Foto cu caracter ilustrativ

Garda de Mediu Prahova a prezentat în cadrul Colegiului Prefectural activitatea pe care a avut-o anul trecut, inclusiv informații cu privire la controalele și sancțiunile dispuse pentru poluatori, dar și pentru operatorii de salubritate din județ.

Potrivit reprezentanților instituției, în 2020 au fost efectuate 623 de controale, dintre care 489 în domeniul “Controlul Poluării”. Din totalul de 623 de controale, 198 au fost inspecții planificate la obiective economice cu impact semnificativ asupra mediului, iar 425 neplanificate.

În urma celor peste 600 de controale, inspectorii Gărzii de Mediu Prahova au aplicat 120 de sancțiuni contravenționale, dintre care 22 de avertismente și 98 de amenzi, în valoare totală de 2.935.000 lei. Totodată, au fost aplicate trei măsuri de sistare a activității până la obținerea actelor de reglementare și trei propuneri de suspendare a actelor de reglementare, înaintate Agenției pentru Protecția Mediului Prahova în vederea demarării procedurii de suspendare a actului de reglementare (autorizația integrată de mediu).

Cu privire la calitatea aerului, au fost identificate depășiri ale indicatorilor specifici, în special hidrogen sulfurat și pulberi, pentru care au fost date 14 amenzi în valoare de 380.000 lei.

Controalele efectuate de Garda de Mediu Prahova în 2020 au vizat și operatorii de colectare a deșeurilor municipale, de administrare depozite deșeuri, dar și primăriile de pe raza județului, ca urmare a unor sesizări înregistrate la instituție cu privire la depozitarea ilegală a gunoaielor.

Inspectorii au constatat că nu au fost respectate prevederile autorizației de mediu privind fluxul deșeurilor stabilit prin Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Prahova, în sensul că nu s-au respectat prevederile privind colectarea, transportul și transferarea deșeurilor la stația de tratare mecano-biologică de la Ploiești.

Totodată, nu s-au luat măsuri de diminuare a zonei de depozitare prin acoperirea cu material inert, pentru evitarea apariției mirosului neplăcut la gropile de gunoi care nu se mai folosesc. În plus, Garda de Mediu Prahova a descoperit și depozitări necontrolate de deșeuri în locuri nepermise.

Pentru aceste nereguli, inspectorii au aplicat 20 de sancțiuni, dintre care cinci avertismente și 15 amenzi în valoare totală de 525.000 lei. Separat, au fost aplicate două măsuri de suspendare a activității de colectare deșeuri până la obținerea actelor de reglementare în cazul unui operator de salubritate din Mizil și al primăriei Podenii Noi.

Garda de Mediu a identificat și depozitări necontrolate de deșeuri periculoase/ nepericuloase pentru care a aplicat opt amenzi în valoare de 505.000 lei.

Cu privire la colectarea selectivă și reciclarea gunoaielor, “în anul 2020, GNM CJ Prahova a realizat 120 de inspecții la toți factorii implicați în implementarea sistemului de management al deșeurilor: unități administrativ teritoriale, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Unități Publice pentru Serviciul de Salubrizare Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova (ADI Prahova), operatori de salubritate desemnați pentru colectarea deșeurilor municipale și operatorii economici care administrează rampele de deșeuri, stațiile de sortare și tratare a deșeurilor.

În urma controalelor au fost aplicate :

– 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 375.000 lei la factorii implicați în gestionarea deșeurilor municipale și au fost stabilite măsuri pentru :

– creșterea gradului de colectare separată a deșeurilor

– implementarea instrumentului economic “plătește pentru cât arunci” (bazat pe cel puțin unul din următoarele elemente: volum, frecvența de colectare, greutate, saci de colectare personalizați),

– gestionarea deșeurilor voluminoase, a deșeurilor verzi și a deșeurilor din construcții și demolări”, se mai arată în bilanțul prezentat de Garda de Mediu Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here