Foto cu caracter ilustrativ

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova anunță că a fost emisă avertizare de cod portocaliu de vreme rea în județul Prahova.

“ATENȚIE! COD PORTOCALIU!

Interval de valabilitate: 03 iulie, ora 10.00 – 04 iulie, ora 03.00
Fenomene vizate: intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină, cantități de apă însemnate;
Zone afectate: județul Prahova

În intervalul menționat vor fi perioade cu intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 80…100 km/h), vijelii, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…70 l/mp.

RECOMANDĂRI:

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale pentru perioada următoare, solicităm cetățenilor să respecte următoarele recomandări:

– pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină și vijeliilor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, să parcheze autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– având în vedere posibilitatea averselor cu caracter torențial, îndemnăm populația din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării apei.

– rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;

– urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;

– construiți bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundație;

– ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;

– în cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store.”, au transmis reprezentanții ISU Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here