grecia
Grecia este una dintre destinațiile de vacanță preferate de români. Spre deosebire de anii trecuți, drumul costă ceva mai mult, în contextul scumpirii carburanților. Cei care preferă să ia avionul plătesc mult mai mult decât cei care merg cu mașina personală. 

Calculul a fost făcut pentru două dintre destinațiile pe care le aleg cei mai mulți dintre români: Thassos şi Halkidiki.

Prețuri combustibil:

*Benzină:

România:1,586 euro

Bulgaria: 1,518 euro

Grecia: 2,171 euro.

*Motorină:

România: 1,748 euro

Bulgaria: 1,619 euro

Grecia: 1,911 euro.

Carburanţii cei mai ieftini sunt în Bulgaria.

Un drum de la București spre Thassos, până la feribotul de la Keramoti (600 de kilometri) ar costa 76 de euro (benzină) şi 83 de euro (motorină), cu alimetare în România, pe un consum mediu de 8 litri la suta de kilometri.

Cu alimentare în Bulgaria, parcurgerea a 600 de kilometri ar costa între 72 şi 80 de euro. Aceeaşi distanţă va costa între 92 şi 104 euro, cu alimentare în Grecia.

Spre Halkidiki, drumul este mai lung: 798 kilometri până la Paliouri, spre extremitatea de sud a braţului Kassandra, şi 762 de kilometri până la Sarti, pe braţul Sithonia.

Cel mai bine ar fi să facem plinul în Bulgaria, înainte să intrăm în Grecia, ţară care are carburanţii mai scumpi, în special în sezonul estival.

Pentru traversarea Bulgariei este necesară vigneta ce trebuie cumpărată imediat după trecerea graniței. Aceasta costă, pentru o săptămână, 15 leva (7,6 euro). Taxa se poate plăti la vamă, în benzinării sau online, pe site-ul autorităţii de resort din Bulgaria.

Amenda pentru lipsa vignetei este 70 de leva (36 de euro).

În Grecia nu există vignetă, însă se plătesc anumite taxe de autostradă în funcţie de tipul de maşină. Dus-întors ar însemna cam 15 euro până în Thassos.

Atenție! Canistrele umplute în afara țării sunt ilegale în Grecia. Aici este interzisă introducerea de produse petroliere în canistre sau în orice alte recipiente.

Cei prinși sunt amendați sau se pot alegele chiar cu dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere.

Utilizarea sau deţinerea sistemelor de detectare a radarului este interzisă în Grecia şi se pedepseşte cu amendă de 2.000 de euro şi reţinerea permisului şi a actelor maşinii.

Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Plecarea cu avionul implică costuri mai mari. 

Pentru Thassos, puteți lua o cursă la Salonic sau Kavala, apoi puteți închiria o mașină.

Pentru zborurile directe, spre Salonic, prețul dus-întors al biletelor de avion, la începutul luni iunie (7 zile), de exemplu, variază între 200 – 270 euro/persoană. Depinde de companie și dacă există o escală.

Închirierea unei mașini, de aici, variază pentru cele 7 zile pornește și pornește de la 248 de euro (Volkswagen Polo). Nu uitați că va fi blocată o sumă pe card până la predarea mașinii.

Pentru Halkidiki e mai ușor de mers tot până la Salonic cu avionul.

Rezervarea trebuie făcută din timp.

Până la Kavala (care e aproape de Thassos), prețul biletelor de avion sunt mai mari, 260 – 350 euro (evident, sunt si prețuri mai ridicate).

În schimb, costă mai puțin închirierea mașinii – de la 200 euro (cu precizarea că se blochează pana la predare o sumă pe card).

Așadar, a merge cu mașina este mult mai ieftin. Până la feribot, în Thassos, ar costa, cu totul, în jur de 212 euro dus întors (benzina, vigneta din Bulgaria și taxele de autostradă în Grecia). Posibil puțin mai mult, deoarece, la întoarcere vei alimenta puțin din Grecia până să ajungi în Bulgaria.

În schimb, cu avionul, chiar dacă prinzi o ofertă bună, de exemplu poate 50 euro/persoană, cu închirierea mașinii deja ajungi la prețul carburantului și taxelor de drum.

HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here