sursa foto: observatorulph.ro

Niculina Panait, directorul Centrului de Asistență și Îngrijire Persoane Adulte cu Handicap (CIAPAH) din Urlați, aflat în subordinea Consiliului Județean Prahova, este arătată cu degetul de către o parte dintre angajați. Sub protecția anonimatului, oamenii susțin că Directorul CIAPAH ar fi ascuns faptul că mai mulți beneficiari ar fi fost infectați cu râie, deși acest aspect ar fi trebuit să fie raportat imediat la DGASPC.

Pentru că au ajuns la capătul răbdării, câțiva angajați din centrul de la Urlați au decis să facă publice o serie de nereguli pe care i le impută directorului Niculina Panait.

„ … într-adevăr, doamna director era ca la dânsa acasă. … rufele de acasă le aducea în centru la spălat, covoarele erau spălate în centru, până și mâncarea…ne dădea voie să mâncăm acolo, ba mai mult lua și acasă pentru că are de întreținut doi bătrâni, mâncare pentru băiat la facultate, zacusca, borcanele de toamnă. Merge pe intimidare, mulți dintre colegi sunt ținuți în brațe deoarece îi sunt datori din cauza examenelor luate pe cine știe ce. Suntem terorizați psihic mulți dintre noi, suntem presați, suntem amenințați, ni se spune să ne dăm demisia dacă nu ne convine. Se fac niște abuzuri asupra noastră (…) Face doar ce vrea dumneaei, nu o interesează absolut nimic. Unul dintre beneficiari chiar a spus să i se facă un raport de viol ca să fie mutat la un alt centru ca să scape de directoare. Dar pentru că au handicap, psihic mai ales, nu pot fi luați în considerare”, spune, sub protecția anonimatului unul dintre angajații de la CIAPAH Urlați.

Cel mai grav este că în perioada în care unii dintre bătrânii de la centru au suferit de o boală de piele, despre care angajații susțin că ar fi fost râie, directorul Niculina Panait ar fi ascuns totul și ar fi luat măsuri ca nimeni din exterior să nu afle despre situație.

“Nu sunt lăsați să iasă afară din centru pentru a nu spune afară ceea ce se întâmplă și totul a pornit atunci de când cu râia. Nu mai au voie să iasă să nu cumva să se audă. V-am spus, pentru lucurul acesta ni s-a dat din cremele lor să nu cumva să contactăm și noi. Unii dintre colegi chiar au recunoscut că le este frică să mai doarmă în pat cu soțul sau soția pentru a nu contacta și ei boala. Am făcut plângeri și la Direcție (DGASPC Prahova n.r.), dar nu s-a concluzionat nimic. Situația cu râia nu a fost raportată. Ni s-a impus să păstrăm totul sub tăcere, să nu dăm relații, s-au luat măsuri pentru angajați, ni s-a dat creme din porția beneficiarilor pentru a nu se face public”.

În acest caz, Consiliul Județean Prahova a deschis o anchetă pentru a verifica acuzele, iar în paralel DGASPC Prahova face cercetări cu privire la întreaga activitate a centrului și din punct de vedere economic și cu privire la activitatea personalului.

Numele Niculinei Panait a mai apărut într-un scandal în anul 2013, atunci când la un alt centrl pentru persoane cu handicap, tot din Urlați, una dintre beneficiare a rămas însărcinată, deși avea o afecțiune psihică gravă. Femeia a adus pe lume un copil, dar la momentul respectiv nu s-a știut cine este tatăl. S-a bănuit că este vorba tot despre un beneficiar al centrului. După acest episod, angajații centrului au fost sancționați cu 10 la sută din salariu pe o perioadă de 3 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here