fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

Andrei Volosevici: „Am oferit o soluţie ca Ploieştiul să nu rămână fără apă caldă, fac apel la raţiunea consilierilor”

Citește Și

- Reclamă -
Cu aproximativ două săptămâni înainte de termenul la care Veolia Energie a anunţat că renunţă la contractul de termoficare şi alimentară cu apă caldă a Ploieştiului, primarul Andrei Volosevici insistă pe nevoia semnării unui acord de prelungire, totodată reclamând că varianta pentru care au optat Consiliul Judeţean şi Consiliul Local nu va avea niciun efect.

Primarul Andrei Volosevici a organizat joi o conferinţă de presă privind situaţia contractului cu Veolia Energie, după ce miercuri după-amiază, într-o şedinţă comună, Consiliul Judeţean şi Consiliul Local au aprobat hotărâri prin care au somat operatorul să mai lucreze în municipiu şi după 1 aprilie, invocând o clauză din legea serviciilor publice. Primarul reclamă că toţi consilierii ştiau, dinainte de vot, că operatorul refuză să presteze serviciul după 1 aprilie, considerând că perioada de continuitate – de alfel obligatorie prin lege – ar trebui calculată de la momentul trimiterii cererii de reziliere, adică 26 octombrie 2021, ceea ce înseamnă că ar fi fost deja asigurată. Aici există o primă diferenţă de viziune între primarul Ploieştiului şi conducerea Consiliului Judeţean. Volosevici a declarat, în conferinţa de joi, că solicitarea de asigurare a perioadei de continuitate, votată cu o zi înainte, nu va schimba nimic. El a insistat pe varianta propusă de el anterior şi agreată iniţial de Veolia şi CJ, privind semnarea unui acord de prelungire.

„Ieri am asistat la un spectacol care mi s-apărut jenant. Din punctul meu de vedere, cele două hotărâri n-au niciun fel de logică. Cei care au votat vor fi nevoiţi, mai devreme sau mai târziu, să explice o anumită situaţie care sper să nu se întâmple de la 1 aprilie. Nici măcar nu mă duc pe ideea dacă avem noi dreptate – adică acele 90 de zile curg după data de 31 martie – sau nu avem dreptate,  cert este că în mapa şi la cunoştinţa consilierilor judeţeni şi a celor locali era foarte clar răspunsul dat deja de Veolia Energie, şi anume că în niciun caz nu vor achiesa şi nu vor merge către această modalitate de lucru. Marea dezbatere este în ce măsură contractual s-a reziliat pe 26 octombrie, prin trimiterea notificării atât către CJ cât şi către CL, sau pe data de 31 martie. Dar ceea ce m-a deranjat profund este că toţi ştiau că după adoptarea en fanfare, cu forţă politică, a acestei hotărâri, nu ajungem nicăieri. Pentru că noi vom solicita ca Veolia Energie să-şi manifeste – spunem noi – obligaţia legală, şi să asigure continuitatea 90 de zile începând cu data de 31 martie, în contextual în care la mapă deja se trimisese hârtie cu punct de vedere că niciodată nu vor face lucrul ăsta”, a declarat primarul municipiului Ploieşti.

- Reclamă -
Andrei Volosevici: „Primăria şi CJ s-ar putea trezi cu conturile blocate”

Edilul a explicat şi ce sume sunt solicitate de operator. Pe de o parte, este vorba despre o cheltuială care ar putea ajunge până la 99 de milioane de lei, reprezentând acoperirea unor diferenţe de costuri la gaze aferente perioadei scurse din noiembrie 2021 şi până în prezent. Indiferent de formula juridică aleasă de autorităţi privind cotinuarea serviciului public, acest ratrapaj trebuie plătit, în baza unor clauze din contract. Singura variabilă, undeva până în 10% din suma totală, ar ţine de durata perioadei de prelungire. Asta ar fi prima componentă. Pe de altă parte, Veolia mai invocă plata unor aşa-zise despăgubiri, la final de contract, în valoare de aproape 15 milioane de euro.

