Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că sprijină cel puţin testarea obligatorie, dacă nu vaccinarea obligatorie, a unor categorii profesionale esenţiale, cum ar fi personalul medical, cadrele didactice sau militarii.

„Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie şi în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puţin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie.

Adică, eşti vaccinat, sau dacă nu eşti vaccinat eşti testat o dată pe săptămână. Acest lucru e minim”, a declarat Raed Arafat miercuri seară, la Digi24, întrebat despre vaccinarea obligatorie a medicilor, profesorilor şi a militarilor.

Există mai multe modele în Europa atunci când vine vorba vaccinare, spune şeful DSU, iar România trebuie să aleagă unul dintre ele.

„Sunt ţări în Europa care au mers pe vaccinare obligatorie, şi sunt ţări din Europa care au zis – OK, dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi obligatoriu o dată pe săptămână şi nu pe finanţarea statului.

Astea sunt concluziile în mai multe state, şi cred că este normal. Statul îţi oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poţi să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi.

Te testezi obligatoriu o dată pe săptămână pentru două motive – unu, pentru că eşti din păcate un risc pentru alţii, şi doi, dacă te îmbolnăveşti, măcar să te izolezi de persoanele celelalte.   Vaccinarea rămâne soluţia optimă, pentru că în secunda în care te vaccinezi, şi eşti vaccinat, eşti protejat mult mai bine decât dacă eşti doar testat.

Testarea nu-ţi oferă protecţie. Înseamnă că eşti vulnerabil mai departe, rişti să te îmbolnăveşti. Asta e logica statelor care au zis obligatoriu vaccinare, nu acceptăm testare. Pentru că în spital eşti vulnerabil să te infectezi, la muncă, dacă eşti pe o maşină a SMURD-ului, Ambulanţă eşti cu risc să te infectezi, şi atunci trebuie să te vaccinezi, ca să te avem permanent şi să nu te pierdem, să ajungi în terapie intensivă, şi am dat exemplul colegului care a decedat la Bistriţa, la 44 de ani, fiind nevaccinat.

Mai sunt şi alte cazuri de tineri care au decedat în ultima perioadă, nevaccinaţi fiind. Aşa că minim vaccinare obligatorie sau testare obligatorie. Eu cred că este o chestiune logică şi normală”, a mai spus Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here