Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va introduce forme de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa și pentru zona culturală privată, informează  Agerpres.
“Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri pe 2020 raportat la 2019. Efectiv, se dau bani – 20% din pierderea pe cifra de afaceri”, a declarat premierul. Orban a explicat că acest ajutor se va face “mai degrabă prin Ministerul Economiei, care are şi turismul”.
“Noi deja pregătim schema de ajutor de stat, pregătim actul normativ. Vom face solicitare către Comisia Europeană, pentru că orice formă de ajutor de stat pe care o dai trebuie aprobată anterior de Comisia Europeană. Dacă dăm banii companiilor şi schema nu e aprobată de Comisia Europeană, companiile după aceea trebuie să dea banii înapoi”, a explicat premierul. Ludovic Orban a anunţat că şi pentru zona culturală privată Executivul pregăteşte o schemă de ajutor de stat, care însă este “foarte complicat de generat”.
“E foarte complicat de generat schema asta, pentru că e o varietate foarte mare de forme de organizare. Unele sunt organizaţii neguvernamentale, altele sunt companii, alţii lucrează pe cont propriu, mulţi nici măcar pe persoană fizică autorizată. Deci e complicat de găsit o formă care să poată să găsească un sprijin, o compensare a pierderilor pe care le-au suferit în perioada asta din cauza restricţiilor care au fost stabilite de autorităţi”, a spus acesta, potrivit libertatea.ro.
FOTO libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here