Primarul Andrei Volosevici spune că în varianta propusă de el la începutul săptămânii, operatorul se arătase de acord să nu mai solicite aceste aşa-zise despăgubiri: „Către Veolia Energie avem anumite sume: tot ce înseamnă partea de subvenţie în sezonul de iarnă 2021-2022; ratrapajul, care e obligatoriu conform legii, ce poate să fie 90 sau 99 de milioane de lei, plus-minus 10%, raportat la ceea ce înseamnă evidenţa care se calculează şi este avizată de forurile centrale; şi investiţii de 9,6 milioane de euro considerate peste investiţiile obligatorii în conformitate cu prevederile contractului şi 24 de milioane de lei, contravaloarea certificatelor CO2, aşa cum sunt ele denumite. S-a pornit de la toate aceste lucruri. Evident, într-o megociere prima discuţie este legată de furnizarea agentului termic şi a doua este varianta de lucru vizavi de aceste sume. S-au făcut demersurile necesare, Veolia şi-a făcut procedurile interne şi ne-a venit o hârtie prin care acceptă ca sumele respective, în cazul în care se încheie acordul, respectiv 9,6 milioane de euro şi 24 de milioane de lei, să fie şterse. Adică aproximativ 15 milioane de euro. Repet, asta în contextul în care se încheia acordul. Acesta era pe 45 de zile. Practic, diferenţa între ce avem acum de plătit şi ce ar trebui să plătim prin acord este de aproximativ 9 milioane de lei pe ratrapaj. Dar, atenţie, în momentul acesta discutăm şi despre sumele de 15 milioane de euro care ne vor veni în cap ca un retevei”.

Rămâne Ploieştiul fără apă caldă? Autorităţile somează Veolia să asigure continuitatea serviciului

Primarul a adus la conferinţa de presă şi o tablă, pe care a făcut o enumerare de avantaje şi dezavantaje ale celor două variante dzebătute. „În cazul în care se semna acordul, operatorul renunţa să mai solicite acele sume. Practic, 15 milioane de euro nu mai existau, nici în obligaţia Primăriei nici în cea a Consiliului Judeţean. Eu cred că este un avantaj. Aici (n.r. în varianta agreată de CJ şi CL), ele există, după părerea mea se va merge în instanţă, foarte rapid se vor câştiga, iar pericolul este că, odată câştigate, vor fi şi executat silit. Şi atunci s-ar putea să ne trezim, poate în maxim un an, cu conturile blocate, atât al Consiliului Judeţean cât şi al Primăriei. Aceste cheltuieli sunt asumate prin Actul adiţional nr. 4 din mai 2019, nu le-am inventat noi. Alte avantaje, în urma negocierii, tot ce înseamnă plăţile datorate prin factura la subvenţie şi ratrapaj se plăteau în 30 de rate, începând din iulie 2022. Şi cel mai important avantaj, fără discuţie, este că din 1 aprilie 2022 o să avem căldură şi apă caldă. În cealaltă variantă nu e nicio şansă şi îmi asum public ce spun”, a mai afirmat Andrei Volosevici.

- Reclamă -

„Sunt obişnuit ca din când în când, de Paşte, să trăiesc câte-o situaţie din asta. Eu sper că la 1 aprilie vom avea apă. Mi se pare normal să ofer o soluţie legală, am oferit-o. A fost prorogată, trebuie să-şi asume responsabilitatea cei care au preferat cealaltă formă. Sper ca, totuşi, cineva să se trezească şi să vadă că spectacolele politice nu merg”, a încheiat primarul.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Candidații la Primăria Ploiești se vor confrunta față în față

Singura dezbatere publică între candidații la Primăria Ploiești este organizată de Ziarul Incomod.Participă șase dintre principalii competitori (în...
Sari la conținut