fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Atenție, ploieșteni! Poluarea din municipiu se va intensifica – cele trei rafinării au intrat în revizii!

Citește Și

- Reclamă -

Toate cele trei rafinării care înconjoară Ploieștiul au intrat în revizii, proces în timpul căruia locuitorii vor fi mai afectați decât de obicei! În plus, Agenția pentru Protecția Mediului Prahova deja a înregistrat depășiri de hidrogen sulfurat în zona tuturor celor trei rafinării. OMV Petrom chiar a trimis scrisori locuitorilor din Brazi prin care îi avertiza că în perioada următoare mirosurile și emisiile atmosferice venite dinspre rafinărie se vor intensifica, la fel și arderile la faclă, adică combustia hidrocarburilor rămase pe țevi.

„Acum suntem într-o ședință cu toții, și cu DSP și cu doamna Avram (șef serviciu RASP) și cu Garda de Mediu, vizavi de măsuri urmare a monitorizării, am găsit niște depășiri la hidrogenul sulfurat în toate punctele de monitorizare, adică pe lângă toate rafinăriile. De săptămâna cealaltă încep comisiile de avizare tehnică cu toate rafinăriile pentru auto-monitorizare, că altceva, să mai fac studii și nu știu ce din care să spunem că totul e bine și la noi este rău… nu mai facem. În comisiile de avizare tehnică se discută autorizațiile și condițiile care se pun în autorizații, apoi vine Garda și vede dacă le-au respectat sau nu le-au respectat, condiții care până acum au fost puse conform studiilor din 2012, care spuneau că totul este o apă și un parfum, monitorizarea la mine îmi arată altceva și acum repunem condiții de automonitorizare, nu suntem noi în stare să găsim unde e buba, le punem condiții, nu știu ce fac, cum fac, cum merg, pe mine mă interesează la gard să nu mai întreacă limita. Și vă dați seama că dacă la gard nu mai întrece limita, nu se mai pun probleme în zona locuită”, a explicat Florin Diaconu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Prahova.

- Reclamă -
 - Ziarul INCOMOD
Click pentru a mări imaginea

În plus, locuitorii din comuna Brazi au primit scrisori de la OMV Petrom, prin care sunt înștiințați că în perioada următoare se pot aștepta la mirosuri și emisii atmosferice, arderi la faclă, lucru care presupune combustia hidrocarburilor rămase pe țevi la momentul manevrelor de oprire, dar și la creșterea valorilor de trafic, dat fiind că pe perioada reviziei crește numărul de muncitori din rafinărie. „În anumite zile, vor fi și 5.000 de persoane față de 1.000 în mod normal.”, se arată în scrisoarea trimisă de OMV Petrom locuitorilor din Brazi.

Citește și: Primarul Adrian Dobre nu este interesat de poluarea din Ploiești

Deputatul USR Dan Rădulescu a luat cunoștință de scrisorile primite de oameni și a reacționat public:

- Reclamă -

„Acum câteva zile, mi-a fost prezentată o înștiințare de către locuitorii din vecinătatea Rafinăriei Petrobrazi, printre care și Alexandru Popescu, unul dintre cei mai cunoscuți activiști de mediu din România, privind iminenta revizie care se va desfășura în cadrul rafinăriei. Cum textul este destul de ambiguu pentru ca noi, muritorii de rând, să înțelegem (și) impactul acestei revizii asupra noastră, a cetățenilor expuși constant la poluare, dar suficient de aluziv cât să deducem că există și alte riscuri de dincolo de ”clasicul” disconfort olfactiv generat, am investigat problema și am apelat, prin două adrese, la expertiza celor de la Garda de Mediu și de la Agenția de Mediu.

Totodată, am trimis o scrisoare către OMV-Petrom, prin care am cerut clarificarea următoarelor aspecte:
1. Care este perioada de început și de finalizare a reviziei?
2. Care este frecvența de oprire și de repornire a instalațiilor? Vor fi făcute publice cetățenilor pentru a se proteja? … orice întrerupere a fluxului de producție generează un grad de poluare mult mai mare decât în flux normal de funcționare.
3. Unde sunt montați senzorii de SO2, H2S, NOx, CO? Care sunt valorile admise conform Autorizației Integrate de Mediu în condiții normale de funcționare?
4. Este de așteptat că în perioadele repetate de funcționare întreruptă, limitele poluanților
să crească foarte mult. Care este planul de control al calității mediului atunci când valorile depășesc un prag critic. Cât de repede se aplică acest plan și cum avertizați populația pentru potențialele depășiri în timp real?
5. Pentru că orice etapă de poluare poate induce afecțiuni grave pe termen mediu și lung,
care este un planul de control al securității populației realizat împreună cu Direcția de Sănătate Publică?
6. Va fi monitorizat nivelul zgomotului pe timpul nopții în vecinătatea rafinăriei și care sunt valorile admise pentru protejarea populației?
7. Cum putem accesa fișa indicatorilor de calitate a aerului din rafinărie și din vecinătatea acesteia?

Îmi doresc nu numai ca aceste întrebări să nu rămână la stadiul de simple interogații retorice, ci și ca autoritățile competente să-și facă treaba pentru care sunt plătite…”, a scris parlamentarul Dan Rădulescu pe pagina de Facebook.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Știrile Incomod din data de 28 martie

Zilnic poți urmări grupajul știrilor pe pagina de Facebook a Ziarului Incomod și pe canalul de YouTube.Principalele titluri ale...
Sari la conținut