guvern
Bugetul de stat va fi adoptat, cel mai târziu, la finalul lunii ianuarie 2022, în cazul în care nu va fi gata la 24 decembrie, anul acesta, a anunțat președintele PSD, Marcel Ciolacu. 

Potrivit lui Marcel Ciolacu, guvernul României și-a asumat pentru anul viitor o țintă a deficitului bugetar de 6,2% din PIB, cu referire la Procedura de Deficit Excesiv.

Întrebat de reporteri la sediul PSD dacă bugetul de stat va fi adoptat în acest an, Marcel Ciolacu a spus că ”ministrul Finanțelor a strâns toate solicitările de la ministere și discutăm în ședința coaliției de azi, vor fi ședințe și în zilele următoare și sperăm să finalizăm până pe 24 decembrie. Avem două variante pentru buget – ori până la 24 decembrie, ori la finalul lunii ianuarie în sesiune extraordinară”.

 

Întrebat dacă PSD e de acord cu ținta de deficit asumată de guvern în programul de guvernare, de 5,84% din PIB, Ciolacu a spus că ”eu nu mi-am asumat 5,84% din PIB. Eu știu că guvernul României, indiferent care a fost, și-a asumat pentru anul viitor un deficit de 6,2% din PIB, nu 5,84. Indiferent cine se schimbă la guvernare, ar trebui să ne asumăm”.

Ciolacu face referire la Procedura de Deficit Excesiv în care a intrat România în 2020 din cauza deficitelor bugetare peste limita de 3% înregistrate. În angajamentul asumat în fața UE în cadrul procedurii, Guvernul Orban și-a asumat pentru 2022 un deficit bugetar de 6,2% din PIB, dar este vorba despre deficit calculat pe metodologia ESA, ceea ce este echivalentul unui deficit de 5,84% din PIB pe metodologia cash.

Sursa: G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here