O femeie din Ploiești care și-a internat tatăl, diagnosticat cu demență, într-un centru de îngrijiri din Câmpina, acuză conducerea acestei unități de rele tratamente și de un comportament față de pacienți la limita cruzimii.

După câteva săptămâni cât timp bărbatul a fost lăsat în grija asistenelor de la Casa Bunicilor, a fost nevoie de intervenția de urgență a medicilor de la Spitalul Județean.

Fiica acestuia acuză că și-a găsi tatăl într-o stare jalnică, nemâncat, însetat, neschimbat, nespălat și extrem de slăbit, apatic, cu ”burta lipită de spate”.

Speriată de felul în care îi ajunsese părintele, femeia a cerut ca tatăl ei să fie externat din Casa Bunicilor și transportat într-un alt cămin din Câmpina.

Asistentele de aici s-au îngrozit când au încercat să-i facă omului igiena. Era plin de vânătăi din cap până în picioare, cu răni noi și vechi pe picioare, pe spate, pe fese, la cap.

Pentru că bărbatul avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale într-un spital, reprezentanții celui de-al doilea cămin au luat legătura cu fiica acestuia și i-au cerut permisiunea să-l transporte la spital.

Într-o primă fază, bătrânul a ajuns la Spitalul Municipal din Câmpina, la camera de primiri urgențe, pentru ca ulterior să fie transportat la Spitalul Județean din Ploiești unde este internat și în prezent, la secția de Terapie Intensivă.

Pentru că existau suspiciuni de abuz fizic, medicii de la Județean au anunțat poliția. În paralel și fiica băratului a depus o plângere la Poliția Municipiului Câmpina.

Se așteaptă acum o expertiză a medicului legist, singurul în măsură să precizeze care este cauza vânătăilor.

Poliția Prahova a deschis o anchetă în acest caz, avânt în vedere cele două sesizări depuse în legătură cu situația bătrânului internat la căminul din Câmpina: una din partea familiei și o a doua din partea medicilor de la Spitalul Județean de Urgneță din Ploiești.

Prezentăm mai jos întreaga poveste redată de fiica bătrânului, decisă să nu lase lucrurile să fie ascunse sub preș.

”Nu-mi doresc decât să se facă dreptate, iar cei vinovați să plătească”, a declarat Iuliana Veronica Iordan, fiica bărbatului.

”(…)În data de 12 august ne-am deplasat către Asociatia Sfânta Mucenita Eugenia Casa Bunicilor, situată în Câmpina, pentru internarea tatălui meu la acest centru. Pe parcursul drumului, tatăl meu a purtat un dialog relaxant și amuzant cu vechiul său coleg de muncă și s-a interesat de starea nepotului acestuia.

Mentionez ca tatal meu se afla intr-o stare de sanatate care ii permitea sa comunice, avea în jur de 90Kg, fără a prezenta leziuni sau traumatisme recente, ci doar câteva echimoze mici și vechi deja de culoare galbenă, la cotul stâng, antebrațul drept și în creștetul capului o urmă care se datora faptului că se proptise de tabla patului cu două săptămâni înainte.

La Asociația Sfânta Mucenita Eugenia Casa Bunicilor, doamna Doctor Stanaringa Eugenia, proprietara asociatiei, m-a pus sa semez contractual de prestari servicii în alb motivand că nu trebuie să îl facem pe tata să aștepte și că acesta va fi ulterior completat, iar mie mi se va înmâna o copie la următoarea dată când ma voi prezenta.

(…)

Doamna doctor a solicitat unei infirmiere să meargă cu tatăl meu în cameră, pe scări la etajul 2 al primei clădirii. Am cerut voie să-mi însoțesc tatăl pentru a-mi lua rămas bun. Am urcat împreună pe scări și la cameră am observat ca tatăl meu urma să stea împreună cu un alt domn care avea o privire neobișnuită.

Tata s-a așezat pe pat, doamna infirmieră a spus ca pe colegul de camera îl cheamă Ion.

(…)

“Nu vă faceți griji e blând ca un mielușel”

La parter, am spus doamnei doctor că am observat că stă în camera cu domnul Ion, iar aceasta a spus “Nu vă faceți griji e blând ca un mielușel”. Tot atunci ni s-a comunicat că tatal meu nu are voie să dețină telefon și că, dacă doresc să sun pe telefonul instituției.

În următoarele minute, doamna doctor ne-a comunicat (lucru auzit și de fostul coleg al tatălui meu, domnul M. D.) că nu avem ce căuta acolo în prima lună, iar în primele două săptămâni niciatât.

De asemenea mi-a cerut nici macar să nu o sun următoarele zile spunând că are control DSP și nu are timp de noi.

