fbpx
sâmbătă, iunie 15, 2024
spot_img

ALEGERI LOCALE Ce fapte vă aduc amendă sau dosar penal în ziua votului

Citește Și

- Reclamă -

Românii votează duminică, 9 iunie, când sunt organizate alegeri locale și europarlamentare.

În Prahova sunt amenajate 624 de secții de votare, dintre care 157 în Ploiești. Vezi aici toate detaliile referitoare la secția de votare de care aparții și unde poți vota pentru alegeri locale sau europarlamentare.

Cu câteva ore înainte ca secțiile de vot să se deschidă, la ora 07.00, mâine, Poliția Prahova a remis o informare cu privire la faptele care sunt interzise prin lege în ziua votului și în proximitatea secțiilor de votare.

- Reclamă -

Ilegalitățile de acest gen atrag după sine sancțiuni, unele de forma unor amenzi, altele sunt infracțiuni iar cei care le fac riscă un dosar penal și, ulterior, o condamnare.

Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.”, a informat Poliția Prahova.

Referitor la contravențiile legate de alegerile locale și europarlamentare, care atrag după sine amenzi, Poliția a informat:

”Se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

- Reclamă -

Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.”.

Totodată, autoritățile încurajează oamenii să sesizeze la 112 orice încălcare a legii electorale în timp ce sunt organizate alegeri locale și europarlamentare.

Duminică, 9 iunie 2024, peste 1.444 de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, 740 de poliţişti, 428 de jandarmi, 276 de pompieri, din județul Prahova vor fi mobilizați pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot.

Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale.

Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane.

De asemenea, se va organiza o acțiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane.”, a mai transmis Poliția Prahova.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Femeie lovită mortal în timp ce traversa un drum din Prahova

O femeie de 62 de ani a murit sâmbătă, după ce a fost lovită de o mașină condusă de...