fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

Adrian Sârbu și Sorin Roșca Stănescu, audiați la DIICOT într-un nou dosar penal

Citește Și

- Reclamă -

brd - Ziarul INCOMODJurnalistul Sorin Roşca Stănescu şi omul de afaceri Adrian Sârbu sunt așteptați la DIICOT, unde vor fi audiați într-un nou dosar. Cei doi ar fi luat credite folosind acte false. 

Creditele ar fi fost luate de la BRD în 2008.

- Reclamă -

Patronul media Adrian Sârbu a luat credit de la BRD de 4 milioane de dolari. A girat pentru sumă cu un contract de management încheiat cu un grup de presă internaţional.

Fostul senator Sorin Roşca Stăneascu a contractat un credit pentru investiţii de trei milioane de euro. Ratele nu au fost achitate, iar garanţiile depuse au fost insuficiente pentru ca banca să poată recupera banii.

Creditele ar fi fost luate în aceeași zi în care au depus actele, beneficiind de sprijinul luiSorin Popa, fost vicepreședinte al BRD.

- Reclamă -

Sorin Roşca Stănescu se află după gratii, la Rahova, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol, în timp ce Adrian Sârbu a împlinit deja trei luni de când este în Arestul Central al Poliţiei, cercetat fiind într-un dosar de evaziune fiscală. 

Cei doi vor fi aduși la sediul DIICOT, unde li se vor comunica noile capete de acuzare – înșelăciune, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat.

În dosarul nou de la DIICOT sunt implicați și omul de afaceri Remus Truică și Elena Udrea.

Remus Truică – avere fabuloasă, dar restanțier la credite

Are o avere estimată la 35 de milioane de euro, un apartament în Monaco, o vilă în Caraibe, un domeniu de 22 hectare la Snagov, bijuterii şi tablouri de colecţie. Este cartea de vizită a omului de afaceri Remus Truică, fost şef de cabinet al premierului Adrian Năstase, în perioada 2002 -2004. Cu o asemenea avere, n-ai spune că o persoană ar putea fi pe lista rău platnicilor unei bănci. Realitatea este cu totul alta.

- Reclamă -

O anchetă din 2013 în care a apărut numele fostului vicepreşedinte al BRD Sorin Popa a scos la iveală cum unii dintre cei mai influenţi oameni de afaceri au obţinut ilegal credite de milioane de euro.

Remus Truică, unul dintre prietenii lui Sorin Popa, s-ar fi implicat puternic în acestă afacere.

Agenţia BRD din cartierul Primăverii a aprobat câteva zeci de cereri de creditare pentru clienţi încadraţi în categoria celor de top, deşi nu îndeplineau toate condiţiile. Solicitările vizau sume care, în unele cazuri, depăşeau trei milioane de euro. Se acordau în timp-record, mai puţin de 24 de ore, deşi din dosare lipseau uneori chiar şi solicitările de creditare.

Remus Truică împreună cu fosta soţie, Irina, au luat de la BRD, în anul 2008, un credit de trei milioane de euro. Contractul de credit a fost aprobat pe loc de angajaţii de la Agenţia Primăverii. Potrivit unor surse interne, dosarul milionarului a sărit peste analiza de risc, iar terenurile oferite drept garanţie erau supraevaluate. Contractul de credit avea durata de un an şi jumătate. Familia Truică nu a returnat banii în perioada agreată.

În octombrie anul trecut, Banca şi-a trimis executorii la Remus Truică ca să evalueze bunurile milionarului şi să-şi recupereze suma împrumutată. Omul de afaceri a refuzat să vorbească despre modul în care a luat creditul de la bancă. A precizat, însă, că şi fosta lui soţie ar trebui să plătească o parte din suma restantă.

