toti trei

toti treiÎn această dimineață, trei ofițeri M.A.I. au fost aduși la Direcția Națională Anticorupție Ploiești, pentru audieri. Este vorba de Emanuel Saghel, șef birou Combatere Spălare a Banilor din cadrul BCCO Prahova (Brigada Combatere a Criminalității Organizate), Adrian Rădulescu, adjunctul inspectorului șef al IJP Prahova și Constantin Ispas, șeful Direcției Generale Anticorupție. Toți sunt audiați pentru posibile fapte de corupție, săvârșite în timp ce și-au exercitat funcțiile în cadrul M.A.I.. Vezi aici galerie foto cu aducerea lor la DNA!

Ispas Constantin, comisar șef de Poliție și șef al DGA Prahova, este acuzat de procurorii anticorupție de  trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, luare de mită, folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare de bani, cercetare abuzivă.

Concret, Ispas este acuzat că și-a folosit influența asupra unor funcționari din cadrul Finanțelor Publice și a Gărzii de Mediu, în schimbul unor avantaje necuvenite. Se pare că Ispas a intervenit pentru ca mai multe firme și persoane să nu fie controlate de inspectorii  ANAF și ai Gărzii de Mediu: ŞCHIOPULESCU VALENTIN -VASILE, administrator al S.C. CORYDOB PECO SERV S.R.L. Poiana Câmpina, S.C. SANDCOMPANY S.R.L. Ploieşti, S.C. RINENERGY IMPEX S.R.L. Focşani şi S.C. VIACOM INVESTEC MD MIDWEST S.R.L. Focşani, încasând periodic, diverse sume de bani, prin intermediul S.C. NIROS COM S.R.L. Popeşti, com. Brazi, jud. Prahova, CUI 14838539, societate ai cărei asociaţi sunt  fratele său, ISPAS ION cu domiciliul în com. Brazi, sat. Băteşti, str. I.L. Caragiale, nr. 3, jud. Prahova, (persoană ce îndeplineşte şi funcţia de administrator) şi fiul său ISPAS MIHAI-CONSTANTIN, domiciliat în com. Brazi, sat. Băteşti, str. I.L. Caragiale, nr. 3, jud. Prahova, respectiv prin intermediul S.C. MILARASI S.R.L. Bucov, sat Pleaşa, jud. Prahova, CUI 15857148, administrată de fratele său, Ispas Ion. Pentru ca totul să pară legal, au fost înregistrate în evidențele contabile documente reprezentând operațiuni comerciale nereale privind prestarea de servicii între părți.

În plus, ar fi pretins și primit, în perioada aprilie 2010 – februarie 2011, câte 10.000 euro, în două tranșe, de la un denunțător și i-ar fi cerut, tot acestuia, să acorde un împrumut de 200.000 de lei și să încheie un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil proprietatea denunțătorului, cu firma SC SANDCOMPANY SRL, administrată de Șchiopulescu Valentin Vasile. În realitate, prețul de 400.000 de euro al imobilului nu ar mai fi fost achitat de administrator. În schimbul acestor favoruri, Ispas i-ar fi promit denunțătorului că îl va determina pe ofițerul Emanuel Saghel, coordonator în cadrul BCCO, să instrumenteze dosarul penal  înregistrat la D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploiești, având ca obiect activitatea desfășurată de societatea denunţătorului astfel încât să se creeze o situație favorabilă celui cercetat , în cauza penală menționată pentru săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală.

În plus, în mod repetat, în perioada 2010-20133, Ispas i-ar fi determinat pe Radu Nicolae Manuel, administrator al S.C. MASTER TRUCK AUTOLINE SRL, să creeze avantaje materiale societății comerciale CORYDOB IMPEX SRL, administrată de Șchiopulescu Valentin Vasile, respectiv, S.C. FERNIX INVEST SRL să încheie două contracte de furnizare mărfuri și să comercializeze în perioada decembrie 2011 – aprilie 2013, societății comerciale CORYDOB IMPEX SRL, motorină cu plata la termen, cu bilet la ordin (în medie trei cisterne lunar), iar S.C. MASTER TRUCK AUTOLINE SRL să transporte uleiurile minerale neaccizabile achiziționate de această societate din Polonia și Slovenia, cu mijloacele de transport proprietatea S.C. CORYDOB IMPEX SRL, direct către beneficiarii care efectuau plata transportului către CORYDOB IMPEX SRL, Ispas Constantin primind în schimb, de la Șchiopulescu Vasile Valentin reprezentantul S.C. CORYDOB IMPEX SRL și SC Sandcompany S.R.L.,  foloase materiale, constând în:

