Armata ucraineană a anunțat încheierea “misiunii de luptă” în orașul Mariupol. Comandanții au primit ordin să salveze viețile soldaților care au rezistat în subsolurile oțelăriei Azovstal. Pentru Rusia, care deținea controlul asupra orașului, cu excepția complexului industrial, este o victorie strategică majoră. 

Sute de oameni au fost evacuați luni de la uzina siderurgică, ultima rezistență dintr-un oraș care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene sub bombardamentele neîncetate ale Rusiei.

Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Malyar, a descris operațiunea de evacuare într-o declarație video separată, menționând că unele forțe ucrainene rămân la Azovstal. „Cincizeci și trei de persoane grav rănite au fost evacuate de la Azovstal către o unitate medicală din Novoazovsk pentru îngrijiri medicale”, a declarat ea. „Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar”.

În cadrul unei „proceduri de schimb”, persoanele evacuate vor fi aduse în cele din urmă acasă, a mai spus Malyar.

„Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”, a declarat luni președintele ucrainean Volodymyr Zelensky într-o declarație despre evacuare, mulțumind armatei și negociatorilor ucraineni, Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Națiunilor Unite.

„Cea de-a 82-a zi a apărării noastre se apropie de sfârșit. O zi dificilă. Dar această zi, ca toate celelalte, are ca scop tocmai salvarea țării noastre și a poporului nostru”, a declarat Zelensky.

Ministerul rus al Apărării declarase anterior că a fost stabilit un armistițiu pentru a permite trecerea militarilor ucraineni răniți, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.

Importanța cuceririi orașului Mariupol este capitală pentru Rusia din mai multe puncte de vedere.

Căderea oficială a Mariupolului reprezintă o victorie majoră pentru ruși. Se realizează astfel legătura pe uscat între Crimeea și Donbas, obiectiv primordial a invaziei ruse începute acum 82 de zile.

Mariupol este primul mare oraș cucerit de ruși, după Herson.

Ucrainenii n-au apărat Hersonul și s-au limitat la prevenirea extinderii ofesivei rusești spre zona Odesei.

Hersonul este vital pentru Crimeea, deoarece aprovizionează că apă potabilă și energie electrică întreaga peninsulă.

Pentru Rusia, a fost unul dintre marile obiective ale campaniei din sudul Ucrainei, îndeplinit cu ușurință încă din primele zile ale războiului.

Odată cu cucerirea Mariupolului, Rusia ajunge să dețină control deplin asupra a peste 80% din litoralul Ucrainei, întrerupându-i astfel comerțul maritim.

Mariupol, cel mai mare port la Mărea Azov, este un centru cheie de export pentru oțelul, grâul, floarea soarelui, cărbunele și porumbul Ucrainei.

În plus, căderea Mariupolului are semnificație mare pentru propaganda rusă. Aici la luptat celebrul batalion Azov, acuzat de ruși că are o doctrină nazistă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here