 de la Fundația Inimă deschisă, 14 de la Centrul de Plasament Voila și 12 elevi aflați în plasament familial. Mulți dintre aceștia au grave probleme de comportament și nu s-au putut integra în colectivitate.

Felicia Turosu, directorul școlii, a explicat că în incinta școlii au loc conflicte fie între copii, fie între elevi și profesori, care cu greu pot fi prevenite sau calmate, acesta fiind și motivul pentru care prezența unui gardian este absolut necesară, mai ales că în aceeași clădire funcționează și o grădiniță cu trei grupe de preșcolari.

“Au fost incidente la nivelul elevilor, între copiii instituționalizați și copiii cu familii, aceste abateri au fost sancționate de către școală, conform Regulamentului de Organizare a Unităților de Învățământ cu sancțiunile care sunt prevăzute pentru nivelul pe care noi îl avem, gimnazial. (…) din cauza incidentelor care apar între copii și chiar între părinți care au venit în școală să-și facă singuri dreptate, din cauza incidentelor provocate de copiii mai mari, foști elevi ai școlii, care provin din centrul de plasament, care au intrat în școală fără permisiune, au trecut de elevii de serviciu, care sunt și ei de vârstă mică, de la clasa a VII-a sau a VIII-a, considerăm că ar fi util să fim sprijiniți sau să găsim o soluție comună cu Primăria pentru a asigura paza pe perioada cursurilor, ” a declarat Felicia Turosu.

Aceasta a precizat că astfel de incidente soldate cu amenințări au loc chiar și în proximitatea școlii sau chiar la școala nr. 3 Voila, aflată în structura Școlii Alexandru Ioan Cuza, unde un adolescent a intrat înarmat cu un cuțit în clădire. “La începutul lunii noiembrie, un fost elev, care avea vârsta de 15 ani în clasa a IV-a și care acum învață la Liceul Mecanic 2 la A doua Șansă, a intrat în incinta școlii, căutându-și probabil foștii colegii și care a mai creat probleme (…) am înțeles că purta asupra lui un cuțit, dar directorul adjunct a anunțat Poliția de Proximitate, fără să aibă loc un incident grav,” a mai spus Turosu.

Problema de la Școala Al.I. Cuza a intrat în atenția consilierilor locali care au solicitat ajutor Primăriei Câmpina în speranța că se vor putea aloca fonduri de la bugetul local pentru angajarea unor gardieni în unitiățile de învățământ din Câmpina.

12620829_841335162655645_42029843_o 12636952_841335202655641_190110899_o

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here