fbpx
marți, aprilie 23, 2024
spot_img

ANI are soft de control al licitaţiilor, creat cu tehnologii folosite de FBI şi CIA

Citește Și

- Reclamă -

Agenţia Naţională de Integritate a definitivat soft-ul pentru programul „Prevent”, care va verifica informatic licitaţii publice de 15 miliarde de euro anual, bazat pe tehnologii folosite şi de agenţii precum FBI şi CIA, însă pe care nu îl poate folosi din cauza amânării adoptării legii în Parlament.

Proiectul „Prevent” a fost anunţat încă din 2014, iar în 2015 Guvernul a definitivat şi adoptat în şedinţă cadrul legislativ, care a fost transmis Parlamentului. Proiectul de lege a fost adoptat rapid de Camera Deputaţilor, în mai puţin de două luni şi jumătate. Din decembrie 2015, acesta a rămas însă blocat în Senat fără explicaţii, spun reprezentanţii ANI.

- Reclamă -

De aproape cinci luni, legea a rămas în Senat, primind raportul comisiilor sesizate. Nu a ajuns însă să fie votată, fiind retrimisă ulterior în comisii pentru o nouă rundă de discuţii. Din luna februarie, proiectul nu a mai avansat.

Legea urmează să verifice toate achiziţiile publice din România, estimate la un volum de 15 miliarde de euro pe an.

Sistemul PREVENT are drept obiectiv prevenirea în timp real a conflictelor de interese. Practic, toți funcționarii sau persoanele implicate în procesul de achiziții publice pe fonduri europene și nu numai, inclusiv șefi de instituții, consultanți evaluatori, vor fi monitorizați în timp real și acest sistem va emite avertizări atunci când în procedurile de licitație participă rude de gradul I sau gradul II pentru a câștiga contracte și au legături cu persoanele implicate in aceste procese.

- Reclamă -

Baza pentru acest sistem de prevenţie este reprezentată de Modulul de Analiză Predictivă, care este, în esenţă, o bază de date cu diferitele tipuri de conflicte de interese. Printr-un algoritm statistic, modulul identifică posibilele încălcări ale legii şi informează inspectorii de integritate în timp real.

Pe lângă instituţii precum FBI şi CIA, un program asemănător a fost folosit şi de naţionala de fotbal a Germaniei, care, tot cu ajutorul unor hărţi relaţionale, dorea să obţină date complete cu privire la randamentul jucătorilor săi.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Candidații la Primăria Ploiești se vor confrunta față în față

Singura dezbatere publică între candidații la Primăria Ploiești este organizată de Ziarul Incomod.Participă șase dintre principalii competitori (în...
Sari la conținut