De asemenea, pe ușa de acces către camerele celor internați am observat scris destul de mare că programul de vizită este între orele 8-20, de luni până vineri, iar sâmbătă, de la 10-11. Doamna doctor a menționat că acel program apare doar pentru că urmează controlul DSP, iar noi avem de fapt un program mai restrâns.

(…) In intervalul 12.08.2021 – 31.08.2021 am apelat totuși la Asociația Sfânta Muceniță Eugenia Casa Bunicilor pe telefonul instituției, însă prima data mi s-a spus că doar cu acordul doamnei doctor pot vorbi cu tatal meu, iar a doua oară am cerut voie doamnei doctor și am reapelat.

Tatalui meu i s-a dat voie să vorbească însă am reușit cu greu să înțeleg că rostește numele fiului meu David.

Fiul meu a raspuns și el, și l-a rugat pe tatăl meu să vorbeascămai clar eventual pe litere, moment când a ințeles că dorește apă și hârtie igienică. Apelul s-a inchis fara nicio alta explicatie.

La data de 31.08.2021, m-am prezentat la Asociația Sfânta Muceniță Eugenia Casa Bunicilor cu suma de bani solicitată. Doamna doctor în acel moment era plecată (…)

Deși era în programul de vizita, dumneaei ne-a spus că acum se schimbă pamperșii și nu îmi pot vedea tatăl, însă a început să își arate nemulțumirea față de o bătranică internata, despre care spunea că mănâncă mult și că, de când este la dumneaei s-a îngrășat și s-a facut “cât o vaca”, iar despre un bătrân de 95 de ani că “ nu mai moare odată”.

Intre timp a primit un telefon de la o alta persoana care a enervat-o extrem de tare și la care a început să țipe.

La finalul apelului s-a rastit la mine și la copilul meu dorind să ne dea pe ușă afară. În timp ce ne conducea către ușa de ieșire, am început să o rog sa îl văd pe tatăl meu deoarece programul de muncă din luna septembrie care urma sa inceapa nu mi-ar fi permis să ajung în intervalul necesar vizitelor.

”Dacă o așteptăm să mănânce, poate ne dă voie să intrăm”

Nu s-a lasat induplecata și a închis poarta cu cheia în urma noastră. La câteva secunde ne-a strigat și ne-a spus că, dacă o așteptăm să mănânce, poate ne dă voie să intram. Am decis că aștept cât este necesar.

După câteva minute a revenit, a deschis poarta și a spus că merge doar o singură persoana. Avand în vedere relația afectiva dintre fiul și tatăl meu, în acea situație am renunțat în favoarea copilului.

Doamna doctor s-a enervat și a început să țipe că fiul meu nu are voie să îl vadă. Pentru a o linisti și a calma situația am acceptat să merg eu.

Astfel, cand am ajuns în pragul camerei, fără a-mi se da voie să intru, am observat urmatoarele:

-tatal meu statea întors pe partea dreapta cu fața către perete cu ochii deschiși fără a dormi;

-l-am chemat și doamna infirmiera l-a strigat pe nume și i-a spus să se întoarca;

-s-a întors și am avut un prim șoc

– era umflat pe părțile laterale ale feței.

-era îmbraăat cu manecă scurtă și am sesizat că erau aceleași haine de la internare de cu doua săptamâni în urmă doar că erau murdare;

unghiile murdare si negre;

– slăbit, burta era lipită de șira spinarii;

-părea deshidratat și distrofic;

-obiectele lui personale nu erau;

-cerceaful foarte murdar;

– jos lângă pat o bucată murdara de covor;

-nu avea nici macar o pilotă.

Am întins puțin mâna sâ îi ating brațul deoarece și el întindea mâna și dorea să mă atingă. Atunci am constatat că era rece sloi.

Am întrebat daca iî e frig și a spus ca da. I-am menționat doamnei infirmiere ca are trei hanorace aduse și aceasta a spus că nu mai pot sta mult, să plec, că nu ne mai lasă doamna doctor.

Eram înmărmurită și simțeam că tatal meu nu este deloc bine iar ceea ce văzusem mă speriase foarte tare.

La coborare, doamna doctor a intrebat astfel:

“Dna doctor: -L-ai vazut?

Iordan Veronica:- Da.

Dna doctor: Pai și ce, te-a recunoscut?

Iordan Veronica: Da, cum să nu mă recunoască!?

Dna doctor: -acum poți să pleci.”

 

(…)

Am hotarat sa revin a doua zi pentru ai aduce apă și măcar câteva alimente pe care tata le prefera mai mult.

