Ministerul Mediului a relansat, luni, site-ul calitateaer.ro, pe care îl prezintă “într-o versiune nouă, îmbunătățită și mai prietenoasă pentru public”. Nimic prietenos și nou, însă, pentru ploieșteni și prahovenii care locuiesc în apropierea municipiului, deoarece stațiile de aici arătau, la câteva ore distanță, o calitate medie a aerului, evaluată la 4 pe o scară de la 1 la 6.

Depăşirile erau la particulele în suspensie (PM 10), care reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele provin din activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. De asemenea, potrivit site-ului lansat de Ministerul Mediului,  Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora, cât și din cauza arderilor incomplete.

“Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură”, mai explică sursa citată.

sursa: telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here