fbpx
marți, aprilie 23, 2024
spot_img

Au trecut doi ani de când a fost cerută rezilierea contractului cu Rosal. Ce s-a ales de procedura inițiată la nivelul ADI Deșeuri

Citește Și

- Reclamă -

O propunere veche de peste doi ani de reziliere a contractului cu Rosal pentru ridicarea deșeurilor din peste 30 de localități prahovene, inclusiv municipiul Ploiești, venită din cauza gravelor probleme întâmpinate, nu a fost nici până acum votată la nivelul ADI Deșeuri. În interpretarea ADI, procedura n-a întrunit cvorumul necesar.

Primele probleme majore în cadrul acestui contract dintre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor Ploieşti – Prahova” şi operatorul Rosal au apărut în mandatul trecut, când au existat momente în care societatea de salubritate lăsa gunoaiele neridicate cu săptămânile. Pe fondul unor greve, neînțelegeri cu autoritățile și probleme financiare, Rosal a lăsat Ploieștiul îngropat sub gunoaie. La momentul respectiv a fost inițiată o procedură de reziliere a contractului, însă doar două persoane au votat atunci pentru, fostul primar al Ploieștiului, Adrian Dobre, și fostul președinte al Consiliului Județean, Bogdan Toader.

- Reclamă -

Reprezentanții celorlalte localități implicate în acest contract au votat atunci împotriva rezilierii, invocând faptul că în comunele sau orașele lor nu au apărut probleme la fel de mari și sugerând că nu sunt pregătiți pentru perioada de tranziție, în care taxele de salubritate ar fi trebuit colectacte de la populație direct de către autoritățile locale.

Între timp, problemele cu gunoaiele au continuat, inclusiv după alegerile din 2020. Unul dintre cele mai dificile momente a fost în perioada Paștelui din 2021. Atunci, pe lângă deșeurile neridicate zile la rând de la ghene, au fost reclamate probleme majore inclusiv la spitalele din Ploiești și la societățile subordonate Consiliului Local, precum Hale și Piețe și SGU.

FOTO Accesul pe o stradă din Ploiești, blocat de un munte de gunoaie

- Reclamă -

Tot în acea perioadă au început să apară și reclamații din alte localități cuprinse în așa-zisul sector 2-6, deservit de Rosal. Astfel, în primăvara lui 2021, Primăria Blejoi a solicitat rezilierea contractului. Era, practic, a doua solicitare de reziliere, după cea respinsă în mandatul trecut.

CL Ploiești a votat acum doi ani pentru rezilierea contractelor

La Ploiești, ședința din 14 mai 2021 a Consiliului Local a fost una extrem de importantă din punctul de vedere al salubrității, pentru că forul legislativ local a aprobat atunci două hotărâri, una pentru împuternicirea primarului să voteze la nivelul ADI în favoarea propunerii de reziliere și una pentru rezilierea propriului contract cu Rosal, cel pentru curățenia căilor publice și dezsăpezire. În cazul c.c.p.-ului, a urmat o perioadă în care Rosal a fost obligat să asigure continuitatea serviciului public, timp în care a fost lansată o nouă licitație, iar apoi a fost încheiat un contract cu Blue Planet Services. În schimb, pe partea de ridicare a deșeurilor, propunerea de reziliere nu a fost nici până în ziua de azi votată în Adunarea Generală a Asociaților din cadrul ADI Deșeuri, la doi ani distanță.

Consiliul Local Ploiești a votat pentru rezilierea contractelor cu Rosal

În primăvara, vara și toamna lui 2021 au existat mai multe încercări de a supune la vot propunerea, însă de fiecare dată decizia a fost amânată. Problema a plecat de la statutul asociației, unde era prevăzut că o decizie de reziliere nu poate să fie luată decât dacă reprezentanții tuturor localităților implicate în contract sunt prezenți la ședință și votează favorabil. Practic, pe lângă faptul că Ploieștiul are cea mai mare populație din zona deservită, dar un singur vot, acest criteriu al unanimității a făcut imposibilă luarea unei decizii.

