După primele zile de înscrieri la facultăți, se observă o concurență uriașă la specializările de limbi străine. Sunt 25 de candidați pe loc la secțiile de Coreeană sau Japoneză, de exemplu.
Concurență mare este și la Informatică, iar Ecologia și Protecția Mediului au depășit Psihologia, care anul trecut era în top.
„Limbile mai neobișnuite, mai exotice, persană, japoneză, coreeană, mai puțin de circulație internațională, dar totuși căutate în rândul studenților. Cea mai mare concurență este la Limbi Moderne Aplicate cu 25 de candidați pe locurile de buget, Tehnologia Informației cu aproape 20 de candidați pe locurile de buget, Chimie Farmaceutică cu aproape 11 candidați, Ecologie și Protecția Mediului cu aproape 10 candidați și Psihologie și Științe Cognitive cu aproape 10”, a declarat Bogdan Oprea, purtător de cuvânt Universitatea din București, pentru observatornews.ro.
Anul trecut, la facultatea de psihologie erau aproape 40 de candidați pe un singur loc. Pe locul 2 rămâne și anul acesta programarea, fie că este vorba despre Matematică-informatică de la Universitate, Automatică şi Calculatoare de la Politehnică sau Cibernetică de la ASE.
Totuși, facultatea nu mai este o prioritate pentru mulți tineri. Anul trecut 450.000 de studenți au început o facultate în România, față de anul universitar anterior, când numărul ajungea la aproape 538.000 de boboci. Și dacă ne uităm și mai în spate, numărul era și mai mare. Oricum, România stă prost la studii superioare. Doar unul din patru români a reușit să termine un program de licenţă.