upg 1

Infracțiunile sesizate în campusurile universitare au fost mai puține cu 8,37% în anul universitar 2016 – 2016, nefiind semnalate tâlhării sau alte fapte grave, se arată într-un bilanț dat publicității de IGPR. Numărul infracțiunilor de furt sesizate a scăzut cu 24,7%, față de anul precedent.Polițiștii au evaluat sistemele de securitate din toate unitățile de învățământ superior existente la nivel național și au informat factorii responsabili cu privire la neregulile constatate și măsurile legale pentru remedierea acestora.

În total au fost efectuate peste 4.000 de acțiuni și controale, dintre care 2.314 pentru respectarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și 118 pentru respectarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. De asemenea, pe parcursul anului, polițiștii au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale comise în zona centrelor sau campusurilor universitare și a căminelor studențești, în special unde sunt localuri de alimentație publică, discoteci sau baruri.

polițiștii au organizat 636 de întâlniri cu studenții, au derulat 39 de programe și proiecte, au întocmit 149 de informări pe care le-au adresat instituțiilor abilitate, au aplanat 201 stări conflictuale și au avut 2.215 intervenții la evenimente.

În urma acțiunilor și controalelor, polițiștii au constatat 380 de infracțiuni, dintre care 65 în flagrant delict și au aplicat 3.514 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 543.246 de lei.

Au fost aplicate 1.600 de sancțiuni pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, 278 pentru abateri de la Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, 978 prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și 31 prevăzute de H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare fizică și morală a elevilor și studenților.

RECOMANDĂRI PENTRU STUDENȚI

PENTRU PREVENIREA FURTURILOR ȘI TÂLHĂRIILOR:

În cămin:

* Încuiați ușa camerei atunci când dormiți;

* Când plecați, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, asigurați ușa camerei;

* Închideți și asigurați geamurile când sunteți plecați, mai ales la parter sau etajele inferioare;

* Nu lăsați persoane străine nesupravegheate în cameră;

* Nu lăsați bagajele nesupravegheate pe holuri, alei, ori în fața căminului

Pe stradă:

* Evitați deplasările pe trasee situate în zone mai puțin circulate, izolate (șantiere, terenuri virane);

* Nu lăsați deschise geamurile, portierele ori portbagajul autoturismului și nu lăsați bunuri de valoare (borsete, genți, telefoane mobile) la vedere;

* Păstrați asupra dumneavoastră cât mai puțini bani;

* Nu afișați ostentativ bijuterii sau alte obiecte de valoare;

* Dacă observați că sunteți urmărit/ă, deplasați-vă prin zone intens circulate, chiar dacă asta presupune schimbarea itinerariului obișnuit.

Pentru a evita implicarea în săvârșirea unor fapte care contravin legii este bine să:

* Nu legați prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;

* Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;

* Nu intrați în anturaje dubioase!

* Evitați frecventarea locurilor și mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;

* Nu primiți nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveți puține informații.

Sursa: www.telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here