ANPC a controlat, joi, mai multe benzinării din Ploiești și din Prahova, în contextul majorării nejustificate a prețurilor la carburanți. Comisarii au aplicat amenzi de 140 de mii de lei și au oprit de la vânzare carburanți în valoare de peste 750 de mii de lei. În plus, au fost controlate și magazinele din incinta benzinăriilor. Aici, au fost găsite alte nereguli.

“În data de 10.03.2022 comisarii din cadrul Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia au desfășurat acțiuni de control privind respectarea prevederilor legali în domeniul protecției consumatorilor în stațiile de distribuție carburanți.

S-a urmărit în special motivația care a generat majorarea prețurilor carburanților (pentru același stoc) și cantitatea achiziționată la un preț și vândută cu un preț diferit (verificare prețuri de achiziție).

Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Prahova au desfășurat acțiuni de control la 6 stații de distribuție și comercializare carburanți de pe rază Municipiului Ploiești și județului Prahova, controlându-se și magazinele din stații.

Operatorii economici controlați au fost:

SC ROMÂNIA PETROLEUM PRODUCTS – STAȚIE MOL FLOREȘTI

ROMÂNIA PETROLEUM PRODUCTS – STAȚIE MOL BLEJOI DN 1 KM 72

ROMÂNIA PETROLEUM PRODUCTS – STAȚIE MOL BLEJOI

ROMÂNIA PETROLEUM PRODUCTS – STAȚIE MOL PLOIEȘTI 2

ROMÂNIA PETROLEUM PRODUCTS – STAȚIE MOL VĂLENII DE MUNTE

OMV PETROM MARKETING PLOIEȘTI VEST.

Au fost  aplicate sancțiuni în valoare totală de 140,000 lei și  un avertisment și au  fost dispuse măsuri complementare de oprire temporară de la comercializare pentru carburanți în valoare totală de 756.488 lei,  Oprire temporară produse 660 lei, Oprire definitivă sucuri în valoare totală de 140 lei, oprirea temporară a spațiilor frigorifice cu deficiențe și depozitelor de băuturi până la remedierea deficiențelor.

Deficiențe constatate:

  • ambiguitatea informațiilor de pe totem-ul din stație cu cele de la pompe;
  • modificare nejustificată a prețului carburanților și comportament incorect în relația cu consumatorii;
  • nu erau afișate toate sortimentele de combustibil comercializate pe stație;

Prin extinderea controlului au fost au fost găsite:

  • sucuri cu termen de valabilitate expirat;
  • vitrine și grătare neigienizate, cu acumulări de praf, grăsime și resturi alimentare;
  • spații frigorifice neigienizate cu strat gros de praf și chedere murdare;

Două dintre acțiunile de control s-au desfășurat în colaborare cu reprezentanții ANAF București, iar altul cu un reprezentant al Consiliului Concurenței.

Se așteaptă un punct de vedere din partea reprezantilor  legali privind motivația care a generat majorarea prețurilor carburanților (pentru același stoc)”, se arată într-un comunicat al ANPC.

Foto: ANPC

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here