În data de 01.09.2021 m-am prezentat în prima jumatate de zi pentru a lasa pachetul pregătit pentru tatăl meu și pentru a o ruga pe doamna doctor să mă ajute totuși cu o copie de pe contract. Am sunat-o pe doamna doctor însă aceasta era recalcitrantă, nervoasa țipând că ce caut eu acolo?

A spus ca e angajată la stat și că nu are timp de mine, că va chema o infirmieră să preia pachetul, însă referitor la contract, altă dată, dar nu acum că are treabă.

Dna infirmieră mi-a spus că programul de vizită este între 16 și 18 și am comunicat că mă voi întoarce în acel interval însă am insistat, că măcar apă să ajunga la tatăl meu.

Dupa aceea am revenit la orele 16 în dorința ca atât eu, cât sș fiul meu, să ne putem vedea tatal, resperctiv bunicul.

“In continuare vrei sa ma stresezi?”

Doamna doctor nu era la centru insa una dintre doamnele infirmiere de serviciu a sunat-o pe doamna doctor anuntand-o ca am sosit la vizita la domnul “Stan” gresindu-I numele tatalui meu. Doamna infirmiera mi-a intins telefonul sa vorbesc cu direct cu doamna doctor.

Aceasta mi-a spus rastit ”Da ce mai vrei?”. Am incercat sa ii explic argumentat motivul vizitei insa aceasta era prea nervoasa ca sa asculte iar apelul s-a interupt.

Doamna doctor a ajuns la Asociatia Sfanta Mucenita Eugenia Casa Bunicilor in jurul orei 17 si mi-a spus “In continuare vrei sa ma stresezi?”, am rugat-o frumos sa-mi vad tatal, insa aceasta folosindu-se de injurii si tipete menite sa intimideze a spus ca nu mai am voie ca nu mai am ce cauta acolo sis a parasesc incinta centrului. Am rugat sa mi se comunice intarvalele de vizita si regulamntul pentru a le putea respecta insa a fost in zadar.

Dansa ne ameninta ca, daca insistam, plecam cu tot cu bunicul. Deoarece am vazut alt program afisat la intrarea catre camerele celor internati pe care il si arata doamna doctor am droit sa fotografiez pagina pentru a o avea in memoria aparatului.

In acest moment doamna doctor a devenit agresiva zmulgandu-mi telefonul din mana.

I-am cerut aparatul, iar dansa mi-a spus ca sunt pe proprietatea ei si face ce vrea si a apasat butonul de panica.

I-am comunicat ca in ziua precedenta l-am gasit pe tata nespalat neingrijit, nehranit, deshidratat dezbracat mai mult insa doamna doctor era necooperanta folosind amenintari si injurii.

A spus ca va inceta colaborarea cu noi ca va anula contractul. In acest timp a venit agentul de paza, timp in care doamna doctor a inceput sa completeze contractul semnat in alb. Agentul de paza a constatat ca nu su sunt de fapt probleme a inmanat doamnei niste facturi de electrica si a plecat.

Doamna doctor mi-a dat o copie de contract pe care a scris “anulat” si a scris o chitanta cu suma de 3100 RON retroactiv cu data de 12.08.2021.

Mi-a inmanat documentele si a spus “acum iesiti afara”.

Eu am spus ca dat fiind situatia tensionata si colaboarea defectuoasa imi este frica sa il mai las pe tatal meu sa nu cumva sa ii faca vreun rau.

Acesta a fost momentul in care s-a enervat si a zis ca putem sa il luam cand se va implini luna pe 12.09.2021.

Am comunicat doamnei doctor ca doresc sa il iau in acel moment pe tatal meu. Mentionez ca era aproximativ ora 18.

Aceasta m-a dat afara sa il astept pana este gata. La o ora 19.00, tatal meu a coborat insotit de doua infirmiere.

Era palid si imbracat cu trei randuri de haine.

Deoarece in prealabil am obtinut un accept de transfer catre un alt camin, anume Conacul Bunicii din  Campina, am chemat un taxi pentru a ne ajuta in deplasartea noastra. Pe parcursul drumului tatal meu a reusit mai greu, dar ne-a spus ca acolo era ca la puscarie (el stiind doar de puscariile din vremea comunismului).

Ajunsi la Conacul Bunicii, tatal meu si-a amintit ca nu ne-au fost dati pemparsii. Am mers inapoi pentru a recupera pemparsii si o copie a dosarului de internare, iar tatal meu a ramas in receptia Conacului impreuna cu fiul meu cu care incerca sa poarte o discutie.

