Regele Ferdinand si Regina Maria decorand soldatii romani

Pe 11 iulie 1917 începea bătălia de la Mărăști. ”Ofensiva de la Mărăști a început în dimineața zilei de 11 iulie 1917 la ora 03:50. Ostașii români, cu baioneta la armă, au luat cu asalt pozițiile inamice, au trecut prin breșele create de artilerie și s-au angajat în lupte corp la corp. În scurt timp, divizia a 3-a infanterie, prima care a pornit la atac, a rupt apărarea inamică (elemente ale diviziei 218 infanterie germană) intre cota 536 și localitatea Mărăști. O sarcină deosebit de dificilă i-a revenit regimentului 22 infanterie care a avut sarcina să nimicească apărarea inamica din localitatea Mărăști. După lupte grele, locotenent-colonelul A. Gheorhoiu, comandantul regimentului a reușit cu oamenii săi să ajungă pe înălțimea ce domina localitatea Mărăști. Acest lucru a fost posibil deoarece 2 companii s-au desprins din corpul regimentului cu sarcina de a fixa inamicul în localitate creând astfel premizele ca fortele germane să fie încercuite. Sesizând situația, inamicul a părăsit în grabă pozitile detinute în sat. Succesul actiunii regimentului 22 infanterie a favorizat ocuparea dealului Mănăstioara de catre regimentul 30 infanterie, în al cărui sector datorită luptelor grele se progresa mai lent. Ajungând pe acest alinimament, divizia 3 infanterie și-a îndeplinit obiectivul fixat pentru prima zi a ofensivei. Concomitent cu acțiunile diviziei 3 infanterie, brigada 12 din divizia 6 infanterie a cucerit o parte din pozițiile inamice de pe dealul Puturoasa. Pentru a umple golul dintre divizia 3 și brigada 12, Înaltul Comandament a introdus în luptă regimentul 17 infanterie din divizia 1 din rezerva Armatei a 2-a. Corpul 8 armată rus a atins în mare măsură obiectivele zilei, reușind să cucerească vârful Momâia (625 m). Rezultatele primei zile de ofensivă au fost următoarele: o pătrundere de aproximativ 3 km în dispozitivul inamic și o spărtură a frontului pe o lungime de 10 km. , 2000 de prizonieri, importante capturi de armament și muniție. Despre prima zi de ofensivă arhiducele Iosif nota următoarele: „ La 11 iulie, după cea mai vie pregătire de artilerie (…), inamicul cu o superioritate de forțe de infanterie pleacă la atac pe întegul front al diviziei 218. (…) În luptă disperată, linia noastă subțiată este respinsă. Pe un teren foarte greu și sub presiunea celui mai tare foc de artilerie inamic, contraatacurile noastre au avut prea puține rezultate. (…) Artileria noastră a fost decimată, iar infanteria a suferit foarte mari pierderi.”-sursa: wikipedia

Astăzi, 11 iulie 2017, la 100 de ani de la bătălie, niciun înalt oficial al statului român nu a fost prezent la Mărăști. Nici președintele Iohannis, nici prim-ministrul Mihai Tudose. Mai mult, nci măcar  ministrul Apărării Naționale nu s-a deranjat să arate că îi pasă de memoria ostașilor români. Conform unui comunicat al MApN ”marți dimineață, la ora 3.50, militarii Brigăzii 8 LAROM ”Alexandru Ioan Cuza” și ai Batalionului 285 Artilerie ”Vlaicu Vodă”, aflați la exercițiul multinațional Getica Saber 17 la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, vor executa salve de artilerie, în amintirea faptelor de eroism ale înaintașilor care, acum un secol, la 11 iulie 1917, începeau, la această oră, ofensiva de la Mărăști”. Și cu asta Ministerul Apărării Naționale s-a spălat pe mâini.

Din fericire,  reprezentanții Casei Regale a României împreună cu ambasadorul SUA în România s-au aflat la Mărăști pentru a comemora cei 100 de ani de la începerea bătăliei de la Mărăști.

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au parcurs cu Trenul Regal, de la Focșani la Onești, în ziua de 11 iulie 2017, un traseu al recunoștinței, cu ocazia centenarului marilor bătălii de la Mărășești, Mărăști și Oituz.

«Călătoria Familiei Regale va avea loc în ziua în care a început prima bătălie, cea de la Mărăști. În acea zi, Altețele Lor Regale vor fi prezente la scurte ceremonii de primire în gările Focșani, Mărășești, Adjud și Onești și vor lua parte la ceremonii solemne la Mausoleele din Mărășești și Mărăști, precum și la Cimitirul Eroilor din Oituz», conform unui un comunicat de presă emis de Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I.

Urmașii Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, care au avut un rol deosebit în modernizarea României și care au participat activ în primul război mondial alături de țara lor, au fost singurii care au onorat memoria soldaților români. Ca un amănunt: înaintea luptelor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, Regele Ferdinand a promis pământ soldaţilor. Și s-a ținut de cuvânt: a fost primul care a împărţit moşiile regale  eroilor sau văduvelor şi orfanilor lor.

Cât despre Regina Maria, ”încă de la început ea se va implica în organizarea și buna funcționare a serviciului de ambulanțe destinate frontului. Va vizita zilnic spitalele militare și se va ocupa personal de coordonarea și aplanarea fricțiunilor dintre diferitele organizații de Cruce Roșie prezente în România (pe lângă cea națională erau prezente cele din Franța, Marea Britanie și Rusia).”-sursa: wikipedia

Politicienii noștri de azi au alte procupări și alte ambiții. Politicienii noștri probabil că în aceste zile se gândesc la mare, la plaje, la bronzat. Și unii la DNA.

Eroii pot dormi liniștiți, ei și-a făcut datoria.

Despre cei aflați azi la cârma țării nu prea se poate spune asta. Sau că unii ar avea puțină rușine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here