fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

Câte alarme de urgență funcționează în Ploiești

Citește Și

- Reclamă -

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi-a propus să testeze lunar sistemele existente în România pentru avertizarea populaţiei în caz de dezastre, iar exerciţiul de săptămâna trecută a subliniat unele probleme în Ploieşti. Acestea ar putea fi depăşite prin achiziţia unor sirene noi.

Lună de lună va suna alarma! Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că va organiza, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, exerciţii de alarmare, pentru a testa sistemul de înştiinţare a populaţiei, dar şi pregătirea şi viteza de reacţie a autorităţilor. Săptămâna trecută a avut loc primul exerciţiu de acest gen, venit după ce, în aprilie, IGSU mai organizase o amplă simulare.

- Reclamă -

La prima vedere – de fapt, poate c-ar fi mai indicat să spunem la o primă audiţie – rezultatele, în cazul municipiului Ploieşti, au fost parţial mulţumitoare, constatându-se totuşi că unele dintre sirene n-au funcţionat la parametrii doriţi. Se estimează, potrivit unor surse neoficiale, că în Ploieşti 15 dintr-un total de aproximativ 70 de sirene nu mai funcţionează.

Fenomenul este, totuşi, explicabil, în condiţiile în care sistemul are o vechime impresionantă, fiind instalat în perioada comunistă, cu tehnologia de-atunci şi menţinut în funcţiune în mare măsură datorită priceperii celor care se mai ocupă de el. De atunci şi până în prezent nu s-a făcut nicio investiţie majoră, un lucru care poate fi pus pe seama dezinteresului autorităţilor, dar în parte scuzabil prin faptul că, în ultimele decenii, contextul militar nu a consemnat vreo ameninţare directă asupra României. Totuşi, sistemul de avertizare a populaţiei nu vizează numai atacuri aeriene, ci o gamă mai largă de dezastre, naturale sau nu, inclusiv un accident chimic spre exemplu.

Acest lucru s-ar putea îmbunătăţi, totuşi, în viitorul apropiat, reprezentanţii Primăriei Ploieşti confirmând intenţia de a cumpăra 10 sirene noi, electronice, al căror avantaj este că pot transmite şi mesaje vocale. Acestea ar urma să fie instalate preponderent în centru şi în cartierele Nord şi Vest.

- Reclamă -

Următorul exerciţiu de alarmare al IGSU va avea loc, conform calendarului anunţat, pe 6 septembrie. Poate că n-ar fi rău ca, pe lângă testarea sirenelor, să se facă şi o verificare a spaţiilor pentru adăpostirea populaţiei în cazul unor dezastre, multe dintre ele rămase în paragină sau, la fel ca sistemul de alarmare, depăşite în multe privinţe, altele transformate de ploieşteni în spaţii de depozitare. În datele oficiale ale Primăriei apar 93 de astfel de adăposturi, cu o capacitate estimată la aproape 15.000 de persoane. Adică doar vreo 7,5% din populaţie ar încăpea în ele, și oricum multe nu dispun de filtre de ventilaţie funcţionale, ca să nu mai vorbim despre grupuri sanitare sau surse de apă.

sursa: telegrama.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Un microbuz cu persoane a fost implicat într-un accident în comuna Brazi

Accident în această dimineață pe DN1A în comuna Brazi.În evenimentul rutier au fost implicate un autoturism cu 2...
Sari la conținut