    – 1.500 lei, pentru fiecare dintre cele 72 cisterne cu combustibil, totalizând suma de 108.000 lei,

    – sume de bani cuprinse între 700 – 2.000 lei, pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal, în toată perioada menționată,

   – alimentarea autoturismului său cu motorina din parcul auto al S.C. Sandcompany S.R.L., în toată perioada menționată,

   –  furnizarea, în mod repetat, de agregate minerale exploatate în cadrul balastierei S.C. Sandcompany S.R.L., echivalentul a 45-50 basculante,

  – transportul unor baloţi de lucernă sau grâu, din zona Urlaţi, la ferma administrată de Ispas Constantin, situată în com. Brazi, sat. Băteşti,

    – a beneficiat, în vara anului 2011, de achitarea costurilor determinate de efectuarea unor zile de concediu împreună cu familia sa și a fratelui său, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, sejur plătit de către Şchiopulescu Valentin, cu o valoare de 2.000 euro.

Constantin Ispas a efectuat în mod repetat, operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește și în prezent, constând în administrarea și coordonarea efectivă a activităților derulate de către S.C. IAHIM LOGISTIK SRL, la care, acționar unic și administrator figurează fiul său, Ispas Mihai Constantin, având ca obiect de activitate „Cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase”, „creşterea bovinelor”, „creşterea porcinelor”, „creşterea ovinelor şi caprinelor”

În plus, Ispas a primit în mod repetat bani de la Margareta Leonte și Gheorghe Leonte, dar și mărfuri de la SC LEMAR SRL, societate administrată de cei doi amintiți mai sus. Mărfurile au fost trimise de către SC LEMAR SRL către S.C. MILARASI S.R.L. Bucov  și S.C. NIROS COM S.R.L. Popești, ambele având ca asociați sau administratori pe fratele său, Ispas Ion și fiul său, Ispas Mihai Constantin, pentru ca, prin exercitarea atribuțiilor de serviciu, să inițieze și să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliție implicați în soluționarea dosarului nr. 654/P/2010 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, de către membri familiei Leonte, ofițerul de poliție desfășurând în perioada de referință diverse activități procedurale în sensul celor promise.

În iunie 2012, Ispas  i-a transmis unei persoane cercetate că urmează să aibă loc o percheziție domiciliară, percheziție dispusă într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Mihail Emanuel Saghel, șef birou Combatere Spălare a Banilor din cadrul BCCO Prahova (Brigada Combatere a Criminalității Organizate), este acuzat de șantaj, trafic de influență, folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, luare de mită, în perioada 2014-2015, în calitate de ofier în cadrul BCCO Ploiești, lucrând în baa delegărilor dispuse de DIICOT Ploiești.

Saghel l-ar fi constrâns pe un jurnalist prin amenințare cu constituirea de dosare penale, direct sau prin interpuși, să nu publice materiale de presă compromițătoare la adresa sa.

În plus, în perioada 2011-2014 ar fi primit parchet, plintă dar și servicii de debitare a cantității de 3-4 metri cubi bușteni și de transport al materialului de la Ion Tudose, administrator al SC PRUNUS FOREST SRL. În schimb, a determinat-o pe Simona Mariana Vidrașc, ofițer în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, să soluționeze un dosar în favoarea lui Tudose.

În martie- noiembrie 2014, Saghel i-a furnizat unei persoane care era cercetată într-un dosar penal DIICOT Ploiești informații la care avea acces prin intermediul funcției, înștiințându-l, astfel, pe respectivul că este interceptat în respectiva cauză penală și l-a anunțat care va fi data efectuării perchezițiilor domiciliare. În schimb, Saghel a primit bilete pentru meciurile de fotbal ale echipei FC Petrolul Ploiești, dar și consumații de băuturi alcoolice și alimente servite la una dintre lojele stadionului.

Adrian Rădulescu este audiat pentru cercetare abuzivă, întrucât procurorii au indicii că, alături de Constantin Ispas, s-a folosit de amenințări și promisiuni pentru a determina trei persoane să formuleze denunțuri împotriva unor ofițeri din cadrul SIF Prahov, care au instrumentat un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe Lângă tribunalul Prahova. Denunțurile au dus la constituirea a două dosare penale înregistrate la DNA.

               

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here