Benzina și motorina se vor scumpi de la 1 ianuarie 2022, după ce Guvernul PSD-PNL a anunțat că va mări accizele la carburanți. Specialiștii estimează că pe parcursul anului viitor prețul carburanților va ajunge la 7 lei/litru.

Începând cu miezul nopții de 31 decembrie 2021 spre 1 ianuarie 2022, accizele la benzină se vor majora cu 7,7 bani/litru, iar cele la motorină – cu 7 bani/litru. Aceasta va fi însă scumpirea minimă, pentru că nu e obligatoriu ca benzinarii să nu rotunjească în sus aceste majorări adăugând și alte valori.

Litrul de benzină care acum costă 5,96 lei va costa astfel, peste trei zile, minimum 6,04 lei, iar litrul de motorină care azi este 6,0 lei va ajunge la minimum 6,07 lei. Motivul invocat de Guvern este „ajustarea” accizelor cu rata inflației.

Aceste creșteri vor antrena inevitabil un nou puseu al inflației deja scăpate de sub control (pentru luna decembrie se vorbește de minimum 7%), scrie ziaristii.com.

Observatorii pieței de carburant estimează că, până la sfârșitul anului viitor, benzina și motorina ar putea ajunge la 7 lei/litru din cauza conjuncturii internaționale: cererea crescută datorată creșterii economice și mărirea prețului la barilul de petrol. La aceasta se poate adăuga, ca element imprevizibil, eventuala supraimpozitare a Guvernului PSD-PNL, aflat într-o permanentă căutare de noi resurse financiare – altele decât reducerea evaziunii fiscale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here