vaccin antigripal

Directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente Emer Cooke a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că experții europeni și internaționali analizează în aceste zile posibilele efecte adverse grave ale vaccinului AstraZeneca, urmând ca joi să fie prezentată o concluzie. Aceasta a precizat însă că până atunci toate datele arată că vaccinul este sigur, inclusiv datele din testele clinice, și că „riscul efectelor adverse este mult mai mic de beneficiile aduse de acest vaccin în oprirea maladiei Covid-19”.

„Ne-am întâlnit astazi pentru a discuta despre siguranța vaccinului AstraZeneca. Evaluăm toate posibilele efecte adverse severe ale acestui vaccin. Săptămâna trecută am evaluat datele și am spus foarte clar că beneficiile depășesc riscurile. Continuăm să monitorizăm reacțiile adverse și experții analizează toate aceste date. Este un proces în derualare. Sunt aici pentru a explica pașii și pentru a vă spune când vom avea o concluzie.

Prioritatea noastră este siguranța vaccinului. Situații ca acestea nu sunt neașteptate. Când vaccinezi milioane de oameni pot apărea reacții adverse. Rolul nostru este de a vedea dacă există o problemă în legătură cu vaccinul. În cazul acesta avem și experți internaționali pentru a ne ajuta cu aceste evaluări. În testele clinice nu au existat astfel de date care sa indice probleme ale vaccinului care să ducă la apariția de cheaguri de sânge.

Sunt efecte adverse foarte rare, este raportat un număr mic de tromboze la persoanele vaccinate. Mii de oameni dezvolta astfe de probleme în fiecare an în UE. Trebuie să vedem dacă au vreo legătură cu vaccinul sau dacă apar din alte cauze.

Evaluăm fiecare incident. Joi vom avea o concluzie după toate aceste analize. Avem nevoie de o analiză științifică. Le datorăm cetățenilor europeni un răspuns clar.

Suntem în continuare convinși că riscul efectelor adverse este mult mai mic decât beneficiile aduse de acest vaccin în oprirea maladiei Covid-19. Este o îngrijorare serioasă însă.

Vrem să menținem încrederea în acest vaccin, tocmai din aceast motiv analizăm toate datele. Suntem îngrijorați că ar putea avea un efect asupra încrederii, dar sarcina noastră este de a garanta că vaccinul este unul sigur.”, a declarat Emer Cooke.

Aceasta a mai precizat că până pe data de 10 martie au fost raportate 30 de cazuri de tromboze severe, după vaccinarea a peste 5 milioane de persoane, dar spune că au mai fost făcute raportări către EMA și în ultimele zile, iar numărul probabil va crește pentru că se va acorda o atenție mai mare.

Mai multe țări europene – printre care Germania, Franța, Italia și Spania -au aununţat, ca măsură de precauție, folosirea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca, din cauza unor posibilele efecte adverse.

SURSA http://digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here