Ținând cont de numărul mare de cazuri de violență în familie, înregistrate atât la nivel național, cât și la nivel județean, 29 de ONG-uri solicită autorităților din Prahova să ia urgent măsuri în sprijinul femeilor victime ale violenței. Totodată, pe internet a fost făcută o petiție pe care o pot semna online cei care sprijină această inițiativă.

Reporterii noștri v-au prezentat astăzi un astfel de caz, unde o femeie din Mizil este bătută de fostul soț, iar autoritățile refuză să o ajute.

Citește și: Prahoveancă terorizată de fostul soț: „Poliția mi-a închis ușa în nas”

Conform statisticilor, in 2015 in Romania au fost inregistrate 9.014 cazuri de violenta in familie, iar 142 de femei au decedat in urma unui episod de violenta domestica. 1.783 de cazuri au fost rapotate in judetul Prahova, 1268 dintre ele soldandu-se cu victime femei. Aceasta in conditiile in care in judetul Prahova a fost aprobat Planul Anual de Actiune pentru implementarea strategiei nationale pentru prevenirea si combaterea fenomenului violentei in familie 2013-2017. Mai mult, in acest judet durata medie de emitere a unui ordin de protectie a fost anul trecut de 28,4 de zile, victimele trebuie sa-si plateasca examinarea medico-legala si nu exista niciun centru de recuperare pentru acestea finantat de la bugetul public sau local, asa cum se intampla in alte judete, precum Mures, Brasov sau Cluj.
De 8 martie – Ziua internationala a drepturilor femeilor, 29 de ONG-uri din toata tara atrag atentia asupra numarului alarmant de cazuri de violenta si solicita Consiliului Judetean Prahova, Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova, precum si primariilor si consiliilor locale sa intreprinda o serie de masuri in sprijinul victimelor, cat si pentru prevenirea violentei domestice.
Organizatiile neguvernamentale cer autoritatilor :
  1. Infiintarea cel putin a unui centru de primire in regim de urgenta pentru femeile victime ale violentei domestice ;
  2. Organizarea de campanii de informare, educare si constientizare in mediul urban si rural cu privire la gravitatea fenomenului violentei impotriva femeilor ;
  3. Furnizarea de programe de formare, perfectionare si metode de lucru cu femeile victime ale violentei domestice, de catre autoritati si alti furnizori privati de servicii, pentru asistentii sociali din cadrul serviciilor publice de asistenta sociala (SPAS) ;
  4. Alocarea unui fond de la Consiliul Judetean catre primariile locale din care sa fie suportata contravaloarea certificatelor medico-legale pentru atestarea agresiunilor asupra femeilor victime ale violentei domestice prin incheierea de protocoale intre primarii si Reteaua Nationala de Medicina Legala, sumele urmand sa fie decontate ulterior de catre INML de la bugetele locale;
  5. Activarea Structurilor comunitare consultative (SCC) la nivel local pentru implementarea de actiuni de prevenire si combatere a violentei domestice precum si pentru monitorizarea cazurilor de violenta ;
  6. Stimularea cooperarii autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale cu structurile neguvernamentale in domeniul prevenirii si combaterii violentei impotriva femeilor prin:
  • Constituirea anuala a unui fond in cadrul Consiliului JudeteanPrahovasi al Consiliului Local MunicipalPrahovadestinat finantarii activitatilor de prevenire si combatere a violentei domestice desfasurate de catre ONG-uri, altele decat furnizorii acreditati de servicii, si stabilit prin consultarea organizatiilor neguvernamentale ce desfasoara astfel de activitati pe raza unitatii administrativ-teritoriale.
  • Subventionarea serviciilor sociale de interes judetean pentru femeile victime ale violentei domestice (consiliere psihologica, asistenta juridica, gazduire) catre furnizorii privati conform legislatiei in vigoare.
Solicitarea organizatiilor vine la o saptamana dupa aprobarea de catre Parlamenul Romanei a legii de ratificare a Conventiei de la Istanbul privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, document international care obliga statul roman sa adopte o serie de masuri concrete privind protectia victimelor prin informare, servicii de asistenta generala, asistenta in plangerile individuale/colective prin asigurarea unor servicii specializate, infiintarea de adaposturi corespunzatoare, organizarea unor linii telefonice de urgenta 24 de ore din 24 si alte schimbari. In Romania, numarul de femei victime ale violentei domestice este mult mai mare decat cel oficial, deoarece doar foarte putine dintre ele depun plangere si urmeaza pasii legali pentru pedepsirea agresorului. Motivele includ lipsa de incredere in autoritati, durata mare de emitere a ordinului de protectie si ineficienta acestuia, necunoasterea serviciilor de asistenta disponibile, lipsa adaposturilor si-a serviciilor integrate, lipsa resurselor financiare pentru a trece prin toti pasii necesari unui proces. In plus, doar 47% dintre romance sunt la curent cu existenta unei legi privind violenta in familie, iar 74% dintre acestea nu cunosc nici un serviciu de specialitate, in timp ce numai 1% au apelat la servicii sociale in urma unui incident de violenta.
Cei care doresc sa sprijine initiativa pot semna petitia online aici: http://www.petitieonline.com/sprijin_femeile_victime_ale_violenei_din_judeul_prahova
Cele 24 de ONG-uri care au initiat aceasta campanie sunt membre in Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor : Asociatia TRANSCENA, Bucuresti; Asociatia GRADO – Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului, Bucuresti ; CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Bucuresti ; Asociatia Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen: FILIA, Bucuresti ; Asociatia FRONT,  Bucuresti ; Asociatia ANAIS, Bucuresti ; E-ROMNJA – Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Bucuresti ; Fundatia Centrul de Mediere si Securitate Comunitara – CMSC, Iasi ; Fundatia Sensiblu, Bucuresti ; Asociatia Femeilor impotriva Violentei – Artemis, Cluj-Napoca ; Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen, A.L.E.G., Sibiu ; Institutul Est European pentru Sanatatea Reproducerii – IEESR, Targu Mures ; Asociatia Pas Alternativ, Brasov ; Asociatia Psihosfera, Brasov ; Asociatia SPICC – Solidaritate, Participare, Incluziune, Comunicare, Cooperare, Timisoara ; Asociatia Femeilor Universitare – A.F.U Romania, Bucuresti ; Asociatia Pentru Promovarea Femeilor din Romania – Timisoara; Asociatia „Victorie Impotriva Violentei,Abuzului si Discriminarii – V.I.V.A.D.“, Cluj-Napoca ; Asociatia Atena Delphi, Cluj Napoca ; Asociatia Seva, Suceava ; Asociatia Quantic, Bucuresti ; Asociatia Viitorul Tinerilor – Prahova ; Asociatia All for family, Constanta ; Asociatia Viitor-Integritate-Succes – VIS, Constanta.
Campania mai este sprijinita de: Asociația “Compassion & Care” – Prahova, Fundația Estuar Ploiești – Prahova, Asociatia Zonta Club Valea Prahovei – Prahova, APOR – Asociatia Pacientilor Oncologici din Romania –Prahova, Asociatia Femeilor care isi Cresc Singure Copiii – Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here