La un moment dat el a repetat de mai multe ori “Ion, Ion, Ion” si punea mana pe soldul stang. A mai spus fiului meu, desi destul de scalcit, “a fost ca la puscarie si s-au purtat urat cu tataia al tau”. La reintoarcere eu am inceput procedura de internare care includea completarea formularelor.

Deoarece personalul conacului a observat ca tatal meu devine foarte somnolent au hotarat sa il duca catre camera, sa doarma putin, amanand cateva ore controlul corporal conform regulamentului lor intern.

La finalul procedurilor am fost sfatuita sa merg acasa si sa astept instiintarile lor cu privire la prima noapte acolo.

In zorii celei de a doua zi, 02.09.2021, am fost sunata de la conac si doamna asistenta de serviciu in tura de noapte mi-a spus ca pe tata nu mai reuseau sa il trezeasca dar ca au facut tot posibilul sa isi respecte procedurile dezbracandu-l si examinandul.

Îngrijitorii de la cel de-al doilea cămin de bătrâni, șocați de starea în care se afla bărbatul

Dansa mi-a comunicat ca prezinta plagi imense de lovituri pe aproape tot corpul si ca nu i-a fost dat sa vada asa ceva.

Mi-a argumentat trimitandu-mi poze pe care le atasez in anexa.

De asemenea, mi s-a comunicat de catre reprezentantii Conacului Bunicii ca vor solicita examinarea medicului si posibil daca va fi cazul transportul tatalui meu catre spital unde sa primeasca ingrijiri.

In jurul pranzului in data de 02.09.2021, am fost apelata de catre doctorul present la Conacul Bunicii si mi s-a comunicat ca a solicitat o ambulanta de urgenta, deoarece tatal meu, I. D., nu mai raspundea la tratament si era inca prea somnolent pentru un om recomandandu-mi sa apelez la camera de garda a spitalului peste o ora dau doua, lucru pe care l-am si facut.

In jurul orei 17 m-am prezentat la Spitalul Municipal Campina, unde am stat de vorba cu medicul care l-a examinat pe tata si l-am si vazut. Desi doamna doctor mentionase verbal ca nu a observat vanataile (de altfel destul de mari), eu am desfacut pemparsul tatalui meu si cand a observant a luat decizia de a efectua o radiografie pentru a nu avea ceva rupt.

La auzul vocii mele tata a reactionat incercand sa spuna ceva insa nu a reusit. I-am spus atunci ca daca ceea ce il voi intreba este adevarat sa ma stranga de mana. L-am intrebat daca a fost lovit si da mi-a strans mana.

(….)

 L-am intrebat pe tatal meu daca doreste sa merg la politie si acesta mi-a strans destul de tare mana si a zis “ihi ihi” ca o aprobare.

Am anunțat doamna doctor de intenția mea și am plecat împreuna cu fiul meu către Poliția Municipiului Câmpina unde am facut plângerea și am dat declarații.

La orele 21 am fost sunata de la Spitalul Municipal Campina ca tata va fi transferat cu o ambulanta pentru CT si consult neurologic catre Spitalul Judetean Ploiesti si ca ma pot deplasa acolo.

Ajunși la spitalul Județean Ploiești, știind că în județ există singurul centru al Institulului Medicolegal și că acesta se afla în Ploiești, am anunțat cadrele medicale că tatăl meu a fost victima a unei agresiuni și că doresc o expertiză (certificat) medicolegală.

Pare “ca și căzut din avion, dar viu”

Medicul neurochirurg din cadrul spitalului Județean care îl are sub observație pe tatăl meu, mi-a explicat că, din cauza loviturilor multiple și recente, mai ales a acelora din zona capului, acesta pare “ca și căzut din avion, dar viu” și că este asemenea unei persoane intrate într-o comă superficială.

Domnul doctor mi-a mai spus ca are cateva coaste rupte, la coloana de asemenea sunt ceva fisuri si a indicat locul acestora (in apropierea osului sacral) insa nu am retinut.

Tot domnul doctor mi-a spus ca starea tatalui meu este una foarte gravă, că ar fi de operat cheagurile de sânge formate la cap datorită loviturilor, unele dintre ele chiar nu mai vechi de o zi, însă starea gravă a acestuia nu permite.

De la spital mi s-a comunicat ca este de datoria poliției să facă demersuri pentru expertiza medico-legala, iar de la poliție mi s-a comunicat că este datoria spitalului să le facă”.

Bătrânul despre care se presupune că a fost abuzat fizic urmează să fie expertizat de către un medic de medicină legală în cursul zilei de luni, 6 septembrie, potrivit unor surse apropiate de anchetă.

Deja polițiștii au ridicat imaginile surprinse de camerele de luat vederi ale căminului de bătrâni incriminat.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here