fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

Atenție ce cumpărați! Roșiile cu moț, BOMBE CHIMICE!

Citește Și

- Reclamă -
Specialiștii avertizează asupra pericolului la care ne expun producătorii și comercianții de legume. În goana după profit, comercianții pun pe tarabe adevărate bombe chimice. 

Cumpărarea din piață, de la așa-zișii producători români, a legumelor nu mai este de multă vreme o garanție pentru calitatea produsului.

În toate orașele, inclusiv în Ploiești, piețele sunt invadate de legume al căror proces de coacere a fost accelerat chimic. Sub denumirea pompoasă de „roșii românești”, „roșii de solar”, etc, se ascund adevărate bombe chimice. Și, printre cele mai periculoase, sunt celebrele roșii cu moț. 

- Reclamă -

Atenție! Specialiștii spun că, în general, acel moț al roșiilor omniprezente în piețele din România este chiar dovada că procesul de coacere a fost accelerat cu substanțe deosebit de periculoase care pot genera boli grave. 

Pe lista substanţelor folosite, în top se află erbicidul 2,4D şi Ethrelul, un hormon de creştere. Deşi sunt interzise de legislaţie pentru utilizarea în legumicultură, produsele se găsesc în comerţul de nişă din România, potrivit Adevărul.

În România perioada naturală de coacere a roșiilor este luna iunie. Roșia are nevoie de 100 de zile, de la plantare, la coacere.

- Reclamă -

Dacă tomatele pe care le găsiți acum în piață ar fi coapte natural, ar însemna că ar fi fost plantate la începutul lui martie. Sau chiar în luna februarie. Există, evident, varianta solariilor, dar chiar și așa, produsele bune de solar apar, în general, în luna iunie.

„Condiţiile climatice ale României asigură creşterea tomatelor într-o perioadă de 100 de zile. Dacă sărim peste aceste etape, nu mai beneficiem de calităţile nutritive şi obţinem nişte legume care nu mai au gustul celor coapte natural.

Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos şi observăm pe calotă un ţesut care nu este roşu uniform. Sunt dovezi că tomatele au fost maturate forţat. Deci, în cazul lor, fie s-a «cârmit» planta, fie s-a intervenit cu stimulenţi de maturare“, au explicat cercetătorii de la Staţiunea Legumicolă Buzău.

Aceste substanţe sunt folosite în plantaţie, prin stropirea tulpinelor şi a frunzelor, substanţele producând modificări la nivel celular. Astfel se obţine înroşirea rapidă a tomatelor, în doar câteva ore. Existenţa unui moţ este unul dintre indiciile intervenţiei pentru maturarea rapidă a tomatelor.

- Reclamă -

Prin metode artificiale s-a ajuns ca înroşirea tomatei, în funcţie de doza de stimulenţi aplicată, să se obţină în numai câteva ore.

Mucronul (n.r. – vârful ascuţit al roşiei) poate fi generat de caracterul de soi sau de stimulente. Avem puţine soiuri care prezintă natural acest mucron, această malformaţie din vârful fructului, majoritatea fiind generate de substanţele de polenizare sau maturare a tomatelor“, spune Costel Vânătoru, specialist la Stațiunea legumicolă Buzău.

Efectele pot fi însă foarte riscante pentru consumatori, spun specialiştii. „Tomata pierde calităţile nutriţionale iar, în timp, toate aceste substanţe de forţare se acumulează în organismul uman, care n-are capacitatea să le descifreze pentru că nu le are în codexul său interior, le depozitează şi astfel apare riscul dezvoltării unor boli precum diabetul sau cancerul“, spune Camelia Bratu, cercetător.

O bună modalitate de a evita roşiile tratate cu hormoni de creştere este alegerea de pe tarabă a celor care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde.

Există un hibrid, dar nu românesc, unul bulgăresc care manifestă spontan, dar foarte rar, această caracteristică.

În mod natural acest ”moț” asociat hibridului Prekos este puțin vizibil. Prekos este singurul hibrid care se vinde în România și are ușor această caracteristică de mucron, dar nu pronunțată, ce este dat de o genă care transmite această caracteristică.

Sunt puține creații comerciale care au genetic această caracteristică. În rest, această caracteristică este declanșată de simulenții pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi, sub masca căruia se ascund comercianții, manifestă foarte puțin vizibil acest așa numit moț, care este prezent la foarte puține fructe ce aparțin soiului Prekos.

Nu vorbim de un soi uniform care să aibă o caracteristică expresivă și uniformă cu acest mucron

Începând cu luna viitoare, poate după 10-20 iunie putem vorbi despre primele recolte de roșii din spațiile protejate românești.

Pentru a găsi tomate românești acum în piață, acestea ar fi trebuit să fie produse în spații protejate încălzite, ori dacă ne raportăm la treaba aceasta în România sunt nesemnificative suprafețele încălzite care să producă tomate și să le scoată masiv pe piață.

Cel mai bun indiciu este să știi să cumperi în sezonul de producere al tomatelor în România, adică începând cu 15-20 iunie și până toamna târziu. Dacă cumpărăm în alt interval cu siguranță acelea nu prea sunt românești și există un mare risc ca ele să fie mai puțin sănătoase”, a explicat inginerul Costel Vânătoru, potrivit Agrointeligența.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Cinci bărbați deghizați în femei au tâlhărit clienții care solicitau relații sexuale contra cost

Cinci bărbaţi au fost reţinuţi de poliţiştii din Bucureşti după ce au tâlhărit clienții care solicitau relații sexuale contra...
Sari la conținut