Un șofer privilegiat

Cristian Aparaschivei este un alt nume întâlnit în Doarul BRD. Şoferul lui Remus Truică, împreună cu soţia lui, de profesie judecător, a reuşit să obţină un credit de un milion şi jumătate de euro. Potrivit unor surse din bancă, suma a fost aprobată tot de angajaţii BRD de la Agenţia din Primăverii, cu girul vicepreşedintelui Sorin Popa. Cererea de creditare a fost depusă pe 20 august 2008 şi a fost analizată în aceeaşi zi. Automat, şoferul lui Remus Truică a primit statutul de client privilegiat. Acest lucru i-a permis ca, în loc de 10 mii de euro, cât ar fi putut să primească legal, conform veniturilor lui, să obţină, prin derogare, un milion şi jumătate de euro. 

În dosarul său, spun surse judiciare, nu se regăsesc condiţiile prin care s-a obţinut derogarea sau vreo cerere din partea clientului. Creditul a fost garantat cu un teren care îi aparţine lui Mihai Vasilescu, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului din Ţârgu Mureş. Potrivit unui contract de ipotecă, parcela de 10 mii de metri pătraţi a fost evaluată la suma de trei milioane de euro. Asta în condiţiile în care terenul a fost cumpărat cu doar două zile înainte de aprobarea creditului, cu suma de doar 14 mii de euro.

Șoferul lui Remus Truică nu a achitat nici măcar o rată din creditul contractat. Abia în 2012 însă angajaţii bănci i-au verificat dosar şi aşa au descoperit că girase cu un teren mult supraevaluat. Atunci abia au trecut creditul primit de acesta pe lista celor neperformante.

Remus Truică ar fi ajutat şi alte cinci persoane să obţină credite foarte mari la BRD. O parte din banii luaţi de aceştia de la bancă ar fi ajuns în conturile milionarului, fie sub forma unor împrumuturi, fie fost viraţi în conturile unui offshore deschis în Insulele Virgine Britanice. În total, BRD ar fi suferit un prejudiciu de 30 de milioane de euro.

Elena Udrea, credit la BRD

Afacerea are implicaţii mult mai mari. Elena Udrea, patronul media Adrian Sârbu şi fostul senator Sorin Roşca Stănescu ar fi reuşit să obţină prin aceleaşi metode credite de la sucursala BRD din cartierul Primăverii.

Dosarele lor erau aprobate pe bandă rulantă. Singurul criteriu, spun surse din interiorul băncii, era acela de avea statut de client privilegiat.

De exemplu, Elena Udrea a obţinut un credit în valoare de trei milioane de euro. Acesta ar fi fost girat tot cu un teren supraevaluat. În cauzul său s-a înregistrat şi o premieră în istoria băncii. Pentru prima dată, un credit a fost transferat de pe numele debitorului pe cel al unei alte persoane. Cu alte cuvinte, Elena Udrea a scăpat de plata ratelor din cauza cărora spunea că nu poate să doarmă noaptea.

 „ Nu mai dorm din cauza ratei la banca. (… ). Să vă spun de ce nu dorm: pentru că eu trebuie să achit acest credit până la sfarsitul acestui an. Creditul a fost făcut pentru a cumpara un imobil, un teren. Piaţa imobiliara era în expansiune”, se plângea Elena Udrea la 2 iunie 2010. 

Fostul ministru al turismului se află în arest la domiciliu, într-un alt dosar, pentru acuzaţii de luare de mită.

O altă situaţie este întâlnită la Adrian Sârbu. Şi el ar fi luat bani de la bancă folosindu-se de prietenia cu vicepreşedintele BRD, Sorin Popa. Patronul media Adrian Sârbu a luat credit de al BRD 4 milioane de dolari. A girat pentru sumă cu un contract de management încheiat cu un grup de presă internaţional. 

Fostul senator Sorin Roşca Stănescu a contractat un credit pentru investiţii de trei miliioane de euro. Ratele nu au fost achitate, iar garanţiile depuse au fost insuficiente pentru ca banca să poată recupera banii. Sorin Roşca Stănescu se află după gratii după ce a fost condamnat definitiv la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol.

Sursa: www.digi24.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Un microbuz cu persoane a fost implicat într-un accident în comuna Brazi

Accident în această dimineață pe DN1A în comuna Brazi.În evenimentul rutier au fost implicate un autoturism cu 2...
Sari la conținut