medcamente

medcamenteNicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, a declarat în exclusivitate la Jocuri de Putere, că medicamentele se vor ieftini după Paști, cel târziu de 1 Mai, când se vor publica prețurile actualizate ale medicamentelor, în Catalogul Național al Prețurilor Medicamentelor (CaNaMed). 

Ministrul a mai precizat că din moment ce se trec la cel mai mic preț european, prețurile scad, adăugând că la medicamentele unde deja există un mimin european, prețurile nu vor crește:

”Este foarte interesant ce s-a discutat până acum. Aș începe cu medicamentele și vreau să vă spun că din moment ce se trece la cel mai mic preț european, prețurile scad. Deci prețurile la medicamentele prescrise (..)Eu când vorbesc de sănătate, nu vreau să vorbesc politic. Deci în primul rând, din moment ce prețurile se duc la minimul european, ce înseamnă asta domnul Rareș Bogdan? Înseamnă că prețurile scad, înseamnă că în momentul de față, neactualizarea prețurilor, înseamnă că nu sunt la minimul european. Cele care nu sunt la minimul european, scad. Acolo unde ai cel mai mic pret european, și unde se respectă ordinul, nu, nu cresc. Acelea nu se scumpesc, rămân la minimul european”, a precizat Bănicioiu. 

Acesta a mai afirmat că în ultimii ani au dispărut sute sau chiar mii de medicamente care erau ieftine:

”Au fost cîteva chestiuni pe care as vrea sa le lamuresc: s-a făcut o confuzie cu taxa de claw back și cu scăderea prețurilor Deci care erau ieftine si care sunt la minimul european, răman ieftine. Ce, credeți că cele care erau ieftine până acuma, nu au disparut?  Păi numai in ultimii 3-4 ani, au dispărut sute dacă nu mii de denumiri comerciale.  Acum dintr-o dată de când a apărut scădearea prețurilor, vai dragă, încep scenariile apocaliptice. Eu cred că dacă suntem serioși, și statul, și industria, vor scădea prețurile”.

Ministrul a mai declarat că se vor cumpăra medicamente de care bolnavii au nevoie, precizând că prețurile actualizate vor fi publicate în noul Catalog Național al Prețurilor Mediocamentelor(CaNaMed).  Întrebat când vor fi disponibile medicamentele la prețurile mai ieftine,  acesta a anunațat că cel mai târziu de 1 mai:

”Se vor lua medicamente de care bolnavii au nevoie. Deci vreau sa ca spus că am auzit calendarul  pe care l-au facut interlocutorii dvs, iar după Paști, vom fi gata cu noul CANAMED. O săptămână sau două după Paști, se va elibera noul Canamed. Vor fi publicate prețurile actualizate în noul CANAMED.  Cel târziu de 1 mai” a mai explicat ministrul.

sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here