Ministerul Justiției va demara un proiect finanțat din fonduri norvegiene, prin care vor fi amenajate 35 de camere de audiere pentru copiii care au fost victimele abuzurilor sexuale.

Proiectul are ca scop crearea unor condiții mai prietenoase pentru minorii aflați în astfel de situații.

„Este vorba de un proiect care se numeşte Protejarea victimelor infracţiunilor, care are mai multe componente, între care şi unele de formare a celor care sunt implicaţi în cercetarea acestui tip de fapt. Dar, totodată, o componentă de investiţie care vine să amenajeze un număr de 35 de camere de audiere pentru minorii care au fost victimele unor astfel de infracţiuni. Pentru că este extrem de important ca, odată ce s-a produs o asemenea traumă, minorul să nu ajungă să fie supus, din nou şi repetat, retrăirii acelor evenimente abominabile (…). Considerăm că acest pas este extrem de important pentru gestionarea în mod civilizat şi eficient a acestor cauze şi investiţia, prin intermediul acestui program, este în jur de 2 milioane de euro. Proiectul este la început, dar se fac paşi hotărâţi în această direcţie”, a transmis Mihai Pașca, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

De asemenea, Pașca a precizat că alături de minor se va afla un psiholog în încăpere, iar audierile vor fi înregistrate audio-video:
„Audierea se va desfăşura după o anumită procedură care să ţină separate părţile, să existe cât mai puţine persoane participante în încăpere cu minorul în momentul audierii. Totodată, aceasta urmând să se facă în prezenţa unui psiholog care să gestioneze în conformitate cu starea copilului această audiere. Aceste audieri vor fi înregistrate audio-video, cu dotarea de care aceste camere se vor bucura, tocmai pentru ca să se reducă, pe cât posibil, necesitatea ulterioară a reaudierii, fiind, pe cât posibil, urmărită o depoziţie exhaustivă a minorului, urmând ca revederea înregistrării audio-video a respectivei declaraţii să fie suficientă pentru aflarea adevărului şi pentru clarificarea tuturor elementelor pe care le urmăreşte procurorul şi ulterior judecătorul.”

De altfel, şi Consiliul Superior al Magistraturii are în plan amenajarea a 25 de astfel de camere.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here