Zece mii de euro daune morale și închisoare cu suspendare este pedeapsa pe care a primit-o polițista din Ploiești acuzată că a accesat ilegal baza de date a Poliției Române. Polițista a mărturisit că a făcut o prostie din prea multă curiozitate. Ea a intrat în baza de date pentru a studia informații personale despre soția și socrii fratelui său.

Judecătoria Ploiești a decis ca Isabela Tănase este vinovată pentru acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, în formă continuată, divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată.

Instanța a decis ca  polițista a fost condamnată la un an și trei luni de închisoare cu suspendare, pedeapsă la care se adaugă 60 de zile de muncă în folosul comunității într-o comună din Prahova.

Judecătorii ploieșteni au admis și acțiunea civilă a victimelor, astfel că Isabela Tănase va trebui să plătească în solidar cu fratele ei, 21.000 de euro daune morale. Fratele polițistei a fost și el condamnat în acealși dosar pentru complicitate.

Decizia Judecătoriei Ploiești nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Ploiești.
Femeia, care a lucrat ca agent de poliţie în cadrul Secţiei 4 din Ploieşti, a accesat ani la rând baza de date a Poliţiei (DEPABD) pentru a căuta informaţii personale despre soţia şi socrii fratelui său. Poliţista le-a mărturisit anchetatorilor că a accesat DEPABD pentru a afla ziua de naştere a rudelor fratelui său pentru a le trimite mesaje de ”La mulţi ani!”. ”Acţiunile sale de interogare a bazei de date vizând datele cu caracter personal ale persoanei vătămate au mai fost motivate şi prin faptul că dorea să verifice ziua de naştere a acesteia pentru a transmite urări, precum şi pe fondul unor vizite pe care urma să i le facă la domiciliu, necunoscând adresa exactă, care îi era necesară comunicării prestatorilor de servicii de taximetrie (…) Necesitatea obţinerii adresei complete o justifică prin faptul că trebuia să ajungă urgent la domiciliul fratelui şi cumnatei (…) Iniţial, a încercat să obţină informaţia legată de adresă prin contactarea telefonică a fratelui şi cumnatei, însă aceştia nu au răspuns apelurilor”, se arată în rechizitoriu. A accesat datele rudelor fratelui ei de 38 de ori Procurorii au o cu totul altă părere şi au arătat că baza de date a IGPR a fost accesată în mod ilegal de către poliţistă de 38 de ori din 2013 şi până în 2017, fără ca persoanele verificate să fie implicate într-o anchetă sau o cercetare care să justifice căutările. Isabela Anamaria Tănase, poliţista incriminată, a ajuns în situaţa de a fi anchetată de către procurorii DIICOT incitată fiind de către fratele său, şi el inculpat acum în acelaşi dosar. Bărbatul se afla în divorţ şi avea un conflict atât cu fosta soţie, cât şi cu rudele acesteia. Astfel că a profitat de faptul că sora lui este poliţistă şi a rugat-o să-i ofere anumite date personale despre rudele fostei sale soţii. Conform legii, un poliţist poate accesa baza de date doar dacă persoanele verificate sunt parte într-o anchetă. A continuat să acceseze baza de date şi după ancheta disciplinară Isabela Tănase nu a intrat în baza de date a IGPR folosind contul şi parola ei, ci a apelat la ajutorul colegilor de serviciu. Mai mult, poliţista a continuat să intre fără drept în DEPABD chiar şi după o anchetă disciplinară din acelaşi motiv. În faţa procurorilor, Isabela Tănase a declarat că accesarea bazei de date cu caracter personal ”a fost o prostie şi o curiozitate de-a mea pentru a afla despre aceşia date de naştere pentru a le ura «la mulţi ani», am crezut întotdeauna că o să ţin minte aceste date, dar de fiecare dată uitam şi verificam în bază”, se arată în rechizitoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here