fbpx
marți, aprilie 16, 2024
spot_img

Cardul de sănătate pierdut nu mai necesită adeverință periodică

Citește Și

- Reclamă -

Termenul de valabilitate a adeverinței înlocuitoare pentru cardul de sănătate până la emiterea cardului duplicat a fost prelungită de CNAS. Acest fapt s-a dispus printr-un Ordin al președintelui instituției, publicat deja în Monitorul Oficial. 

Aceasta decizie vine în ajutorul celor care și-au pierdut cardul de sănătate pentru a nu mai face drumuri la casele naționale de asigurări din 3 în 3 luni, pentru a-și lua adeverința care dovedește că sunt asigurați în ceea ce privește serviciile medicale din România, transmite observatornews.ro. 

Adeverința ține loc de card, iar asigurații beneficiază de toate serviciile medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Asiguratul poate redobândi cardul gratuit în cazul în care acesta conține date eronate. 

- Reclamă -

În cazul în care acesta este deteriorat sau pierdut, asiguratul va fi nevoit să plătească 15,5 lei la sediul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află. 

Conform CNAS, durata valabilității adeverinței era de 60 de zile până în prezent. Astfel, era necesară emiterea periodică a unei noi adeverințe până la emiterea noului card. 

Comunicatul integral al Casei Națională de Asigurări de Sănătate: 

- Reclamă -

Printr-un Ordin al președintelui CNAS, publicat în Monitorul Oficial, s-a reglementat prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a cardului național de asigurări de sănătate până la emiterea cardului duplicat. Până acum, durata valabilității adeverinței era de 60 de zile, fiind astfel necesară emiterea periodică a unei noi adeverințe, până la emiterea noului card.

„Durata până la emiterea cardului duplicat poate depăși două luni, iar asigurații pot fi puși în situația neplăcută de a face drumuri repetate la casele de asigurări de sănătate. Măsura prelungirii duratei de valabilitate a adeverinței de înlocuire a cardului național duplicat implicit debirocratizează și fluidizează activitatea caselor de asigurări de sănătate și diminuează cozile de la ghișee” – a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Această adeverință se emite pentru asigurații care depun la casa de asigurări de sănătate cererea de eliberare a cardului duplicat, în cazul:

Ordinul prevede că cererea de eliberare a cardului duplicat, completată și semnată de titular sau, după caz, de reprezentantul legal ori împuternicitul acestuia, se poate transmite și prin poștă sau prin mijloace electronice de comunicare la distanță, cu condiția să fie însoțită de copia actului de identitate și, după caz, de alte acte doveditoare, precum și de dovada plății contravalorii cardului duplicat. Solicitanților cardului duplicat li se poate transmite adeverința înlocuitoare prin mijloace de comunicare la distanță.

- Reclamă -

Adeverințele emise până la data intrării în vigoare a ordinului menționat își păstrează perioada de valabilitate prevăzută în acestea. Totodată, menționăm că persoanele asigurate care nu au avut niciodată card național de sănătate emis pot beneficia de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale fără să trebuiască să prezinte furnizorului o adeverință în locul cardului.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO De-ale campaniei. Ce au mai făcut candidații în ultima săptămână

Jurnaliștii Incomod au realizat un nou talk show despre candidații din Prahova și Ploiești la alegerile locale din 9...
Sari la conținut