fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

Aproape jumătate dintre copiii români nu știu cui să ceară ajutor când le sunt încălcate drepturile. Cel puțin două abuzuri pe zi, constatate în Prahova

Citește Și

- Reclamă -

copil - Ziarul INCOMODAproape jumătate dintre copii nu ar ști cui ar trebui să se adreseze în cazul în care ar fi folosiți pentru producerea unor materiale pornografice sau ar fi exploatați prin muncă. 45% dintre elevi menționează că folosesc în totalitate banii din alocație în interesul propriu, 31% că îi împart cu familia, iar 20% că îi cedează în totalitate familiei. De asemenea, a crescut semnificativ nivelul declarat de intoleranță a copiilor față de copiii romi, copiii cu dizabilități fizice, cei cu dizabilități mintale ușoare, cei seropozitivi, precum și față de copiii din instituțiile de plasament. Cea mai îngrijorătoare creștere a intoleranței se remarcă în relație cu copiii cu HIV/SIDA, fapt ce se corelează cu niveluri scăzute de informare cu privire la această tematică, cauzate de numărul mic de acțiuni de informare sau chiar de absența acestora. Datele se regăsesc în raportul de cercetare „Cunoașterea, importanța și respectarea drepturilor copilului în România — Opiniile elevilor” și au fost făcute publice de către organizația Salvați Copiii România.

„Întrebați dacă ar ști cui să ceară ajutorul dacă ei sau prietenii lor s-ar confrunta cu diferite forme de violență, între 31% și 47% dintre elevi ne-au spus că nu ar ști la cine să apeleze. Mai mult, inclusiv în rândul elevilor care au spus că știu cine i-ar putea ajuta, nivelul de informare pare să fie unul scăzut, pentru că aproximativ 15% dintre aceștia nu pot menționa sau nu menționează nicio instituție sau persoană căreia s-ar adresa. Aceste procente ne arată că, de fapt, numărul elevilor care nu dispun de informațiile necesare pentru a se proteja și a-și apăra drepturile este îngrijorător de mai mare, ceea ce face ca acești copii să aibă nevoie să primească informațiile și sprijinul adecvat pentru a ști cum să reacționeze!”, declară Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii.

- Reclamă -

Seminarul a abordat și tematica educației juridice, având în vedere că aceasta poate contribui major la creșterea capacității copiilor de a-și folosi și proteja drepturile. Cu aceasta ocazie, Salvați Copiii a lansat trei manualele pentru adolescenți și un ghid pentru facilitatori, care formează pachetul de resurse educaționale “Adolescenții — drepturi și legi”. Prin acest pachet de resurse se contribuie la creșterea informării și conștientizării adolescenților, dar și la dezvoltarea abilităților lor de a acționa atunci când drepturile le sunt încălcate sau ignorate. Resursele vizează tematica drepturilor copilului și cunoașterea legilor, detaliind subiecte precum: ce înseamnă „a fi copil”, dreptul la protecție împotriva violenței și contactul adolescenților cu legea.

În cursul lui 2014, DGASPC Prahova a înregistrat 816 sesizări privind situații în care se află copii de pe raza județului, cu aproape 20% mai puține decât în anul precedent. În cele mai multe situații (499) era vorba despre cazuri de neglijență. Raportul Direcției pe anul trecută arată că au fost înregistrate și 138 de cazuri de abuz fizic, 115 cazuri de abuz psihic, 42 de cazuri de exploatare a copilului, un caz de trafic de persoane și 21 de cazuri de abuz sexual.

Sursa: www.telegrama.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut