hidro prahova
Operatorul Hidro Prahova a transmis vineri un comunicat oficial cu privire la situaţia alimentării cu apă din comuna Măeşti, unde au fost descoperite depăşiri în reţea ale concentraţiilor maxime legale de arsen, substanţă periculoasă pentru consumul uman. Hidro susţine că problema ţine de sursa de captare şi nu de reţeaua societăţii.

Ce se mai remarcă din comunicat este că, potrivit cronologiei prezentate de operator, mostrele pentru analize au fost prelevate pe 16 noiembrie, Hidro a fost informată de către Direcţia de Sănătate Publică privind existenţa unor depăşiri pe 7 decembrie, telefonic, şi abia pe 13 a primit şi o notificare scrisă.

“În data de 7.12.2022, prin Notă telefonică și ulterior, în data de 13.12.2022, prin Notificarea scrisă a Direcției de Sănătate Publică Prahova, societatea HIDRO PRAHOVA SA este informată de DSP  Prahova, cu privire la faptul că rezultatele probelor prelevate în data de 16.11.2022 indică valori depășite ale parametrului «arsen», atât la unul dintre forajele care alimentează Stația de apă a localității, cât și în rețea, nivelul de creștere fiind de aproximativ 20%, în funcție de punctul de prelevare.

Facem precizarea că parametrul «arsen» (prezent în mod natural în componența scoarței terestre) și nu «arsenic», este analizat în cadrul monitorizării de audit, aceasta fiind efectuată exclusiv de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, conform programului de monitorizare stabilit. Potrivit legislației românești în vigoare – Legea nr.458/2002 (Anexa 1), concentrația de arsen permisă în apa potabilă este de 10 µg/l.

Conform procedurilor legale, în urma Notificării primite din partea DSP Prahova, societatea HIDRO PRAHOVA SA a informat autoritatea locală din comuna Mănești și consumatorii, prin afișaj și comunicare la nivel local, cu privire la interdicția de consum pentru apa distribuită prin rețeaua de alimentare a comunei. În același timp, societatea HIDRO PRAHOVA SA a pus la dispoziția locuitorilor comunei Mănești 5 containere de apă potabilă alimentate din surse alternative”, se arată în comunicatul Hidro Prahova.

VIDEO – Reacţia Hidro Prahova, după depăşirea concentraţiilor de arsen din apă: “Populaţia nu a fost afectată”

“Potrivit primelor evaluări, concentrația ridicată de arsen poate fi generată de modificări de structură ale componentelor naturale din apa brută, nefiind provocată de activitatea de exploatare a rețelei de apă din comuna Mănești”, mai susţine societatea.

Apa potabilă dintr-o comună prahoveană, contaminată cu arsen

“Cadrul legal care prevede gestionarea situațiilor de acest fel este precizat în HG 974/15.06.2004 ce reglementeaza Normele de supraveghere, inspecție sanitară și monitorizarea calității apei potabile, care la articolul 26, alin (8) precizează: «În situația în care calitatea apei nu corespunde cerințelor prevăzute în Anexa 1 la Legea 458/2002, din cauza deteriorării temporare a calității sursei de apă, autoritatea teritorială de sănătate publică (în cazul de față DSP Prahova), autoritatea responsabilă de administrarea apelor (SGA Prahova) și autoritatea administrației publice locale (Primăria Mănești) stabilesc măsurile în scopul asigurării calității apei la sursă.»”, se mai arată în comunicat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here