trimis in judecata

20 de săptămâni durează, în medie, un proces în România. O arată calculele Ministerului Justiției, potrivit cărora, anul trecut, cei peste 4000 de magistraţi din ţară au judecat peste 2 milioane de dosare. Și deși sunt cele mai mediatizate, procesele penale durează, in medie, cel mai puțin, conform statisticii.

Aproape jumătate din procesele încheiate anul trecut în România au fost în materie civilă. Mai bine de 10 la sută sunt litigii între companii, iar actele autorităților locale și centrale au fost motiv de proces în peste 270.000 de procese.

Peste 20 la sută dintre procesele judecate anul trecut de instanțele din România au vizat încălcări ale legii penale. S-au judecat cel mai rapid, în medie în mai puțin de trei luni. La polul opus, în materia drepturilor de autor, sunt cele mai lungi procese, durează mai bine de un an. Sunt însă și cele mai rar întâlnite.

Regula nu este valabilă și la Înalta Curte de Casație.

Judecătorii Curții supreme pronunță o sentință penală în aproximativ 50 de zile. Le ia alte 300 pentru a motiva hotărârea luată. La polul opus, în asigurările sociale, spre exemplu, întreaga procedură se termină în doar două luni.

Cifrele raportate de ministerul Justiției plasează România sub media altor state din Uniunea Europeană cu sisteme judiciare similare. În Franța, un proces durează 11 luni, în Belgia puțin peste 500 de zile, în timp ce în Italia durată medie este de patru ani.

Sursa: www.digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here