bac proba

bac probaAbsolvenţii de liceu au început luni probele scrise de la Bacalaureat 2015. Cerinţele au fost pe placul candidaţilor din Prahova care, în marea lor majoritate au optat pentru „Enigma Otiliei“, în cazul celor de la Uman sau „Moromeţii“, în cazul celor de la Real. „Bineee, măăă!“, au explodat candidaţii, chiar din sală.

BACALAUREAT 2015 Română Prahova.

Probele scrise ale „examenului maturităţii“ au debutat luni pentru absolvenţii din Prahova într-o notă optimistă. Dacă dimineaţa, la intrarea în săli pentru proba de Limba şi Literatura Română, emoţiile erau copleşitoare, iar candidaţii îşi doreau doar să nu le pice „Luceafărul“ sau „Nichita“, considerate foarte grele, la aflarea subiectelor, majoritatea s-a relaxat. „Eu nu am putut să mă abţin. Când am văzut subiectele, am explodat în sală: «Bineee, măăăă! Bine, Otilia! A fost uşor, era imposibil să nu poţi să scrii de nota 5 dacă ai trecut pe la şcoal㻓, ne-a spus la ieşirea de examen un candidat de la centrul organizat la Colegiul Naţional Nichita Stănescu din Ploieşti. De altfel, candidaţii de la Real din acest centru de examinare – la profilul Real, absolvenţii de clasa a XII-a au avut de ales caracterizarea unui personaj din Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu -, au optat fie pentru romanul „Enigma Otiliei“, fie pentru „Moromeţii“.

„În sfârşit, ne-a picat şi nouă uşor. Faţă de «Luceafărul» sau ceva din Nichita Stănescu, subiectele primite au fost mai mult decât accesibile. Eu am ales «Moromeţii», am fost sigură că asta îmi pică şi l-am învăţat foarte bine“, ne-a spus şi o altă candidată.

Colegii lor de la Uman au terminat proba într-o notă la fel de optimistă. În cazul lor, subiectul III cerea prezentarea relaţiei dintre două personaje dintr-un roman interbelic. Chiar dacă puteau opta pentru „Ion“ – Rebreanu, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ – Camil Petrescu, „Baltagul“ – Sadoveanu sau „Enigma Otiliei“ – Călinescu, preferinţele tot către „Otilia“ s-au îndreptat. „O ştiam cel mai bine, mi-a plăcut foarte mult romanul, aşa că am scris «Enigma Otiliei». Este un subiect mai mult decât acceptabil, care poate fi tratat pentru o notă foarte mare. Am învăţat singură mult, m-am pregătit şi în particular pentru că îmi doresc o medie mare, în eventualitatea în care admiterea la facultate va depinde şi de notele de la bacalaureat“, ne-a spus Ioana.

„La subiectul III nu am scris nimic, nu am picat pe subiecte şi nici nu am reuşit să-mi amintesc ceva. I-am anunţat pe ai mei şi mi-au zis că dacă se întâmplă ceva, dau şi la toamnă. Mergem mai departe, nu este un capăt de ţară bacalaureatul. Culmea este că, în general, m-am pregătit. Iar supărată nu sunt din cauza asta, ci din cauza prietenului meu“, făcea notă discordantă o candidată, vizibil supărată şi compătimită de foştii săi colegi de liceu.

Foarte mulţi dintre candidaţii din Ploieşti au fost aşteptaţi la ieşirea din săli de părinţi emoţionaţi care nu au mai avut răbdare să aştepte la telefon primele impresii. Dincolo de emoţii, mulţi dintre eu au investit sume importante în pregătirea candidaţilor. „Am meditat-o şi la română şi la matematică. Ea mi-a spus că a învăţat, e elevă bună şi nu cred că au încurcat-o subiectele. Îşi doreşte să meargă la Facultatea de Litere din Bucureşti şi mi-aş dori să ia note mari la bacalaureat“, ne-a spus o mămică, mulţumită că fiica sa a ieşit printre ultimii din examen.

Singura problemă a candidaţilor era că, având în vedere subiectele foarte uşoare de la Limba Română, cele de la Matematică să fie unele foarte grele. 

Sursa: www.adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here