Sursă foto: Biroul de presă CNE

Nu mi s-a întâmplat să fiu impresionată de vreo acțiune a Consiliului Național al Elevilor. Oi fi eu neinformată, dată fiind perioada trecută de când am terminat școala. Dar azi au reușit să îmi atragă atenția și, mai mult decât atât, să îmi trezească furie. Mă așteptam ca cei de la CNE să se implice cu adevărat în dezvoltarea elevilor pe care îi reprezintă. Mă așteptam să fie incisivi și să strige în gura mare adevăratele probleme ale școlarilor, adunate din gura lor și duse mai departe sub o voce unitară, puternică. Nu am văzut ca aceștia să ia poziție despre cifrele îngrijorătoare ale abandonului școlar, despre numărul mare de școli care nu au nici măcar grupuri sanitare decente sau despre elevii agresați în școli de cadre didactice.

În schimb, Consiliul Național al Elevilor a găsit de cuviință să atace o mână de elevi care se remarcă în mod pozitiv, singurii care mai spală imaginea învățământului românesc. Printr-un comunicat de presă, CNE a lovit fix în performanța învățământului, în acei elevi care studiază zile și nopți și au rezultate la olimpiade. CNE acuză să sunt selectați pe alte criterii, nu pentru performanță. Dar acești copii nu au aflat oare că astfel de acuzații trebuie susținute de dovezi? Au aruncat în spațiul public acuzații grave, la modul general, fără a și le susține de vreun fel. Și cum ar putea fi acei copii selecționați pe “alte criterii” decât cele din metodologie, cât timp lucrările sunt corectate anonime, înainte de a fi dezlipit colțul cu numele?!

Mi-ar fi plăcut să văd de la CNE un mesaj de susținere și de felicitare pentru colegii lor care au muncit și acum ar trebui să primească laude. Nu s-a întâmplat. În schimb, am văzut un mesaj plin de frustrare, care nu va face altceva decât să știrbească bucuria acelor elevi care au învățat mai mult decât toți ceilalți și au dovedit că și în România poți face performanță. Au reușit să fure din singura răsplată pe care o au acești elevi: recunoașterea celor din jur, prin manipularea celor din jurul lor și prin inserarea ideii că acei copii nu merită laude, pentru că au fost promovați la olimpiade pe “alte criterii”, nu pentru multele ore petrecute studiind, în timp ce colegii lor băteau mingea în parc sau stăteau prin baruri ca adulții…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here