Ploieștenii au sesizat miercuri dimineață un disconfort olfactiv accentuat. Aceștia spun că în aer s-a simțit un miros de sulf, iar în urma sesizărilor depuse la instituțiile cu atribuții în domeniu, Garda de Mediu a anunțat că a demarat controale la rafinăriile din Ploiești.

Ulterior, Agenția pentru Protecția Mediului Prahova a emis un comunicat de presă în care a anunțat că mai multe laboratoare și stații de măsurare a calității aerului au sesizat depășiri de hidrogen sulfurat (H2S). Este vorba despre laboratorul mobil al APM Prahova amplasat în Bărcănești, despre stația de monitorizare care aparține SC OMV Petrom – Rafinăria Petrobrazi (cartier Mitică Apostol) și despre ambele stații automate ale SC Rompetrol Rafinare SA – Rafinăria Vega Ploiești (ATM Construct și Țânțăreni).

În același timp, APM Prahova susține că staţiile automate de monitorizare continuă a calităţii aerului, care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, nu au înregistrat depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorii monitorizaţi. Totodată, APM Prahova spune că s-a deplasat în zonele de vest şi de nord ale Ploieștiului şi nu a înregistrat depășiri ale valorilor limită/ concentraţiilor maxime admise pentru indicatorii monitorizaţi în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Redăm mai jos integral comunicatul emis de APM Prahova:

“Referitor la disconfortul olfactiv resimţit în dimineaţa zilei de 23.02.2022 în Municipiul Ploieşti, vă comunicăm următoarele:

La ora 05:30, în laboratorul mobil deţinut de către APM Prahova, amplasat în localitatea Bărcăneşti, a fost înregistrată o depăşire pentru indicatorul hidrogen sulfurat (H2S) în conformitate cu STAS 12574/87 – Aer din zonele protejate, Condiţii de calitate (valoare medie de scurtă durată).

Începând cu ora 07 :00 s-au înregistrat depăşiri pentru indicatorul hidrogen sulfurat (H2S) în staţia automată de monitorizare a calităţii aerului care aparţine operatorului economic SC OMV Petrom SA – Rafinăria Petrobrazi (Cartier Mitică Apostol), iar la ora 08:30 au fost înregistrate depăşiri ale aceluiaşi indicator în ambele staţii automate ale operatorului economic SC Rompetrol Rafinare SA – Rafinăria Vega Ploieşti (ATM Construct şi Ţânţăreni) în conformitate cu STAS 12574/87 – Aer din zonele protejate, Condiţii de calitate (valori medii de scurtă durată).

În staţiile automate de monitorizare continuă a calităţii aerului, care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorii monitorizaţi în conformitate cu Legea 104/2011-privind calitatea aerului înconjurător.

APM Prahova s-a deplasat în zonele de vest şi nord ale Municipiului Ploieşti şi a monitorizat calitatea aerului cu analizorul portabil multiparametru Gasmet DX 4030. Nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită/concentraţiilor maxime admise pentru indicatorii monitorizaţi în conformitate cu legislaţia în vigoare.

În perioada menţionată, conform datelor furnizate de către Agenţia Naţională de Meteorologie, direcţia predominantă a vântului a fost Sud.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here