fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

Care sunt liceele din Ploiești unde „învățământul gratuit”, în realitate, costă

Citește Și

- Reclamă -

În urmă cu o săptămână, un elev ploieștean a realizat, prin intermediul blogului său, un sondaj prin care a adresat mai multe întrebări liceenilor ploieșteni. Aceștia erau rugați să precizeze dacă liceul în care învață le solicită bani pentru diverse cauze, cum ar fi fondul școlii, al clasei sau chiar banii pentru gardian, deși, cel puțin teoretic, învățământul ar trebui să fie gratuit. Iată rezultatele acestui studiu:

Cele mai multe răspunsuri au venit din partea elevilor Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești. După spusele acestora, elevii sunt puși să plătească 100 de lei pentru fondul școlii, o parte din bani revenindu-i gardianului care păzește intrarea în instituție. Aceeași situație era și în Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” în anii trecuți, suma de bani reprezentând onorariul gardienilor. În prezent, elevilor nu li se mai cer bani pentru fondul școlii, conform spuselor acestora. În Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” se pare că părinților „li se oferă ocazia” să cotizeze pentru fondul școlii la ședințele cu diriginții.

- Reclamă -

Elevii strâng din propria inițiativă fondul clasei

În multe colegii din Ploiești, elevii se organizează și strâng din propria lor inițiativă sume de bani pentru a asigura un fond al clasei. Din cei 84 de lei oferiți de minister prin alocații, liceenii pun mână de la mână și își cumpără din banii lor instrumentele necesare desfășurării unei ore de curs, potrivit blogului bogdandinu.com, cum ar fi markere, cretă, burete.

În urma sondajului, 53,5% dintre elevii care au acceptat să ofere un răspuns au recunoscut că nu s-au simțit confortabil să refuze donația. De asemenea, 32,1% din elevii care au trimis un răspuns au considerat că au primit un tratament diferit din partea profesorilor pentru că au făcut sau au refuzat o plată informală. Numai 7,1% dintre elevii implicați în acest studiu au simțit o îmbunătățire a condițiilor de studiu în urma plăților făcute cadrelor didactice.

- Reclamă -

De menționat este și faptul că elevii, pe lângă cărțile pe care le primesc gratuit la școală, de multe ori sunt nevoiți să cumpere manuale și culegeri auxiliare pentru orele de curs.

De ce este ilegal ca profesorii să le ceară bani elevilor? Elevii au dreptul la educație gratuită, după cum este prevăzut în Legea Educației Naționale (legea 1/2001), în Constituția României (art. 32, alin. 4), în Statutul Elevului și în R.O.F.U.I.P.

N.R.: Ziarul Incomod a solicitat conducerilor școlilor amintite în acest articol puncte de vedere pentru situația prezentată. În măsura în care vor fi oferite, vor fi publicate pe ziarul nostru.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

FOTO Protest la Biroul Electoral din Ploiești, după ce Iulian Dumitrescu și-a depus candidatura

Mai multe persoane au mers să protesteze miercuri seară la Biroul Electoral Județean, după ce Iulian Dumitrescu (PNL) și-a...
Sari la conținut