Agenția AFP a publicat o analiză în care atrage atenția asupra răspândirii știrilor false în România, fenomen ce ar putea continua să ia amploare, în condițiile în care țara noastră este considerată “veriga slabă a proiectului european”, notează News.ro.

“Câini plătiți pentru a protesta față de Guvern. Un incendiu la un club de noapte soldat cu victime, comandat de un miliardar american. Așa numitele ‘fake news’ prosperă în România, alimentând euroscepticismul din fosta țară comunistă”, scrie AFP.

Agenția scrie că tentativele Guvernului social-democrat din ianuarie de a îmblânzi legislația anticorupție a dus la un val de proteste fără precedent în țară, dar și la un val de știri îndoielnice la posturile de televiziune proguvernamentale.

Primul caz de “știri false” a fost remarcat în decembrie – cu numai două zile înainte de alegerile parlamentare – “când postul privat de televiziune România TV a afirmat că omul de afaceri american George Soros, o țintă populară pentru antimondializare, a ‘finanțat’ cumva” incendiul de la clubul Colectiv, ce a dus în 2015 la proteste care au dărâmat Guvernul, scrie AFP. Ancheta a conchis că nerespectarea normelor de siguranță a fost cauza tragediei, nu un complot străin.

“Cu toate acestea, într-o țară unde industria națională a media este dominată de cinci posturi private de știri, ce transmit 24 de ore, posturile rivale s-au grăbit să preia povestea și să intre în ‘fake news'”, explică jurnaliștii francezi.

RĂZBOI PE STRĂZI

Câteva luni mai târziu, când până la 500.000 de oameni au protestat pașnic în stradă pentru a apăra lupta anticorupție, o parte din media a vorbit de “război pe străzi” sau de “lovitură de stat”, a acuzat companiile multinaționale că își obligă angajații să ia parte la manifestații, iar România TV a susținut ca unii manifestanți și animalele lor de companie au primit bani pentru a protesta.

“Adulții au fost plătiți cu 100 de lei, copiii au câștigat 50 de lei, iar câinii au fost plătiți cu 30 de lei”, a afirmat România TV.

Însă și furia față de știrile false a luat amploare în rândul telespectatorilor din fostul satelit sovietic, unde amintirile regimului autoritar comunist sunt încă puternice, precizează France Press, subliniind că CNA (Consiliul National al Audiovizualului) a primit peste 2.000 de plângeri numai în ianuarie și februarie, de aproape 10 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

CNA a amendat România TV cu peste 6.000 de euro pentru acuzațiile care l-au vizat pe Soros și cu 11.000 de euro pentru ca a difuzat informații false de manifestanți plătiți.

În plus, RTV și postul de televiziune Antena 3 au pierdut temporar două treimi dintre clienții de publicitate în februarie, potrivit platformei din domeniul publicității IQads.

MOGULI DE PRESĂ CORUPȚI

Industria media din România este vulnerabilă pentru că se află, în mare parte, sub controlul mogulilor care “sunt vizați de acuzații de corupție, sunt deja închiși sau au preferințe politice clare”, explica Patrisor Obae, de la Pagina de Media, pentru AFP.

În aceste condiții, eforturile anticorupție din România, care au vizat de asemenea politicieni și alți oligarhi, au fost criticate de presă atât de dur, încât Comisia Europeană a evocat “atacuri majore în media” vizând sistemul judiciar.

Într-un material difuzat de Antena 3, șefa DNA Laura Codruța Kovesi a fost acuzată că a primit un milion de euro de la un mafiot local pentru a mușamaliza acuzațiile care îl vizau. Kovesi a depus plângere împotriva jurnaliștilor, iar un proces este în curs.

Citește mai departe pe hotnews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here