fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

Câți bani primește județul Prahova pentru manuale școlare

Citește Și

- Reclamă -

Situația manualelor școlare revine în atenția autorităților, care par să-și fi învățat lecția și să nu mai lase rezolvarea problemei pe ultimele zile dinaintea începerii anului școlar. Vorbim, deocamdată, despre măsuri pentru completarea stocurilor de cărți. Totodată, însă, dinspre minister vin semnale că actualele manuale nu vor mai rămâne multă vreme în școli.

Ministerul Educației a anunțat modul în care vor fi repartizate fondurilor bugetare alocate fiecărui inspectorat şcolar pentru retipărirea manualelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2017-2018. În total, este vorba despre 33.573.991 lei. Cei mai mulți bani vor ajunge în București: 2,651 de milioane de lei. Prahova va cheltui pentru retipărirea acestor manuale 1.260.143 lei.

- Reclamă -

Unitățile de învățământ au la dispoziție doar o săptămână să completeze formularele de comandă. Informațiile vor fi centralizate la nivelul inspectoratelor școlare până pe 17 martie, iar în perioada 20 martie – 24 martie 2017 vor avea loc procedurile legale pentru încheierea contractelor de retipărire a manualelor şcolare, între inspectorate și edituri.

Furnizorii de manuale au timp să le tipărească până pe 16 iunie, iar până pe 14 iulie cărțile ar trebui să ajungă deja în unitățile de învățământ, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației.

În anul şcolar 2017-2018, fondurile bugetare menţionate sunt utilizate pentru achiziţionarea manualelor şcolare retipărite, pentru clasele VI-XII, mai precis pentru elevii cu deficienţe de vedere, pentru clasa a VI–a în proporţie de maximum 15% din totalul elevilor înscrişi, pentru clasele VII-X în proporţie de maximum 30% din totalul elevilor înscrişi, pentru clasele a XI-a şi a XII-a, în proporţie de 10% din totalul elevilor înscrişi, iar pentru clasele a XI-a şi a XII-a doar în cazul unităţilor de învăţământ care nu au efectuat comenzi în anul şcolar 2016-2017, având în vedere că aceste cărți sunt asigurate de Minister doar de anul trecut.

- Reclamă -

După cum se observă, nu sunt luate în calcul manualele pentru clasele primare și nici cele pentru clasa a V-a. Explicația este simplă. La clasele primare avem, cel puțin teoretic, manuale noi. Este vorba despre cele care au venit la pachet cu forma digitală, introduse etapizat, începând cu anul școlar 2014 – 2015. Cu siguranță că toată lumea își aduce aminte cu câtă greutate s-au încheiat licitațiile, discuțiile interminabile cu editurile și mai ales faptul că, de câte ori acest tip de manuale era introdus la o nouă clasă, acest lucru atrăgea întârzieri nepermise, iar elevii stăteau fără cărțile școlare și câte un semestru. După toate aceste neajunsuri, noul ministru al Educației a aruncat săptămâna trecută bomba: ia în calcul revizuirea tuturor manualelor, inclusiv a celor de la clasele primare, realizate cu sume uriașe și cu atâtea hopuri.

„Avem manuale noi pentru clasele I-IV, dar nu s-a întrebat nimeni dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu. Nu a făcut nimeni o evaluare în acest sens. O s-o facem noi, pentru a realiza o corelare la nivelul sistemului, între manualele de la învățământul primar, gimnazial și liceal. Suntem în proces de reînnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a. Dar, dacă nu privim ca sistem, și nu plecăm de la cele 8 competențe care sunt la nivel european, și cu dezvoltarea acestora pe competențe specifice – primar, gimnazial și liceal – atunci există riscul să apară suprapuneri. Această revizuire – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasă, care să scoată în evidență toate problemele care țin de conținutul manualelor”, a anunțat Pavel Năstase, într-un interviu acordat unui post de radio.

La clasa a V-a, noul format de manuale va fi introdus abia din anul școlar 2017 – 2018. De altfel, săptămâna trecută, odată cu aprobarea programelor școlare pentru clasele V-VIII, ministrul Educației a anunțat și semnarea ordinului privind elaborarea manualelor școlare pentru clasa a V-a. Este vorba despre achiziția de cărți pentru aproximativ 171.000 de elevi.

„Intenția Ministerului Educației este ca acest proces, derulat în baza noilor programe școlare, să se finalizeze până la începutul anului școlar 2017-2018. Am discutat cu editurile de carte școlară posibilitatea de a elabora manualele într-un termen mai redus (3 luni) față de termenele anterioare, au fost de acord și le mulțumesc pentru asta. În acest context, trebuie precizat că am modificat în procedura de evaluare ponderea punctajului pe baza criteriilor de calitate. Acesta reprezintă 85% din punctajul total, iar ponderea punctajului pentru preț este de 15% din punctajul total”, a declarat ministrul Pavel Năstase.

- Reclamă -

Sursa: www.telegrama.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Lucian Bode a sesizat Curtea de Arbitraj a PNL, cu privire la candidatura lui Iulian Dumitrescu la Consiliul Județean Prahova

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat că a sesizat Curtea de Arbitraj a partidului cu privire la...
Sari la conținut