- Reclamă -

Când să discute rezilierea, ADI n-a avut cvorum

La 15 decembrie 2021, a avut loc o ședință AGA la nivelul ADI pentru rezilierea contractului, însă nu a fost cvorum. Au fost prezenți doar 23 de delegați din totalul de 34 necesari pentru a întruni criteriul unanimității.

O nouă ședință degeaba la ADI Deșeuri: Rezilierea contractului cu Rosal bate pasul pe loc. Iulian Dumitrescu a cerut schimbarea statutului

„Asociația de Dezvoltare Intercomunitară «Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova» face cunoscut faptul că, în data de 15.12.2021 a fost întrunită Adunarea  Generală a Asociaţilor Implicaţi în zonele 2 – Boldești Scăeni și 6 – Valea Doftanei, având pe ordinea de zi   rezilierea  contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activității de colectare, transport și transfer a deșeurilor municipale în zonele 2 – Boldești Scăeni și 6 – Valea Doftanei, cu operatorul S.C. Rosal Grup S.A. La şedinţa au fost prezenţi 23 de asociaţi din 34. Având în vedere prevederile art.21,alin.5 din Statutul Asociaţiei «pentru a fi valabile Hotărârile Adunării Generale adoptate în exercitarea atribuțiilor prevăzute de art.17 al.3 lit.k din prezentul statut, se iau în prezenţa şi cu votul favorabil al tuturor Asociaților, cvorum și majoritate obligatorie la oricare convocare». Drept urmare nu a putut fi supusă la vot propunerea de reziliere a contractului”, se explică într-un comunicat de presă transmis de ADI Deşeuri.

Tot atunci, conducerea ADI anunța demararea unei proceduri de modificare a statutului asociației, astfel încât să nu mai fie necesară unanimitatea, iar decizia privind o eventuală reziliere să poată fi luată cu majoritate simplă.

Blestemul Ploieștiului: ADI-ul, struțo-cămila care ne-a îngropat în gunoaie și ne-a lăsat fără apă caldă. Vine ADI Mobilitate să ne învețe mersul pe jos?

De atunci, propunerea nu a mai fost pusă în discuție. Contactat acum pentru un punct de vedere, directorul executiv al ADI Deșeuri, Cristian Ganea, fost viceprimar al Ploieștiului, a evitat să ofere o declarație oficială, sugerând că ordinea de zi nu este stabilită de el, ci de președintele asociației, funcție care, prin statut, îi revine președintelui Consiliului Județean.

Deși a îngropat Ploieștiul și Prahova în gunoaie, Rosal cere despăgubiri

Totuși, potrivit unor surse din ADI Deșeuri, procedura de reziliere e considerată încheiată. Practic, în interpretarea asociației, deși propunerea nu a fost propiu-zis pusă la vot, procedura s-a finalizat în iarna lui 2021, în momentul în care ședința a fost convocată dar nu s-a ținut din lipsă de cvorum.

VIDEO UPDATE Primarul Ploieștiului cere ca angajații Rosal să își facă treaba, nu să umple orașul de gunoaie. Angajații Rosal descarcă și abandonează gunoaie pe o stradă din Ploiești

Între timp, tarifele Rosal au fost majorate de mai multe ori, iar periodic au continuat să apară reclamații vizând activitatea operatorului, gunoaie lăsate să se reverse din ghene, zeci de tomberoane prevăzute în contract dar absente din teren sau chiar străzi blocate din cauza deșeurilor ajunse pe domeniul public.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Angajații TCE îl contrazic pe director și spun că oamenii din ambele sindicate intră în grevă. FOTO-DOCUMENT

Situația la TCE, operatorul public de transport în comun din Ploiești, este din ce în ce mai alarmantă, iar...
Sari la conținut